​Guvernul olandez a suspendat începând de duminică toate zborurile de pasageri din Marea Britanie după descoperirea în Olanda a unui caz de contaminare cu noua tulpină a coronavirusului care circulă pe teritoriul britanic, scrie AFP. Suspendarea intră în vigoare duminică la 06:00, ora locală (05:00 GMT) și va fi în vigoare până la 1 ianuarie. Informația vine la câteva ore după anunțul guvernului britanic de carantinare a Londrei și a sud-estului Angliei, în încercarea de a stopa o creștere a contaminării atribuită noii tulpini de virus.

Mark RutteFoto: Agerpres

"O mutație infecțioasă a virusului Covid-19 circulă în Marea Britanie. Se spune că se răspândește mai ușor și mai repede și este mai dificil de detectat", a declarat Ministerul Sănătății din Olanda.

În consecință, RIVM, organismul olandez de sănătate publică, „recomandă ca orice introducere a acestei variante a virusului din Marea Britanie să fie limitată pe cât posibil prin controlul strict al circulației pasagerilor din Marea Britanie", se arată în declarația RIMM.

Cabinetul premierului olandez Mark Rutte a luat „preventivă” de a interzice zborurile din Marea Britanie, adăugând că problema altor modalități de transport este încă în curs de examinare.

Domnul Rutte a cerut cetățenilor olandezi să nu călătorească decât dacă este absolut necesar.

"În următoarele câteva zile, împreună cu alte țări membre ale Uniunii Europene, vom căuta căi de a limita și mai mult riscul ca noua tulpină a virusului să fie importată din Marea Britanie", se arată în comunicatu Ministerului Sănătății.

Olanda impune în prezent un blocaj de cinci săptămâni până la jumătatea lunii ianuarie, cu școli și întreprinderi neesențiale închise, pentru a stopa revenirea virusului.

Potrivit Departamentului Sănătății, „un caz din Olanda descoperit la începutul lunii decembrie a relevat un virus corespunzător variantei descrise în Regatul Unit”.

Experții olandezi lucrează pentru a stabili dacă există și alte contaminări legate de acest caz.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat sâmbătă că, potrivit primelor date, virusul care circulă în Londra și sud-estul Angliei este cu până la 70 la sută mai contagios decât tulpina anterioară.