Cele mai mari rateuri ”științifice”, dezinformări și conspirații în privința COVID-19

de Dan Popa     HotNews.ro
Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 6:12 Actualitate | Coronavirus


Vaccin Covid-19
Foto: Profimedia Images via Digi24
Răspândirea uimitoare a coronavirusului SARS-CoV-2 a luat lumea pe nepregătite, inclusiv pe oamenii de știință. Rezumatul de mai jos prezintă nu neapărat cronologic, autorii celor mai mari dezinformări, furnizori de așa-zise „tratamente” sau teoreticieni ai conspirației. Prin acțiunile lor, ei au înrăutățit pandemia, scrie Real Clear Science, care a realizat acest top.

Hai la amuleta de jad care te scapă de COVID


Un profesor ai Universității din Pittsburgh a susținut într-o lucrare științifică cu un titlu stufos și lung că amuletele de jad pot preveni COVID-19. Pe 8 octombrie, lucrarea fost publicată în revista Science of the Total Environment. „Cum poate medicina tradițională chineză să ofere informații despre controlul pandemiei COVID-19”, autor Dr. Moses Turkle Bility, profesor asistent în boli infecțioase și microbiologie la Universitatea din Pittsburgh.

Acest tip de articole este de obicei rezervat promotorilor pseudostiinței, nu unui expert în boli infecțioase de la o universitate de prestigiu. Alți specialiști precum Dr. Steven Novella și Ivan Oransky au crezut că ar putea fi un fel de farsă, dar, din păcate, dr. Bility chiar vorbea serios. El chiar crede că COVID-19 este legat de câmpurile magnetice și că amuletele de jad pot preveni potențial boala. Experții au respins articolul ca fiind absurd, iar când lui Bility i s-a spus că cercetătorii serioși nu pot lua așa ceva în calcul, el i-a făcut ”rasiști”. "Nu m-am mirat că acest articol a provocat răspunsuri furioase. În mod clar ideea că un om de știință negru poate oferi o idee de schimbare de paradigmă ofensează o mulțime de indivizi ...", i-a scris lui Oransky. Articolul lui Bility a fost „eliminat temporar” din jurnal.

Trump și injecția cu dezinfectant


Președintele Trump s-a gândit cu voce tare că injectarea dezinfectanților ucide coronavirusul. În aprilie, cu informații foarte limitate despre virus, oamenii erau pe bună dreptate panicați în legătură cu răspândirea SARS-CoV-2. Și fiind panicați, deveniseră creduli la orice metodă de anihilare a virusului. Așa că, atunci când în timpul unei conferințe de presă, președintele Donald Trump s-a întrebat dacă nu cumva injectarea dezinfectanților ar fi o idee bună, nu puțini au luat sugestia ca fiind tocmai bună pentru a alunga virusul.

"Văd că dezinfectantul îl omoară (coronavirusul) într-un minut. Un minut. Există o modalitate de a face așa ceva, prin injectare în interior sau ca un fel de curățire?", a declarat Trump, în cadrul unei conferințe la Casa Albă.

Numeroase agenții și producători de dezinfectanți au răspuns rapid că consumul de produse de curățat folosite pentru uz casnic nu este niciodată o idee bună și riscă să se otrăvească și să moară. Cu toate acestea, un sondaj efectuat la o lună mai târziu, a constatat că, dintre respondenți, „19% au spus că ar folosi înălbitor pe alimente, 18% au spus că ar aplica produse de curățat pe piele, 10% au spus că și-ar pulveriza pe față cu sprayuri de curățat haine, 6% ar inhala vapori din produsele de curățat și 4% ar înghiți sau ar face gargară cu soluții diluate de înălbitor sau alți dezinfectanți.

Metanolul a făcut ravagii în Iran


Mii de bolnavi și morți în Iran după ingestia de metanol. Milioane de iranieni au apelat, din păcate, la metode nefondate științific sau de-a dreptul periculoase de prevenire și tratare a COVID-19. Una dintre aceste metode, ingerarea de metanol, a fost din păcate mortală. „În unele provincii, rata de intoxicare cu metanol a fost mai mare decât cea cu COVID-19”, a avertizat o echipă internațională de experți în sănătate. Peste 5.000 de persoane au fost otrăvite și alte 500 au fost confirmate decedate ca urmare a ingerării metanolului în perioada februarie-aprilie.

Consumul și vânzarea de alcool sunt interzise în Iran, dar presa locală relatează frecvent cazuri de intoxicări mortale cu alcool de contrabandă, obținut din alcool metilic.

Consumatorii au crezut "zvonuri potrivit cărora consumul de alcool poate fi eficient în tratarea coronavirusului", potrivit Irna.

O falsă legătură între COVID-19 și 5G devine virală


Rețelele celulare de generația a cincea au fost legate în mod eronat de tot felul de riscuri pentru sănătate, așa că este logic că la scurt timp după ce coronavirusul se multiplica rapid, teoria că în spate sunt antenele 5G a venit aproape natural. Dezinformarea a fost rapid dezmințită, dar nu înainte de a ajunge la milioane de oameni și de a-i determina pe piromani să dea foc unor zeci de turnuri pe tot globul.

Sub titlul, "În Europa, vrăjitoarele au început să fie din nou arse pe rug", publicația Politico atenționează că în mai multe țări din Europa turnurile 5G au fost incendiate, așa cum în Evul Mediu multe femei au fost arse pe rug pe motiv că ar fi vrăjitoare. Zeci de turnuri 5G au fost incendiate în Olanda, Italia, Irlanda, Belgia, Cipru și Marea Britanie. Vandalii își motivează acțiunile pe teorii absurde, precum faptul că stațiile 5G ar răspândi coronavirusul, ori că radiațiile emise ar slăbi sistemul imunitar. Susțin char că boala COVID-19 nu ar exista, ci ar fi doar un mit pentru a ascunde efectele 5G.

În Marea Britanie, unde au avut loc 60 de astfel de acte de vandalism și incendiu, conspiraționiștii 'au descoperit' un turn 5G în noua bancnotă de 20 de lire și au susținut că ar fi un fel de mesaj codat. De fapt, scrie Politico, era doar farul din Margate, orașul atât de drag lui J. M. W. Turner, artistul de pe bancnotă.

Autoritățile din domeniul sănătății au tot insistat să comunice că nu s-a dovedit ca tehnologia 5G să fie un pericol pentru nimeni, dar degeaba. Numărul atacatorilor a crescut și aceștia își mențin teoriile.

Neîncrederea în tehnologia 5G ar avea la bază diverse interese.

Politico amintește că Rusia are o campanie de perturbare a societăților occidentale, diverse publicații rusești inundând spațiul public cu informații false și alarmante despre 5G, numind noua tehnologie purtătoare de 'cancer fără fir'.

...și conspirațiile nu se opresc aici....


Plandemia încărcată de conspirații de tot felul explodează pe rețelele sociale. În luna mai, un scurt interviu documentar cu fostul om de știință, cercetător în biochimie, Judy Mikovits, a devenit viral înainte de a fi eliminat de Facebook, YouTube și Twitter pentru răspândirea dezinformării flagrante despre COVID-19. După cum a scris Stephanie Pappas pentru Live Science, „Printre afirmațiile nefondate din videoclip se numără faptul că măștile„ activează ”virusul, că plajele au puteri de vindecare și că de fapt vaccinul împotriva COVID-19 va ucide milioane de oameni".

Mikovits a formulat, de asemenea, numeroase acuzații nefondate împotriva doctorului Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, și a insistat că coronavirusul a fost eliberat dintr-un laborator printr-o complicitate a oficialilor americani și chinezi.

Domnul Trump intră iar în scenă..


Odată cu aprobarea verbală a președintelui SUA, hidroxiclorochina este prezentată ca un medicament care „schimbă jocul” și este utilizată la nivel mondial pentru a trata COVID-19. S-a dovedit a fi ineficient și poate chiar dăunător. În martie, președintele Trump a utilizat un studiu deja publicat dar care era suspect din punct de vedere medical și s-a folosit de câteva rapoarte îndoielnice pentru a promova hidroxiclorochina ca pe un remediu pentru COVID-19. Experții citați erau dubioși, dar acest lucru nu a împiedicat statele să depoziteze medicamentul, medicii să-l prescrie pacienților bolnavi iar FDA să-i aprobe utilizarea de urgență.

Până în vară, când au fost efectuate studii controlate, nu s-a găsit niciun beneficiu ba chiar au existat semne că medicamentul ar putea crește mortalitatea. Organizația Mondială a Sănătății a abandonat oficial hidroxiclorochina în iunie, dar multe persoane și entități proeminente au promovat-o în continuare".

Biserica Dream City și purificatorul-minune


Proprietarii unei biserici din SUA pretindeau că dispun de un sistem de filtrare a aerului care ucide 99,9% din COVID. Reprezentanții Bisericii Dream City din Phoenix, Arizona au fost, fără îndoială, extaziați să anunțe că un nou sistem de filtrare a aerului a fost instalat în auditoriul lor, sistem care elimină virusul în zece minute. Din păcate, afirmațiile lor exuberante au prezentat enoriașilor lor un fals sentiment de securitate. Experții au reacționat rapid, insistând că un sistem de purificare nu va face nimic pentru a împiedica oamenii bolnavi să transmită virusul altora din clădire. Procurorul general din Arizona a trimis ulterior bisericii, precum și companiei care realizează filtrele, avertismente pentru a opri afirmațiile lor înșelătoare.

Planta otrăvitoare care te vindecă mortal de COVID


CEO-ul companiei MyPillow susține că o substanță obținută dintr-o plantă otrăvitoare vindecă de COVID-19. Contributor generos în campania electorală a lui Trump, fondatorul și CEO-ul MyPillow, Mike Lindell, i-a adus președintelui Trump, în timpul unei întâlniri medicamentul său pe bază de oleandrin. El a continuat să-l numească „leac miraculos” în timpul unui interviu acordat CNN și a trimis o solicitare FDA pentru a aproba utilizarea oleandrinei în suplimentele alimentare. Cadoul dat președintelui a ridicat îngrijorări că cei de la Casa Albă exercita influență politică asupra FDA pentru a aproba compusul. Din fericire, asta nu s-a întâmplat.

FDA a respins corect utilizarea oleandrinei, deoarece nu există dovezi care să susțină eficacitatea acesteia împotriva coronavirusului. Scriind pentru Science-Based Medicine, Dr. David Gorski a fost îngrozit de incident. "A lua o otravă puternică pe bază de plante și a o promova este absurd din punct de vedere științific și oribil din punct de vedere moral. A face acest lucru în mijlocul unei pandemii este și mai rău."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6975 vizualizari

 • -4 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 6:38)

  [anonim]

  • +9 (19 voturi)    
   Pregateste-te sa citesti si altceva mai tarziu (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 8:53)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui

   Studiul respectiv ignora faptul ca in cazul gripei au fost selectate doar cele mai grele cazuri - majoritatea nu vad spitalul , in timp ce in primavara in Franta ca si pe la noi daca erai detectat erai bagat in spital semipreventiv . Personal raman la convingerea timpurie stabilita babeste , un record de 2 morti pe o nava de croaziera cu gripa vs 14 pe alta morti de Cov . Inseamna 7x doar la mortalitate nu mai vorbim de puterea de raspandire care e tripla afaik .
   • -7 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 9:20)

    [anonim] i-a raspuns lui gamma

   • -6 (10 voturi)    
    Raze gamma (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 9:57)

    Marius Suisse [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    Au « babit » logica ta. Ce bine ca avem parte de analiza ta stiintifica. Ai dat cumva in bobi, ai citit in cafea, ori oare tarot??
   • -1 (11 voturi)    
    Interesanta metoda... (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 10:18)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    .. cu navele de croaziera. Arr mai trebui totusi sa dati niste amanunte despre prima nava, cea cu gripa - cand, unde, cati, cine - ca sa se poata face o comparatie cat de cat relevanta.
    Iar celalalt argument (cu gripatul care nu ajunge la spital vs covidatul care era bagat inauntru chiar si sanatos fiind) e un argument care functioneaza in ambele sensuri.
    Tocmai pentru ca suntem obisnuiti cu gripa si simptomele ei precum... (aici urma o zicala populara care ar fi demonstrat netagaduit cat de rasist e poporul roman)... foarte obisnuiti, tindem sa n-o mai luam in seama si sa nu ne mai ducem la medic pentru ea, ca sa nu mai vorbim de spital. Asta este atitudinea comuna chiar si in marile orase ale Romaniei, ce sa mai vorbim despre milioanele de mosi si babe care traiesc in ruralul romanesc. Iar cand intrebi de ce-a murit tzatza Floarea, raspunsul aproape invariabil este "de batranete, maica, era baba de murit..." Asa ca e foarte posibiil ca, dimpotriva, tocmai mortalitatea gripei sa fie subestimata in Romania. Asta ca sa nu mai vorbim despre modul... hai sa-i zicem romantic in care se aduna date statistice in Romania.
    O discutie serioasa despre mortalitatea gripei vs covid ar trebui sa se bazeze pe cifre recoltate in tari mult mai riguroase si mai presus de banuieli.
    • +2 (2 voturi)    
     Caută date (Duminică, 20 decembrie 2020, 0:36)

     _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     Găsești oficiale f ușor.
     Infectați gripă anual cam un miliard; decese între 290-650k.
     Infectați Covid anul ăsta pe la 75milioane, decese 1.7milioane.
     Cum dă comparația mortalităților?
   • +4 (4 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 10:35)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    ar merita mentionat ca pe nava de croaziera marea majoritate a pasagerilor erau 60+. Avem insa cazurile portavionului american Th Roosevelt unde dintr-un echipaj de 5000 s-au imbolnavit 1000 si ceva de persoane si a existat un mort. La polul opus, pe portavion erau in general oameni tineri (<50) si in putere dar supusi unui stresului si oboselii cronice si expusi cvasipermanent la substante periculoase. Undeva intre nava de croaziera si portavion exista o medie.
    O lista cu cazurile pe nave militare:
    https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_on_naval_ships
    • +1 (3 voturi)    
     Am comparat doua nave de croaziera (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 12:18)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

     Se poate presupune ca au acelasi profil al varstelor , la urma urmei nu iti mor 2 indivizi de gripa din 40 spitalizati daca ai oameni tineri si sanatosi
     In September 2000 an outbreak of influenza-like illness was reported on a cruise ship sailing between Sydney and Noumea with over 1100 passengers and 400 crew on board.
     Morbidity was high with 40 passengers hospitalized, two of whom died .

     "A Large Outbreak of Influenza A and B on a Cruise Ship Causing Widespread Morbidity"

     Unde ai comparatia portavion cu gripa vs portavion cu Cov ?
   • 0 (4 voturi)    
    nefericire (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 21:20)

    thebblack [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    mortalitatea nu se stabileste dupa un vas de croaziera ci dupa milioane de cazuri intr-o varietate maximala de medii (enviornments).

    cifrele seci cam tind sa ii dea dreptate lui francisc.
    • +1 (1 vot)    
     Nu masuram mortalitatea ci comparam gripa vs Cov (Duminică, 20 decembrie 2020, 9:09)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

     Ai nevoie de doar 1000 de cazuri , exact ca la sondajele de opinie si nu o sa ai surprize decat de +-3% . Problema e ca acele cazuri trebuiesc selectate aleator (navele cu mii de mosi selectati aleator sunt excelente pt evaluarea virusului , pt ca batranii sunt mai sensibili si astfel capeti un raspuns granular - pe portavioane de ex cu media de varsta de 25 de ani ai zero morti vs 1 mort , o crestere infinita , lol ). In cazul de sus desi au fost zeci de mii de cazuri ele sunt preselectate defectuos . Nu ti se pare dubioasa o mortalitate la gripa de 5,8 la sută ? Selectia in spital implica un bias catre grav , daca o faceai la morga deja ajungeau egale .
  • 0 (6 voturi)    
   Fake news (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 12:45)

   veratec [utilizator] i-a raspuns lui

   promovezi dezinformarea. Covidiotii ziceau ca e ca gripa si acum sar cu studiul care demonstreaza contrariul. Va prindeti urechile in propriile minciuni.
 • -6 (20 voturi)    
  Azi (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 9:07)

  vasile-roaita [utilizator]

  nu mai moare nimeni de boli cronice sau de ce se murea inainte. Toti mor de covid.
 • -5 (11 voturi)    
  Mastile (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 10:42)

  Tyrion.lann [utilizator]

  In primavara toata comunitatea medicala, in frunte cu OMS, spunea ca nu sunt recomandate pentru uzul populatiei sanatoase, iar acum ele ssunt esentiale si cea mai buna aparare impotriva virusului.
  Consider ca aceasta a fost cea mai mare dezinformare "stiintifica" (Dr. Fauci a si recunoscut ca a mintit lumea) fiindca a provenit din partea celor mai credibile surse, si probabil a fost cea mai daunatoare.
 • 0 (6 voturi)    
  Lumea e condusa de conspiratii (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 22:55)

  Setalcott [utilizator]

  Sa pornim de la cateva fapte.
  "New York Times admite că podcastul său de succes Caliphate a fost construit, în parte, pe o mărturie falsă" - scrie astazi chiar Hotnews. Daca o asa zisa teorie a conspiratiei denuntata si hulita pe scar larga e periculoasa, cat dezastru poate face una de o sursa autoritativa ca New York Times? Aflam de la urmatorul fapt de pe Wikipedia.
  "The Nayirah testimony was a false testimony given before the United States Congressional Human Rights Caucus on October 10, 1990 by a 15-year-old girl who provided only her first name, Nayirah... In 1992, it was revealed that Nayirah's last name was al-Sabaḥ and that she was the daughter of Saud Al-Sabah, the Kuwaiti ambassador to the United States. Furthermore, it was revealed that her testimony was organized as part of the Citizens for a Free Kuwait public relations campaign, which was run by the American public relations firm Hill & Knowlton for the Kuwaiti government. Following this, al-Sabah's testimony has come to be regarded as a classic example of modern atrocity propaganda.
  itially corroborated by Amnesty International, a British NGO
  https://www.youtube.com/watch?v=LmfVs3WaE9Y
  Nayirah asta era, cica, o sora medicala in Kuweit. Teoreticienii conspiratiei de la acea vreme au fost singurii care au remarcat ca sora medicala kuweitiana vorbea, printre sughituri, cu un accent american perfect. Dar cine sa creada teoriile conspiratiei?
  Cand nu crezi nici o teorie a conspiratiei, ai avantajul ca elimini erorile de tip I. Problema cu isteria mediatica impotriva teoriilor conspiratiei e ca mai sunt si teorii ale conspiratiei adevarate. Daca le respingi in toto, duci la maxim erorile de tip II. Macar presa ar putea fi onesta sa recunoasca asta.
  O alta problema e ca statele autoritare, fie ele si tehnocrate, ale consensului fabricat, intitulate liberale, au un mare avantaj in denigrarea suspiciunilor fata de versiunile oficiale. Am ajuns in nefastul moment in care presa asa zis credibila cere cenzura


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by