Răspândirea uimitoare a coronavirusului SARS-CoV-2 a luat lumea pe nepregătite, inclusiv pe oamenii de știință. Rezumatul de mai jos prezintă nu neapărat cronologic, autorii celor mai mari dezinformări, furnizori de așa-zise „tratamente” sau teoreticieni ai conspirației. Prin acțiunile lor, ei au înrăutățit pandemia, scrie Real Clear Science, care a realizat acest top.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hai la amuleta de jad care te scapă de COVID

Un profesor ai Universității din Pittsburgh a susținutîntr-o lucrare științifică cu un titlu stufos și lung că amuletele de jad pot preveni COVID-19. Pe 8 octombrie, lucrarea fost publicată în revista Science of the Total Environment. „Cum poate medicina tradițională chineză să ofere informații despre controlul pandemiei COVID-19”, autor Dr. Moses Turkle Bility, profesor asistent în boli infecțioase și microbiologie la Universitatea din Pittsburgh.

Acest tip de articole este de obicei rezervat promotorilor pseudostiinței, nu unui expert în boli infecțioase de la o universitate de prestigiu. Alți specialiști precum Dr. Steven Novella și Ivan Oransky au crezut că ar putea fi un fel de farsă, dar, din păcate, dr. Bility chiar vorbea serios. El chiar crede că COVID-19 este legat de câmpurile magnetice și că amuletele de jad pot preveni potențial boala. Experții au respins articolul ca fiind absurd, iar când lui Bility i s-a spus că cercetătorii serioși nu pot lua așa ceva în calcul, el i-a făcut ”rasiști”. "Nu m-am mirat că acest articol a provocat răspunsuri furioase. În mod clar ideea că un om de știință negru poate oferi o idee de schimbare de paradigmă ofensează o mulțime de indivizi ...", i-a scris lui Oransky. Articolul lui Bility a fost „eliminat temporar” din jurnal.

Trump și injecția cu dezinfectant

Președintele Trump s-a gândit cu voce tare că injectarea dezinfectanților ucide coronavirusul. În aprilie, cu informații foarte limitate despre virus, oamenii erau pe bună dreptate panicați în legătură cu răspândirea SARS-CoV-2. Și fiind panicați, deveniseră creduli la orice metodă de anihilare a virusului. Așa că, atunci când în timpul unei conferințe de presă, președintele Donald Trump s-a întrebat dacă nu cumva injectarea dezinfectanților ar fi o idee bună, nu puțini au luat sugestia ca fiind tocmai bună pentru a alunga virusul.

"Văd că dezinfectantul îl omoară (coronavirusul) într-un minut. Un minut. Există o modalitate de a face așa ceva, prin injectare în interior sau ca un fel de curățire?", a declarat Trump, în cadrul unei conferințe la Casa Albă.

Numeroase agenții și producători de dezinfectanți au răspuns rapid că consumul de produse de curățat folosite pentru uz casnic nu este niciodată o idee bună și riscă să se otrăvească și să moară. Cu toate acestea, un sondaj efectuat la o lună mai târziu, a constatat că, dintre respondenți, „19% au spus că ar folosi înălbitor pe alimente, 18% au spus că ar aplica produse de curățat pe piele, 10% au spus că și-ar pulveriza pe față cu sprayuri de curățat haine, 6% ar inhala vapori din produsele de curățat și 4% ar înghiți sau ar face gargară cu soluții diluate de înălbitor sau alți dezinfectanți.

Metanolul a făcut ravagii în Iran

Mii de bolnavi și morți în Iran după ingestia de metanol. Milioane de iranieni au apelat, din păcate, la metode nefondate științific sau de-a dreptul periculoase de prevenire și tratare a COVID-19. Una dintre aceste metode, ingerarea de metanol, a fost din păcate mortală. „În unele provincii, rata de intoxicare cu metanol a fost mai mare decât cea cu COVID-19”, a avertizat o echipă internațională de experți în sănătate. Peste 5.000 de persoane au fost otrăvite și alte 500 au fost confirmate decedate ca urmare a ingerării metanolului în perioada februarie-aprilie.

Consumul și vânzarea de alcool sunt interzise în Iran, dar presa locală relatează frecvent cazuri de intoxicări mortale cu alcool de contrabandă, obținut din alcool metilic.

Consumatorii au crezut "zvonuri potrivit cărora consumul de alcool poate fi eficient în tratarea coronavirusului", potrivit Irna.

O falsă legătură între COVID-19 și 5G devine virală

Rețelele celulare de generația a cincea au fost legate în mod eronat de tot felul de riscuri pentru sănătate, așa că este logic că la scurt timp după ce coronavirusul se multiplica rapid, teoria că în spate sunt antenele 5G a venit aproape natural. Dezinformarea a fost rapid dezmințită, dar nu înainte de a ajunge la milioane de oameni și de a-i determina pe piromani să dea foc unor zeci de turnuri pe tot globul.

Sub titlul, "În Europa, vrăjitoarele au început să fie din nou arse pe rug", publicația Politico atenționează că în mai multe țări din Europa turnurile 5G au fost incendiate, așa cum în Evul Mediu multe femei au fost arse pe rug pe motiv că ar fi vrăjitoare. Zeci de turnuri 5G au fost incendiate în Olanda, Italia, Irlanda, Belgia, Cipru și Marea Britanie. Vandalii își motivează acțiunile pe teorii absurde, precum faptul că stațiile 5G ar răspândi coronavirusul, ori că radiațiile emise ar slăbi sistemul imunitar. Susțin char că boala COVID-19 nu ar exista, ci ar fi doar un mit pentru a ascunde efectele 5G.

În Marea Britanie, unde au avut loc 60 de astfel de acte de vandalism și incendiu, conspiraționiștii 'au descoperit' un turn 5G în noua bancnotă de 20 de lire și au susținut că ar fi un fel de mesaj codat. De fapt, scrie Politico, era doar farul din Margate, orașul atât de drag lui J. M. W. Turner, artistul de pe bancnotă.

Autoritățile din domeniul sănătății au tot insistat să comunice că nu s-a dovedit ca tehnologia 5G să fie un pericol pentru nimeni, dar degeaba. Numărul atacatorilor a crescut și aceștia își mențin teoriile.

Neîncrederea în tehnologia 5G ar avea la bază diverse interese.

Politico amintește că Rusia are o campanie de perturbare a societăților occidentale, diverse publicații rusești inundând spațiul public cu informații false și alarmante despre 5G, numind noua tehnologie purtătoare de 'cancer fără fir'.

...și conspirațiile nu se opresc aici....

Plandemia încărcată de conspirații de tot felul explodează pe rețelele sociale. În luna mai, un scurt interviu documentar cu fostul om de știință, cercetător în biochimie, Judy Mikovits, a devenit viral înainte de a fi eliminat de Facebook, YouTube și Twitter pentru răspândirea dezinformării flagrante despre COVID-19. După cum a scris Stephanie Pappas pentru Live Science, „Printre afirmațiile nefondate din videoclip se numără faptul că măștile„ activează ”virusul, că plajele au puteri de vindecare și că de fapt vaccinul împotriva COVID-19 va ucide milioane de oameni".

Mikovits a formulat, de asemenea, numeroase acuzații nefondate împotriva doctorului Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, și a insistat că coronavirusul a fost eliberat dintr-un laborator printr-o complicitate a oficialilor americani și chinezi.

Domnul Trump intră iar în scenă..

Odată cu aprobarea verbală a președintelui SUA, hidroxiclorochina este prezentată ca un medicament care „schimbă jocul” și este utilizată la nivel mondial pentru a trata COVID-19. S-a dovedit a fi ineficient și poate chiar dăunător. În martie, președintele Trump a utilizat un studiu deja publicat dar care era suspect din punct de vedere medical și s-a folosit de câteva rapoarte îndoielnice pentru a promova hidroxiclorochina ca pe un remediu pentru COVID-19. Experții citați erau dubioși, dar acest lucru nu a împiedicat statele să depoziteze medicamentul, medicii să-l prescrie pacienților bolnavi iar FDA să-i aprobe utilizarea de urgență.

Până în vară, când au fost efectuate studii controlate, nu s-a găsit niciun beneficiu ba chiar au existat semne că medicamentul ar putea crește mortalitatea. Organizația Mondială a Sănătății a abandonat oficial hidroxiclorochina în iunie, dar multe persoane și entități proeminente au promovat-o în continuare".

Biserica Dream City și purificatorul-minune

Proprietarii unei biserici din SUA pretindeau că dispun de un sistem de filtrare a aerului care ucide 99,9% din COVID. Reprezentanții Bisericii Dream City din Phoenix, Arizona au fost, fără îndoială, extaziați să anunțe că un nou sistem de filtrare a aerului a fost instalat în auditoriul lor, sistem care elimină virusul în zece minute. Din păcate, afirmațiile lor exuberante au prezentat enoriașilor lor un fals sentiment de securitate. Experții au reacționat rapid, insistând că un sistem de purificare nu va face nimic pentru a împiedica oamenii bolnavi să transmită virusul altora din clădire. Procurorul general din Arizona a trimis ulterior bisericii, precum și companiei care realizează filtrele, avertismente pentru a opri afirmațiile lor înșelătoare.

Planta otrăvitoare care te vindecă mortal de COVID

CEO-ul companiei MyPillow susține că o substanță obținută dintr-o plantă otrăvitoare vindecă de COVID-19. Contributor generos în campania electorală a lui Trump, fondatorul și CEO-ul MyPillow, Mike Lindell, i-a adus președintelui Trump, în timpul unei întâlniri medicamentul său pe bază de oleandrin. El a continuat să-l numească „leac miraculos” în timpul unui interviu acordat CNN și a trimis o solicitare FDA pentru a aproba utilizarea oleandrinei în suplimentele alimentare. Cadoul dat președintelui a ridicat îngrijorări că cei de la Casa Albă exercita influență politică asupra FDA pentru a aproba compusul. Din fericire, asta nu s-a întâmplat.

FDA a respins corect utilizarea oleandrinei, deoarece nu există dovezi care să susțină eficacitatea acesteia împotriva coronavirusului. Scriind pentru Science-Based Medicine, Dr. David Gorski a fost îngrozit de incident. "A lua o otravă puternică pe bază de plante și a o promova este absurd din punct de vedere științific și oribil din punct de vedere moral. A face acest lucru în mijlocul unei pandemii este și mai rău."