Un comitet consultativ de experți a votat joi să recomande autorizarea de urgență în Statele Unite a vaccinului Covid-19 de la compania Moderna, deschizând calea pentru administrarea dozelor din acest weekend, potrivit AFP.

Vaccinul ModernaFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

După această opinie, fără caracter obligatoriu, misiunea de a da unde verde va reveni Agenției SUA pentru Medicamente (FDA), care ar trebui să intervină foarte repede și ar face din Moderna al doilea vaccin autorizat într-o țară occidentală.

Avizul a fost dat cu 20 de voturi pentru, niciunul împotrivă, cu o singură abținere.

Întrebarea pusă a fost: „Pe baza tuturor dovezilor științifice disponibile, beneficiile vaccinului Coverna-19 Moderna sunt mai mari decât riscurile utilizării acestuia la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste?”

După recomandarea aceluiași comitet de a autoriza un prim vaccin, cel al Pfizer / BioNTech, FDA i-a dat undă verde a doua zi.

La fel ca cel al Pfizer, vaccinul nu va fi recomandat persoanelor care pot dezvolta reacții alergice. Ambele vaccinuri se bazează pe o nouă tehnologie, ARN mesager, iar reacții alergice au fost observate la două persoane care au primit vaccinul de la Pfizer în Marea Britanie și alte două în SUA.

Moderna, o tânără companie de biotehnologie din Massachusetts, și-a depus cererea de autorizare de urgență în urmă cu doar două săptămâni și jumătate.

Compania a început să lucreze la vaccinul său în ianuarie 2019, în colaborare cu Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA și a primit sprijin de 2,5 miliarde de dolari în bani publici pentru a face acest lucru.

Guvernul SUA a pre-cumpărat 200 de milioane de doze de vaccin Moderna (100 de milioane de la Pfizer).

Vaccinul Moderna împotriva Covid-19 nu prezintă ”nicio problemă de siguranță specifică”, potrivit Agenției americane pentru medicamente (FDA). Analiza FDA a confirmat, de asemenea, eficacitatea de 94,1% a vaccinului.

Citește și: Vaccinul Moderna, conceput încă de pe 13 ianuarie, înainte ca autoritățile chineze să recunoască faptul că Sars-Cov-2 se transmite de la om la om