Premierul belgian Alexander De Croo, care a fost în contact cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu ocazia summitului UE desfăşurat săptămâna trecută la Bruxelles, a fost testat negativ la Covid-19 şi îşi va relua activităţile vineri, a anunţat un purtător de cuvânt, Tom Meulenbergs, citat de AFP, notează Agerpres.

Alexander De CrooFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vineri va corespunde termenului de şapte zile după contact, iar liderul liberal flamand respectă astfel „regula” în vigoare în Belgia pentru carantină, a precizat purtătorul de cuvânt.

Joi dimineaţă, imediat după anunţul contaminării preşedintelui francez, Alexander De Croo şi-a făcut cunoscută decizia de a efectua un test şi a intra în izolare în aşteptarea rezultatului. El a fost urmat printre alţii de omologul său luxemburghez, Xavier Bettel.

Rezultatul a venit în cursul serii. „Testul PCR este negativ, el (premierul De Croo) îşi reia activităţile mâine”, vineri, a declarat Tom Meulenbergs.

În total, cinci lideri europeni au anunţat în cursul zilei că intră în carantină ca măsură de precauţie, inclusiv preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Emmanuel Macron a fost prezent la Bruxelles săptămâna trecută pentru un summit european prezidat de Charles Michel.

Preşedintele Consiliului European s-a întâlnit din nou cu Emmanuel Macron luni, la Paris.

Dintre ceilalţi cinci lideri europeni care au fost în contact cu preşedintele francez, premierul portughez Antonio Costa a anunţat joi seară, ca şi Alexander De Croo, că a fost testat negativ la coronavirus.

În schimb, prim-ministrul lusitan va rămâne în izolare „aşteptând ca autoritatea sanitară să stabilească carantina” pe care va trebui să o respecte, au precizat serviciile sale.

Joi seară, o sursă apropiată executivului francez a declarat pentru AFP că Emmanuel Macron „ar fi fost contaminat în cursul summitului UE de la Bruxelles” de pe 10 şi 11 decembrie. Preşedintele francez a petrecut 20 de ore non-stop alături de ceilalţi lideri ai UE, dintre care o noapte de negocieri.