Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor putea să înceapă vaccinările împotriva coronavirusului în „aceeași zi” în semn de solidaritate, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit RTE.

Ursula von der LeyenFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Declarația acesteia a fost făcută în Parlamentul European pe fondul presiunilor tot mai mari de a aproba un vaccin anti-Covid după ce Marea Britanie, Statele Unite au început deja inoculările cu vaccinul Pfizer/BioNTech.

„Va trebui să vaccinăm până la 70% din populație pentru a ajunge la sfârșitul pandemiei. Este o sarcină uriașă, o sarcină majoră. Așa că haideți să începem împreună cât de repede posibil vaccinarea, ca 27, cu o lansare în aceeași zi”, le-a declarat von der Leyen europarlamentarilor.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care reglementează medicamentele de pe piața UE, se va întâlni lunea următoare într-o ședință specială decalată cu o săptămână pentru a discuta aprobarea vaccinului Pfizer/BioNTech.

Statele blocului comunitar au opțiunea de a demara pe cont administrarea vaccinurilor sub reglementările EMA însă Comisia Europeană vrea o campanie coordonată de distribuire coordonată a acestora pentru a se asigura că niciun stat membru nu este lăsat în urmă.

Von der Leyen a subliniat că vaccinul Pfizer/BioNTech este doar unul din cei șase candidați de vaccinuri pentru care UE a rezervat doze.

„În decurs de o săptămână, primul vaccin va fi autorizat astfel încât vaccinările să poată începe imediat și mai multe vor urma anul viitor”, a declarat aceasta.

„În total am cumpărat mai multe doze decât este nevoie pentru toată lumea din Europa. Și vom putea susține vecinii noștri și partenerii noștri din lume prin programul COVAX astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă”, a mai precizat ea.

COVAX este o inițiativă lansată de Organizația Mondială a Sănătății, Comisia Europeană și Franța pentru a asigura că vaccinurile dovedite a fi eficace și sigure vor fi disponibile tuturor țărilor, nu doar celor bogate și capabile să rezerve doze.

Citește și: