Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că trebuie analizată creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că din 6 decembrie și până joi în București s-au înregistrat 9.070 de cazuri noi de COVID-19 și se va continua transferul pacienţilor în spitale din alte zone, pentru că presiunea pe unitățile medicale din București este "foarte mare".

Testare coronavirusFoto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia
  • "Deşi avem o cifră constantă a cazurilor de pozitivare, totuşi, din discuţia şi analiza pe care le-am avut legate de acest subiect, avem o creştere de până la 35 de localităţi carantinate şi, de asemenea, avem o situaţie pe care, de asemenea, va trebui să o discutăm şi să o analizăm legată de creşterea numărului de pozitivări la nivelul Capitalei", a afirmat Ciucă.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că din 6 decembrie și până joi în București s-au înregistrat 9.070 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

  • "Asta va însemna că o să avem o presiune mai mare pe sectorul medical în zona Bucureştiului şi în zonele, probabil, limitrofe şi poate că va fi nevoie să continuăm să transferăm pacienţi şi în alte părţi care au presiunea mai mică. Cu domnul ministru Tătaru am stabilit că vom avea o şedinţă cu managerii spitalelor din Bucureşti, cu şefii secţiilor ATI şi şefii UPU ca să discutăm această situaţie, pe care probabil că o să începem să o vedem cândva în cursul săptămânii viitoare, având în vedere cifra asta de cazuri", a spus Arafat.

El a afirmat că, în ceea ce privește o decizie de carantinare, sunt mulți alți factori, pe lângă incidența cazurilor, care sunt luați în calcul de INSP.

Luni și marți, nouă pacienți cu COVID-19 aflați în stare gravă au fost transportaţi cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, de la Bucureşti la spitale din Moldova și Ardeal.

Guvernul aprobă în şedinţa de vineri prelungirea stării de alertă în România cu alte 30 de zile, din 14 decembrie.

  • "Astăzi în şedinţa de Guvern vom lua o hotărâre de guvern prin care... vom analiza proiectul de hotărâre de Guvern prin care se va prelungi starea de alertă şi cu această ocazie practic infirmăm şi fake news-urile prin care se anunţa că se intră în lockdown din nou", a anunţat Nicolae Ciucă.

Astfel, vor rămâne în vigoare, inclusiv în perioada Crăciunului și a Revelionului, aceleași restricții valabile acum, între care carantina pe timp de noapte, a anunțat joi seară Raed Arafat. El i-a avertizat pe români ca în perioada sărbătorilor să limiteze vizitele, să evite mersul la colindat și petrecerile de Revelion: "Ne putem bucura de Anul Nou respectând regulile". Arafat a precizat că va fi introdusă o singură măsură nouă - vor exista reguli pentru operatorii de transport de cablu care deservesc pârtiile de schi.

CITEȘTE ȘI: