Românii vor putea să meargă în vacanță de sărbători la munte, pentru că pârtiile rămân deschise, însă cu condiția să respecte cu strictețe toate restricțiile aflate în vigoare, a declarat joi seară secretarul de stat Raed Arafat. El a anunțat că urmează să fie impuse reguli și pentru instalațiile de transport pe cablu, în sensul limitării numărului permis de persoane în telecabină.

Iarna, la munteFoto: Hotnews

Răspunzând unei întrebări, Raed Arafat a spus că românii își pot face rezervări pentru vacanța de iarnă la munte, dar trebuie să respecte toate regulile.

  • ”Pârtiile de schi sunt deschise, dar respectând toate regulile care se aplică în jurul lor. Adică, la restaurante se respectă regulile care sunt în hotărâre de guvern și care au fost stabilite prin hotărârile anterioare, la hoteluri la fel, distanțarea socială... Deci, astea toate trebuie să fie respectate", a declarat Raed Arafat, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în care s-a stabilit prelungirea strării de alertă în România cu însă 30 de zile, din 14 decembrie.

El a anunțat că în hotărârea de guvern prin care va fi prelungită starea de alertă va fi inclusă o singură măsură în plus, față de cele în vigoare deja, iar aceasta va viza instalaţiile de transport pe cablu. Potrivit lui Arafat, urmează ca prin ordin al miniștrilor să fie impuse reguli pentru operatorilor de transport de cablu.

  • "Organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport de cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează prin ordin comun al miniştrilor. Dacă o cabină are capacitate de 20 de persoane, probabil va fi stabilit că 10 persoane pot fi transportate cu cabina. Telescaunele, teleschiurile vor funcţiona la fel mai departe. (...)
  • Dacă reușim să scădem capacitatea la 50 % și să fie mai puțină lume și, bineînțeles, respectând portul măștii și distanțarea, atunci riscul de infectare scade”, a adăugat secretarul de stat în Ministerul de Interne.