​Primele două echipamente de plasmafereză au fost instalate la Spitalul Dimitrie Gerota din Capitală, acesta fiind primul pas către înființarea primei bănci de plasmă din România. Un centru de donare de plasmă va fi înființat la Spitalul Gerota din Capitală, a anunțat la finalul lunii octombrie ministrul de Interne, Marcel Vela. El a făcut atunci apel către românii care au avut COVID-19 să meargă să doneze plasmă.

Banca plasmaFoto: Hotnews

"Am instalat cele două echipamente la Spitalul Dimitrie Gerota, donatorii de plasmă convalescentă din București au acum la dispoziție 5 echipamente de plasmafereză. Tot în această perioadă a fost instalat al doilea echipament la Pitești și primul echipament la Zalău, iar în curând vor fi instalate alte echipamente de plasmafereză și la Cluj-Napoca, Buzău și Drobeta-Turnu Severin. Astfel, ajungem la 26 echipamente de plasmafereză instalate gratuit în toată țara, pentru a crește colectarea de plasmă convalescentă! Și nu ne vom opri!", a anunțat Florin Hozoc, CEO-ul Besmax Pharma Distribution, firma care a donat statului român singurele aparate de plasmafereză din țară și a făcut astfel posibilă recoltarea plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus.

Singurele aparate de plasmafereză din țară, donate statului român de o companie farma

Besmax Pharma Distribution, firma care a donat statului român singurele aparate de plasmafereză din țară și a făcut astfel posibilă recoltarea plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus, anunța, la finalul lunii octombrie, că se oferă să doneze și echipamente medicale, consumabile și asistență în implementarea proiectului pentru înființarea primei bănci de sânge și plasmă convalescentă anti-SARS-COV-2 din România, la Spitalul Gerota din București, pentru tratarea pacienților care suferă de COVID-19. Compania farma făcuse o ofertă similară autorităților și în primăvara acestui an, odată cu donarea aparatelor de plasmafereză, dar nu a primit atunci niciun răspuns.

"Ne bucură faptul că Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Interne, face în sfârșit ceea ce Besmax Pharma Distribution a cerut încă din luna aprilie și anume o bancă centrală de sânge și plasmă convalescentă. Reamintim faptul că BPHD, după ce a oferit gratuit statului român 18 echipamente de plasmafereză, a făcut Ministerului Sănătății și o ofertă – tot gratuită – de echipamente de testare, procesare și stocare a plasmei, astfel încât să poată fi organizată la Institutul Național de Hematologie Transfuzională sau la Institutul Cantacuzino o bancă de plasmă convalescentă", arătau atunci reprezentanții companiei.

"Menționăm că această ofertă gratuită este în continuare valabilă pentru orice entitate publică ce dorește să creeze o bancă de plasmă convalescentă și suntem gata să începem imediat instalarea echipamentelor necesare, precum și oferirea consumabilelor necesare pentru testarea, procesarea și stocarea a cel puțin 30.000 doze de plasmă convalescentă, care ar putea asigura tratamentul pentru minim 10.000 de pacienți COVID-19", adăugau reprezentanții Besmax Pharma Distribution.

Citește și: