Rusia intenționează să vaccineze împotriva coronavirusului peste 400.000 de membri ai forțelor armate, a anunțat vineri ministrul apărării rus Serghei Șoigu, zi în care autoritățile de la Moscova au raportat un nou număr record de 27.543 de infecții, transmite Reuters.

Serghei ȘoiguFoto: en.kremlin.ru

Rusia, care dezvoltă mai multe vaccinuri împotriva coronavirusului, a înregistrat o creștere vertiginoasă a numărului de infecții începând cu luna septembrie dar autoritățile au decis să nu impună noi lockdown-uri, optând în schimb pentru măsuri specifice în anumite regiuni.

Compania farmaceutică indiană Hetero a anunțat că va produce peste 100 de milioane de doze ale vaccinului anti-Covid Sputnik pe an în urma unei înțelegeri încheiate cu fondul suveran de investiții RDIF al Rusiei și prezentate vineri.

Institutul Vector din Siberia, care dezvoltă EpiVacCorona - al doilea vaccin al Rusiei, a afirmat că imunitatea oferită de vaccin nu va fi pe viață și că acesta va trebui repetat odată la 6-10 luni după administrarea primelor doze, iar apoi odată la trei ani.

Alexandr Ryzhikov, directorul departamentului de infecții zootehnice al institutului, a anunțat vineri că acesta este pregătit deja să producă până la 5 milioane de doze anual.

Ministrul apărării rus Serghei Șoigu a declarat că 2.500 de militari au fost vaccinați deja împotriva COVID-19, urmând ca numărul să crească până la 80.000 până la sfârșitul anului.

În Moscova, între 1.500 și 1.700 de persoane sunt spitalizate zilnic cu COVID-19, a afirmat viceprimarul capitalei ruse, Anastasia Rakova.

„Situația cu coronavirusul rămâne foarte tensionată în Moscova, astăzi am înregistrat un așa-numit nou anti-record”, a declarat aceasta după ce numărul de infecții din capitala rusă a atins un nou record zilnic de 7.918 de contagieri.

În pofida acestui lucru, Rakova a anunțat că aproximativ 5.000 de paturi sunt încă disponibile în spitalele din Moscova.

Rusia a raportat al doilea cel mai mare număr de contagieri înregistrat la nivel global, în spatele Statelor Unite, cu 2.215.533 de contagieri depistate de la izbucnirea pandemiei.

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 se situa vineri la 38.558 însă experții medicali din Rusia și străinătate și-au exprimat rezervele vizavi de această cifră, afirmând că numărul real al deceselor cauzate de coronavirus ar fi mult mai mare.

Citește și: