​Peste 600 de români bolnavi de COVID-19 au fost salvați cu ajutorul plasmei convalescente donate de pacienți vindecați în ultimele 7 luni, de când România a autorizat colectarea și administrarea de plasmă convalescenentă pentru pacienții COVID. Aproape 4.000 de români au donat în această perioadă, peste 6.500 de doze de plasmă convalescentă, din care peste 3.000 de doze au fost deja administrate ca tratament experimental anti-COVID.

PlasmaFoto: ASSMB

De asemenea, peste 1.500 de doze sunt în procedură de validare, în timp ce aproximativ 2.000 de doze de plasmă au fost rebutate, pentru diverse neconformități.

Toate aceste estimări sunt făcute de Besmax Pharma Distribution, compania care a oferit gratuit cele 25 de echipamente și kiturile de plasmafereză, exclusiv pe baza datelor transmise de centrele de transfuzie.

Din nefericire, Ministerul Sănătății nu a comunicat, în cele 7 luni, nici un fel de date privind numărul de pacienți care au primit transfuzii cu plasmă convalescentă, respectiv numărul celor care s-au vindecat.

În România, în continuare, plasma convalescentă se administrează prea târziu, deși toate protocoalele terapeutice din țările europene recomandă administrarea cât mai devreme de la internarea în spital a pacienților cu forme severe COVID-19, arată reprezentanții Besmax Pharma Distribution.

Administrarea la timp a acestei terapii a condus la o rată de deces foarte scăzută (între 4 și 15%) în cele mai multe dintre țările care folosesc cu succes plasma convalescentă (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Spania, Italia, etc.).

Donarea de plasmă se face prin două metode: plasmafereză și donare standard (sânge total) din care se extrage apoi plasma.

Colectarea de plasmă se face, teoretic, în 18 centre de transfuzie din România - toate dotate cu aparate de plasmafereză (recoltare de plasmă) donate de firma Besmax Pharma în această primăvară. Statul român nu avea astfel de aparate în centrele de transfuzii. Besmax Pharma a donat, împreună cu aparatele, și 9.000 de kituri de recoltare.

În plus, statul român a ratat o sponsorizare cu încă 32 de aparate de plasmafereză, oferită tot de Besmax Pharma, după ce Ministerul Sănătății nu a oferit luni de zile niciun răspuns la această ofertă.

Tratamentul cu plasmă poate salva viața pacienților cu forme grave de COVID-19, dar România are puțini donatori

Tratamentul cu plasmă este într-adevăr unul care "le poate salva viața pacienților cu forme grave de COVID-19. Nu terminalii, nu formele critice. Dar cei gravi, care se află în secțiile de Terapie Intensivă, pot fi salvați de tratamentul cu plasmă", declara recent, pentru HotNews.ro, medicul Virgil Musta, șef de secție și coordonatorul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară.

Din păcate, admitea Virgil Musta, un număr foarte mic de români vindecați de COVID-19 donează plasmă în acest moment: "Deși, atunci când pleacă din spital, mulți promit că vor veni să doneze, că vor ajuta, în momentul în care ar trebui să meargă să doneze, nu toată lumea dă curs. În plus, dintre pacienții vindecați de COVID-19, nu toată lumea are suficient de mulți anticorpi."

Medicul timișorean a precizat însă că tratamentul cu plasmă nu li se administrează tuturor pacienților cu COVID-19, ci în anumite condiții: "Este util în anumite etape, la anumite forme ale bolii, la anumiți pacienți - de exemplu, pacienții cu insuficiență renală au contraindicație, pentru că dacă le dai, le agravează insuficiența renală.­­­

Citește și:

"Lumânări, Paracetamol și iconițe în loc de plasmă". Cum dă România cu piciorul unuia dintre cele mai eficiente tratamente anti-COVID