Șeful companiei americane de biotehnologie Moderna i-a avertizat marți pe europeni că prelungirea negocierilor pentru cumpărarea dozelor din vaccinul său Covid-19 riscă să încetinească livrările, alte țări fiind o prioritate pentru că au semnat de luni de zile, relatează AFP.

Vaccinul ModernaFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

"Avem discuții, dar nu avem un contract", a declarat Stéphane Bancel pentru AFP din Cambridge, Massachusetts, unde își are sediul compania.

Într-adevăr, au fost anunțate „discuții avansate” cu Comisia Europeană pe 24 august pentru achiziționarea a 80 de milioane de doze de vaccin, dar niciun angajament ferm nu a fost semnat de atunci. Între timp, Moderna a semnat cu Canada, Japonia, Israel, Qatar, Regatul Unit ... Fără a pune la socoteală cele 100 de milioane de doze promise la începutul lunii august Statelor Unite.

„Există o mulțime de lucruri administrative, dosare, lucruri, alinieri între țări și este complicat să te descurci atunci când ai 27” de țări față de atunci când ești singur, spune Stéphane Bancel. El compară situația UE cu Canada: între primele discuții cu medicii Moderna și semnarea contractului, „a durat două săptămâni”.

Consecința: „Este clar faptul că o întârziere nu va limita cantitatea totală, va încetini livrarea”, spune el. Pentru toate țările din afara Statelor Unite, producția se va face în Elveția, în fabricile grupului Lonza, iar punerea în flacoane la Madrid, la grupul Rovi.

Dacă vaccinul va fi autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente înainte de sfârșitul anului, dar nu s-a semnat încă niciun contract, „alocările pentru primele livrări nu ar include Europa. Deci, ar merge în Elveția, ar merge puțin în Japonia, Israel, Canada, deci în țările care au făcut deja comanda. Dar cele cărora nu au comandat, nu le voi trimite produse".

„Cu cât așteaptă mai mult, cu atât se va decala în timp”, insistă Stéphane Bancel. Potrivit acestuia, discuțiile nu blochează prețul, dar el refuză să spună mai mult în mod public.

Anticiparea americană

El compară tergiversările europene cu anticiparea guvernului SUA. Din 2 martie, el și șefii marilor laboratoare se aflau la Casa Albă în jurul lui Donald Trump.

Statele Unite au acordat o jumătate de miliard de dolari companiei Moderna în aprilie, pentru finanțarea studiilor clinice. În total, biotehnologia a primit 2,5 miliarde de dolari în finanțare publică americană, sub egida operațiunii Warp Speed, lansată oficial pe 15 mai.

„Operațiunea Warp Speed ​​a fost unul dintre cele mai eficiente lucruri”, a spus șeful Moderna.

"Am început să discutăm cu mai multe țări europene în luna mai. Nu am primit niciun ajutor pentru plata unor studii clinice”, a mai spus el, adăugând că dacă nu ar fi fost guvernul SUA nu ar fi putut dezvolta vaccinul la o astfel de viteză, ”deoarece știți că suntem o companie care nu a realizat niciodată profit, iar studiul clinic a costat 1 miliard de dolari".

Rezultatul - primii americani vor fi, fără îndoială, vaccinați înainte de Anul Nou: "Avem deja câteva milioane de doze depozitate în Statele Unite", confirmă Stéphane Bancel.

Zece milioane de doze ar trebui să fie în stoc înainte de sfârșitul lunii noiembrie și „vom avea 20 de milioane de doze până la sfârșitul anului”.

Aceste 20 de milioane de doze vor fi destinate exclusiv Statelor Unite. De asemenea, Moderna pregătește lanțul de aprovizionare împreună cu guvernul SUA pentru a administra dozele de îndată ce Agenția SUA pentru Medicamente (FDA) autorizează vaccinul, decizie așteptată în decembrie.

Citește și: "O zi măreață": Un nou vaccin anti-Covid produs de compania americană Moderna ar oferi o protecție de 95%