La Alba Iulia, situația este una serioasă, aproape la fel de gravă ca la Sibiu, însă nu poate fi dispusă carantina deocamdată pentru că este nevoie de o propunere în acest sens de la Direcția de Sănătate Publică, a declarat vineri seară secretarul de stat Raed Arafat.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raed Arafat, aflat la Alba Iulia, după ce a fost la Sibiu, unde s-a decis carantinarea municipiului, a spus că în oraș rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 9 la mia de locuitori, însă încă nu se poate decide carantina pentru că Direcția de Sănătate Publică Alba nu a făcut o propunere în acest sens, care să ajungă la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cel ce poate lua o astfel de decizie, care să fie aprobată apoi de CNSU.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus că în Alba există o suprasolicitare a sistemului medical, o transmitere comunitară intensă, iar situația este una serioasă, aproape la fel de gravă ca la Sibiu.

"Ni s-a prezentat situația, care este una serioasă. Există o incidență mare la nivelul municipiului Alba Iulia, depășește 9 la mie, se apropie de 10 la mie la nivelul localităților Sebeș și Blaj, unde sunt cifrele mari. Va rămâne Comitetul pentru Situații de Urgență să discute măsurile și ce vor propune. La acest moment noi nu putem să luăm măsuri pentru că nu s-au propus, conform legii, din partea DSP-ului măsuri de carantinare, de exemplu, ca să ajungă la INSP, să avizeze, și să ajungă la comitetul județean. La Sibiu de exemplu, acest lucru era deja făcut, aici nu. În baza a ce va decide comitetul, domnul prefect va ieși ulterior să vă anunțe decizia comitetului”, a spus Arafat.

Arafat a mai spus că nu vrea să se pronunțe asupra măsurilor care trebuie luate, pentru a nu influența deciziile CJSU.

În județul Alba incidența cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, este de 5,81. Cea mai mare rată de infectare din județ - 9,96 - este la Blaj, în timp ce la Alba Iulia este 9,92.

Raed Arafat a anunțat, vineri, carantinarea municipiului Sibiu și a localităților Șelimbăr, Tălmaciu și Cisnădie, pentru 14 zile, începând de luni. Rata de incidență a cazurilor de coronavirus din județul Sibiu a ajuns vineri la 7,78 la mie, cea mai mare din țară. Sibiul este a patra reședință de județ pusă în carantină, după Baia Mare, Zalău și Slobozia.