Cabinetul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a votat miercuri pentru impunerea carantinei la nivel național în timpul weekendurilor, sperând că măsura va reuși să încetinească răspândirea coronavirusului, transmite Reuters.

Coronavirus UcrainaFoto: Alla Hryhorieva / Alamy / Profimedia Images

Prim-ministrul Denis Șmihal a anunțat că măsura carantinării în timpul weekendului va intra în vigoare din 14 noiembrie și va rămâne obligatorie până la sfârșitul acestei luni.

Majoritatea afacerilor vor fi închise în perioada de carantină, excepție făcând magazinele alimentare, farmaciile, spitalele și companiile de transport.

Cabinetul a adoptat de asemenea noi restricții privind restaurantele, cinematografele, sălile de fitness și evenimentele publice.

„Dacă nu se face nimic, atunci sistemul medical nu va mai putea primi pacienți începând cu 10-15 decembrie, nu vor mai exista locuri în spitale nici măcar pe holuri”, a declarat Șmihal în timpul ședinței de guvern.

„Obiectivul este de a reduce fluxul de persoane în weekenduri. (Cei care pot) să stea acasă, ar trebui să rămână acasă”, a mai afirmat acesta.

Numărul de noi infecții cu coronavirusul a început să crească în Ucraina de la sfârșitul lunii septembrie și a rămas constant ridicat pe parcursul lunii octombrie și, până acum, și în noiembrie, determinând guvernul să extindă unele măsuri de combatere a pandemiei până la sfârșitul anului.

Printre acestea se numără purtarea obligatorie a măștii în spațiile publice și restricții asupra orelor de deschidere a cafenelelor.

Ucraina a înregistrat până miercuri 489.808 infecții cu SARS-CoV-2 și 8.947 de decese cauzate de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei. Alte 221.459 de persoane s-au vindecat de coronavirus.

„Avem o tensiune mai degrabă tensionată, Covid se răspândește ca un uragan”, a declarat ministrul sănătății ucrainean, Maksim Stepanov, în timpul ședinței de guvern, adăugând că „trebuie să rupem acest lanț pentru a nu avea 10.000 de pacienți în fiecare zi”.

Însă planurile pentru noile măsuri de carantinare au atras proteste din partea antreprenorilor, câteva sute adunându-se în fața sediului guvernului.

„Suntem aici să ne protejăm drepturile. Care sunt acestea? Dreptul de a pune pe masă pentru copiii noștri, de a plăti facturile la utilități și trăi o viață normală”, a declarat unul dintre aceștia.

Noile măsuri anunțate de guvernul ucrainean vin la două zile după ce președintele Volodimir Zelenski a fost testat pozitiv cu coronavirusul.

Citește și: