Durata protecției, eficacitatea la subiecții expuși riscului, provocarea logistică a depozitării la temperatură foarte scăzută ... Multe întrebări rămân fără răspuns după anunțul de către Pfizer și BioNTech că vaccinul lor anti Copvid este „eficient la 90%” dintre subiecții umani testați, potrivit AFP.

PfizerFoto: Reuters

Ce înseamnă „90% eficient”?

Pentru a afirma acest lucru, gigantul farmaceutic american Pfizer și partenerul său german BioNTech se bazează pe rezultatele intermediare din faza 3 a studiului lor clinic, ultima dinaintea unei cereri de aprobare.

Potrivit acestora, cazurile de infecție cu coronavirus sunt reduse cu „mai mult de 90%” la participanții la studiu care au primit vaccinul, comparativ cu cei care au primit un placebo. O constatare făcută atunci când 94 de participanți s-au infectat cu Covid-19 în această etapă a testului, dintr-un total de 43.500 de voluntari.

Cu toate acestea, cele două companii farmaceutice nu oferă detalii: despre pacienții infectați, nu se știe câți au aparținut grupului care a primit vaccinul și cel care a primit placebo.

Mai general, cele două companii și-au făcut anunțul printr-un comunicat de presă - rezultând o creștere bruscă a piețelor bursiere mondiale -, dar nu a existat niciun studiu detaliat publicat într-o revistă științifică.

„Aceste rezultate sunt extrem de interesante, dar trebuie să așteptăm să vedem datele care nu sunt încă disponibile”, rezumă pentru AFP virologul francez Marie-Paule Kieny, cercetător la Inserm și fost șef al OMS.

În cele din urmă, pe lângă problema eficienței, cele două companii trebuie să continue să colecteze date privind siguranța vaccinului și posibilele sale efecte secundare, chiar dacă „nu există probleme grave”, dar care, potrivit acestora, au fost observate în acest stadiu.

Care este durata de timp de protecție?

Elementele dezvăluite luni de Pfizer și BioNTech nu permit să tragem o concluzie. De fapt, eficacitatea de 90% a fost măsurată la șapte zile după injectarea celei de-a doua și a ultimei doze de vaccin, adică la 28 de zile după prima (trei săptămâni de separare a celor două injecții).

Acesta este un „dezavantaj”, a declarat pentru AFP Bruno Pitard, director de cercetare CNRS.

Aceste rezultate preliminare par să arate că „indivizii vaccinați sunt într-adevăr protejați la o săptămână după” a doua injecție, când răspunsul imunitar „este maxim”, dar acest lucru „nu ne spune ce se va întâmpla după”, continuă acest expert.

În vederea unei posibile autorizații de către Administrația Statelor Unite pentru Medicamente (FDA), cele două companii au indicat că vor publica și rezultatele măsurate la 14 zile după a doua injecție.

Pentru Pitard, una dintre provocări este să știm cum se schimbă eficacitatea vaccinului în timp: „După trei săptămâni, apoi o lună, apoi două, apoi trei apoi patru, vom vedea dacă protecția este în continuare aceeași".

De ce protejează acest vaccin?

Previne direct infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2 sau reduce doar simptomele bolii evitând formele severe? Dacă ați primit acest vaccin înseamnă că nu mai puteți transmite Covid-19? Din nou, niciun răspuns în acest stadiu, din lipsa publicării datelor științifice.

„Dacă vaccinul protejează împotriva infecției în sine și, prin urmare, scade riscul de transmitere de la persoanele asimptomatice, acest lucru ne-ar permite în viitor să reducem măsurile de control” ale epidemiei, indică un expert britanic, Dr. Penny Ward, citat de Science Media Center.

„Dar dacă protejează împotriva riscului de boli și nu împotriva infecției în sine, atunci măsurile de control vor trebui să rămână în vigoare până când un număr suficient de persoane vor fi vaccinate”, continuă dr. Ward, specialist la King's College din Londra și la Facultatea britanică de medicină farmaceutică.

Este eficient la persoanele cu risc?

La zece luni de la debutul acestei noi boli, știm că anumite categorii ale populației sunt mai expuse riscului decât altele de a dezvolta forme grave. Dintre acești factori de risc, bătrânețea, obezitatea, diabetul, hipertensiunea sau prezența altor boli (în special cardiovasculare).

Cu toate acestea, datele fragmentate făcute publice de Pfizer și BioNTech nu ne permit să știm dacă vaccinul lor este eficient la aceste persoane cu risc.

„În publicațiile științifice, vedem toată această stratificare a indivizilor, în funcție de vârstă, prezența comorbidităților, originea etnică etc. În acest caz, nu avem toate aceste date", spune Pitard.

Temperaturile foarte scăzute, o frână?

Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech se bazează pe o tehnologie foarte inovatoare care nu a mai fost folosită niciodată în viața reală. Pe scut, șiruri de instrucțiuni genetice numite ARN mesager sunt injectate în organism, adică molecula care spune celulelor noastre ce trebuie să facă. Fiecare celulă este o mini-fabrică de proteine, conform instrucțiunilor genetice conținute în nucleul său.

ARN mesager al vaccinului este introdus și preia controlul asupra acestei mașini pentru a produce un antigen specific al coronavirusului: „spinul” coronavirusului, vârful său atât de recunoscut, care se află la suprafața sa și îi permite să se atașeze la celulele umane pentru a le pătrunde.

Acest vârf, inofensiv în sine, va fi apoi detectat de sistemul imunitar care va produce anticorpi, iar acești anticorpi vor rămâne în gardă, sperăm, pentru o lungă perioadă de timp.

Odată ce materialul genetic este injectat, „celulele aflate la locul injecției vor începe să producă, într-o manieră tranzitorie, una dintre proteinele virusului, în acest caz proteina S, proteina spike (a spinului)”, a explicat pentru AFP Christophe D'Enfert, director științific al Institutului Pasteur.

Pe această tehnică se bazează și proiectul de vaccin dezvoltat de o altă companie, firma americană Moderna.

Cu toate acestea, aceste vaccinuri ARN mesager trebuie depozitate la o temperatură foarte scăzută (-70 grade Celsius pentru cea a Pfizer / BioNTech), care poate fi un obstacol logistic major pentru distribuția lor în întreaga lume.

„Este o problemă”, subliniază Bruno Pitard, potrivit căruia această metodă de conservare este necesară deoarece „ARN-ul este o moleculă foarte fragilă”.

Cu toate acestea, BioNTech a asigurat marți că, odată scoase din congelatoarele speciale la temperatură foarte scăzută în care urmează să fie depozitate, vaccinurile vor putea fi păstrate timp de cinci zile într-un frigider convențional, între 2 și 8 ° C. (AFP)