Premierul danez Mette Frederiksen a prezentat scuze marţi parlamentului şi crescătorilor de nurci pentru că a dispus sacrificarea întregii populaţii de nurci de fermă din ţară fără a avea o bază legală pentru a face asta, relatează Agerpres citând agențiile DPA şi EFE.

HotNews.roFoto: Hotnews

Săptămâna trecută, guvernul a dispus sacrificarea a 15-17 milioane de astfel de animale după ce autorităţile sanitare au raportat că au descoperit o mutaţie a coronavirusului care se transmite de la nurci la oameni.

Ulterior, executivul a recunoscut că, în conformitate cu legislaţia actuală, nu avea atribuţia de a dispune sacrificarea tuturor nurcilor sănătoase. Mai exact, guvernul avea doar puterea de a recomanda o astfel de măsură pentru fermele dintr-o zonă de 7,8 kilometri în jurul fermei infectate.

Parlamentul a fost solicitat să adopte rapid o lege care să includă şi fermele din afara acestei zone.

Şefa guvernului a recunoscut că a fost o decizie precipitată, neexistând o bază legală, dar a subliniat şi nevoia unei noi legislaţii, care să fie clară. „Aş vrea să prezint scuze. Însă a fost vorba de o problemă de sănătate publică, iar nurcile trebuiau sacrificate”, a spus Frederiksen.

Scuzele sunt adresate de asemenea şi crescătorilor de nurci, a mai precizat ea, adăugând că este dispusă să participe la o anchetă a parlamentului pentru a vedea ce nu a fost în regulă.

Membri ai opoziţiei, între care şi Jakob Ellemann-Jensen, liderul Liberalilor (centru-dreapta), au criticat acţiunile guvernului.

Unii parlamentari au cerut demisia lui Mogens Jensen, ministrul pentru alimentaţie şi pescuit, care a recunoscut că nu avea cunoştinţă de lacunele din legislaţie când a discutat cu mass-media.

Potrivit premierului, cabinetul său a aflat de asta în weekend, după mai multe conferinţe de presă.

Autorităţile daneze au anunţat săptămâna trecută că cel puţin 214 persoane au fost contaminate cu una dintre cele cinci mutaţii ale virusului SARS-CoV-2 detectate la nurci, dintre care 12 au fost infectate cu mutaţia virusului aşa-numită „Cluster 5”, despre care s-a descoperit că slăbeşte capacitatea de a forma anticorpi şi ar putea face ineficiente viitoarele vaccinuri.