Transportul în comun, petrecerile, mai ales în rândul tinerilor, și fabricile unde nu se respectă regulile sanitare sunt principalele surse de infectare cu coronavirus, spune managerul Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara, medicul Cristian Oancea. El afirmă că, dacă nu vom fi responsabili, se va ajunge ca pacienții cu COVID să fie tratați în ambulanțe, din lipsa locurilor în spitale.

Testare coronavirusFoto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Medicul a declarat, la Digi 24, că, din discuțiile cu pacienții a reieșit că o primă sursă de infectare este transportul în comun. Urmează petrecerile private, mai ales cele ale tinerilor, care transmit apoi virusul în familie, părinților și bunicilor. În al treilea rând, oamenii nu respectă regulile, mai ales purtarea corectă a măștilor, în special cei care lucrează în fabrici.

  • "Ignorarea acestor măsuri, în special în ultima perioadă, de către adolescenți, care au transmis acest virus în mediul familial, cei mai afectați fiind vârstnicii. Aceste trei mari categorii le-am depistat din anamneza cu pacienții”, a spus Oancea.

El a spus că, cel puțin în Timișoara, au fost multe petreceri la care regulile sanitare nu au fost respectate.

  • "Cred că ignorarea acestor măsuri și iresponsabilitatea în special a adolescenților ne duc în punctul în care suntem. Cert este că în curând, dacă nu vom fi solidari și dacă nu vom fi responsabili, o să ajungem să tratăm oamenii în ambulanță, pentru că nu mai avem unde să-i punem”, a adăugat managerul Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara.

Începând de luni a devenit obligatorie purtarea măştii pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani în toate spaţiile deschise, magazinele se închid la ora 21,00, se interzice circulaţia în afara locuinţei între orele 23,00 - 5,00, cu unele excepţii pentru care trebuie prezentată o declaraţie pe proprie răspundere, iar activitatea pieţelor, târgurilor şi bâlciurilor în spaţii închise se suspendă. De asemenea, toate școlile trec în online.