Restricţionarea circulaţiei persoanelor pe timpul nopţii, închiderea magazinelor după ora 21 şi alte măsuri - în vigoare de luni

de DP     HotNews.ro
Luni, 9 noiembrie 2020, 6:21 Actualitate | Esenţial


Restrictii coronavirus
Foto: Panoramic / Bestimage / Profimedia
Începând de luni devine obligatorie purtarea măştii pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani în toate spaţiile deschise, magazinele se închid la ora 21,00, se interzice circulaţia în afara locuinţei între orele 23,00 - 5,00, cu unele excepţii pentru care trebuie prezentată o declaraţie pe proprie răspundere, iar activitatea pieţelor, târgurilor şi bâlciurilor în spaţii închise se suspendă, potrivit Agerpres.

Hotărârea de Guvern de modificare şi completare a HG 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie, adoptată joi şi publicată în Monitorul Oficial, prevede că aceste măsurile pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 intră în vigoare de luni.

În acest sens, purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani în toate spaţiile deschise. Se interzice desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări petreceri în spaţii închise şi/sau deschise publice şi/sau private.

În toate localităţile se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23,00 - 5,00 cu unele excepţii motivate de: deplasarea în interes profesional, inclusiv între gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocarul sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

De asemenea, va fi suspendată şi activitatea teraselor care sunt închise cu un acoperiş, plafon sau tavan şi delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi al mediului de afaceri şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Totodată, se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi/sau deschise publice şi/sau private să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00 - 21,00. Prin excepţie, în intervalul orar 21,00 - 5,00 operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. De asemenea, prin excepţie, unităţile farmaceutice, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

O altă măsură care intră în vigoare de luni este suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor. Prin excepţie, se permite activitatea pieţelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Pentru angajatorii din sistemul privat şi public cu un număr mai mare de 50 de salariaţi este instituită obligaţia organizării programului de lucru în regim telemuncă sau muncă la domiciliu. În situaţia în care nu se poate acest lucru şi în vederea evitării aglomerării transportului public, instituţiile şi operatorii economici publici şi privaţi organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv, să termine activitatea la o diferenţă cel puţin o oră.

Guvernul a adoptat joi şi Ordonanţa de urgenţă de modificare şi completare a Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 care prevede, între altele, că, în perioada noiembrie 2020 - 31 decembrie 2020, prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi al analizei situaţiei epidemiologice la nivel naţional, se poate dispune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a anteşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13980 vizualizari

 • -2 (22 voturi)    
  re-deschideți toate piețele! (Luni, 9 noiembrie 2020, 8:51)

  FFF T [utilizator]

  Închiderea piețelor acoperite este o greșeală și o decizie discriminatorie, comparativ cu alte magazine, supermrketuri.

  Soluția să fie mutate tarebele afară este inumană. Cum să stea oamenii 10 ore în frig?! Se anunță 5 grade afară! Să stea Orban cu Arafat în frig și ger să vadă cum e!
  • 0 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 noiembrie 2020, 9:17)

   [anonim] i-a raspuns lui FFF T

  • +5 (17 voturi)    
   Inuman este sa nu-si acopere ratul. (Luni, 9 noiembrie 2020, 9:21)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

   Cand asta salveaza vieti. Prin piete sunt cei mai multi cu ratul descoperit. Mai ales vanzatorii - babe senile ce nu stiu pe ce lume se afla.
  • +3 (7 voturi)    
   dupa cum sti probabil (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:42)

   olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

   la piata nu se respecta regulile; comerciantii nu tin masca cum trebuie si o parte din cumparatori fac la fel. La mall toata lumea poarta masca, 99.99% corect. Asta pentru ca acolo exista forte de ordine care iau temperatura, verifica purtarea mastii, exista n locuri unde poti lua dezinfectant gratis. Deci dupa cum vezi exista o diferenta intre piete si mall-uri/super marketuri.
  • 0 (4 voturi)    
   da'aia din pietele deschise cum stau afara? (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:51)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

   Aia nu mai mor de frig?
 • +2 (20 voturi)    
  ati vazut cata politie a fost pe strazi? pt PANICA (Luni, 9 noiembrie 2020, 9:57)

  Gryphus [utilizator]

  de ce umbla politia in ultimele zile pe strazi cu lumini si semnale acustice , sta in intersesctii de parca suntem in stare de razboi?

  vor sa panicheze populatia

  asta e o directiva venita de la SRI. cineva sta acolo si se gandeste: cum sa facem sa bagam spaima in astia
  • +3 (9 voturi)    
   ca sa sperie (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:43)

   olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   pr..tii.
   • +1 (7 voturi)    
    ca tine ca pt voi e facuta. (Luni, 9 noiembrie 2020, 11:15)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

    eu ma uit cu mila si scarba cum statul roman incearca sa sperie populatia CREDULA cume majoritatea

    va face psihic. direct din manualul de psihologia maselor

    as vrea ca presa sa intrebe la MAI care fost rostul ca nr echipajelor de politie prezente in intersesctii sa fie dublat sau triplat desi NU e stare de urgenta
  • 0 (6 voturi)    
   Sa sperie prostalaii! (Luni, 9 noiembrie 2020, 11:21)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Sa-si puna masca pe rat!
   Asa, si? Voiai sa spui ca esti de partea prostalailor cu ratul descoperit sau cum, ca nu inteleg?
   Daca SRI a dat acest ordin bravo lor ca este patriotic ce-au facut.
 • +8 (12 voturi)    
  De ce (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:04)

  Relaxat [utilizator]

  trebuie inchise supermarketurile la 21:00 ? Exista vreo explicatie ? La acelasi numar de cumparatori va creste aglomeratia deci riscul !
 • -4 (8 voturi)    
  Dar (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:07)

  Relaxat [utilizator]

  de ce are voie Termoenergetica sa faca lucrari, in sezonul rece ? Nu ma refer la avarii. Zi de zi nu livreaza caldura "in parametrii" adica calorifere reci.
  Si telemunca in frig favorizeaza bolile de sezon !
  Nicusor este in silenzio stampa....
  • 0 (4 voturi)    
   Nicusor (Luni, 9 noiembrie 2020, 14:05)

   uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui Relaxat

   SI vrei sa faca Nicusor in 'trei zile' ce nu au facut psd-ul prin Firea, Oprescu, etc in toti acesti ani !!!??
   • +2 (2 voturi)    
    Sa (Luni, 9 noiembrie 2020, 17:39)

    Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

    schimbe sefii de la Termoenergetica care in nesimtirea lor nici macar nu considera necesar sa informeze ce mari lucrari care trebuiau terminate in vara nu le-au terminat nici acum sau sa spuna cat mai dureaza.
    Cetatenii trebuie sa astepte rabdatori.
    Nicusor trebuie sa stie ca prima impresie conteaza.
    Nu de alta dar parca mai sunt niste alegeri in Decembrie.
 • +3 (7 voturi)    
  sali de fitness (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:20)

  Ggigel2 [utilizator]

  Doar salile de fitness continua sa functioneze - fara masti, fara distantare, doar cu pile la guvern
 • 0 (6 voturi)    
  Idiotenia declaratiei pe proprie respundere! (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:41)

  Alui [utilizator]

  Declaratia e un mijloc perfect de a raspandi virusul pentru ca e atinsa de cetatean si politist. Oricare dintre ei poate avea Corona fara sa stie (inca). Odata ce politistul ia Corona de la cineva astfel, ii poate infecta pe toti cei carora le atinge declaratia pe proprie raspundere. O asemenea masura nu e prostie, e nebunie curata!
  • -5 (7 voturi)    
   E nebunie din alt punct de vedere. (Luni, 9 noiembrie 2020, 11:33)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Ca este ceva echivoc.
   Eu carantina as face-o anuntata, cu timp sa te duci la gospodaria unde ai pasari/animale si sa stai acolo, sau sa le sacrifici, cu timp sa-ti cumperi mancare, bautura si medicamente.
   Apoi NIMENI NU ARE VOIE SA IASA si asta e verificat de Politie+Armata. Medicii sunt transportati de Armata acasa. Cine vrea sa aiba activitate (firme de cablu, TV, etc) pot avea activitate cu conditia sa NU IASA AFARA. (Deci inchisi la munca)
   Motivul pentru care persoana aflata afara nu va fi arestata:
   1. Daca este moarta
   2. Daca este grav bolnava - va fi luata de Armata/Salvare si dusa la spital
   In rest, oricine este afara pleaca 6 luni in puscarie.
  • +2 (2 voturi)    
   Pentru cine nu stie (Luni, 9 noiembrie 2020, 18:17)

   Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Politistul iti cere sa arati declaratia cu mana intinsa. Deci nu o atinge.
   Cine nu a trecut prin asta nu stie.....
 • 0 (8 voturi)    
  Cereti in tribunal anularea declaratiei! (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:44)

  Alui [utilizator]

  Declaratia pe proprie raspundere e un mijloc foarte bun de a raspandi boala!
 • 0 (4 voturi)    
  Art. 53. din Constitutia Romaniei (Luni, 9 noiembrie 2020, 13:53)

  Alui [utilizator]

  “ (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege ...”.

  Hotararea de guvern nu e lege!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by