Taiwanul nu a primit încă invitația de a participa la o întrunire-cheie a Organizației Mondiale a Sănătății pe tema pandemiei, ce va avea loc săptămâna aceasta, din cauza ”piedicilor” puse de China, a acuzat ministerul de externe al insulei, potrivit Reuters.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMSFoto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images

Reprezentanții SUA la Geneva au cerut, săptămâna trecută, șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să invite Taiwanul, o țară condusă democratic, dar despre care China susține că îi aparține, la Adunarea Mondială a Sănătății.

Duminică, ministerul de externe taiwanez a spus că țara sa nu a primit încă o invitație la întrunirea virtuală la care participă 194 de țări membre.

”Ministerul de Externe își exprimă puternicul regret și neplăcerea față de piedicile puse de China contra participării Taiwanului la OMS, iar OMS contină să neglijeze sănătatea și drepturile omului față de cei 23,5 milioane de locuitori ai Taiwanului”, potrivit sursei citate.

Taiwanul este ținut în afara majorității organizațiilor globale precum OMS din cauza obiecțiilor Chinei, care consideră insula una dintre provinciile sale, fără a avea drepturi de stat suveran.

OMS susține că invitarea Taiwanului, țară lăudată pentru succesul luptei contra pandemiei, depinde de statele membre.