Guvernul britanic intenționează să introducă un program de testare în masă în Liverpool, oferind teste regulate tuturor celor care locuiesc sau lucrează în orașul de 500.000 de locuitori ca parte a eforturilor de a încetini răspândirea coronavirusului, transmite ABC News.

Gara Liverpool Lime StreetFoto: Chert61 | Dreamstime.com

Testele vor fi efectuate în locații din întreg orașul prin mai multe tehnologii printre care se numără și noi metode care pot furniza rezultatul în mai puțin de o oră.

Ministerul de sănătate britanic afirmă că „aceste teste mai avansate vor ajuta la identificarea indivizilor infecțioși care nu prezintă simptome... astfel încât aceștia să se poată autoizola și să prevină transmiterea virusului”.

Experimentul din Liverpool este văzut drept un test cu privire la capacitatea Marii Britanii de a lansa programe de testare în masă în întreaga țară după ce numărul de infecții a crescut vertiginos și în țara insulară.

O nouă carantină generală va intra în vigoare de joi în Anglia iar Liverpool are una din cele mai ridicate rate ale infecțiilor din această provincie cu peste 410 cazuri la suta de mii de locuitori.

„Virusul se răspândește chiar și mai repede decât în cel mai sumbru scenariu stabilit de consilierii noștri științifici. (...) Este timpul să acționăm pentru că nu avem de ales”, a declarat premierul britanic Boris Johnson, în cursul unei conferințe de presă în care a anunțat noua carantină.

Măsura nu vizează Scoţia, Țara Galilor şi Irlanda de Nord, unde decizia carantinării revine autorităților din fiecare provincie britanică.

Magazine neesenţiale, precum şi locurile de agrement şi divertisment vor fi închise, la fel şi puburile, barurile şi restaurantele, care pot oferi doar servicii de livrare la domiciliu sau la pachet, notează Agerpres citând agențiile DPA şi EFE. Cu toate acestea, şcolile şi alte instituţii de învăţământ vor rămâne deschise.

„Mă tem că, de joi, mesajul de bază este acelaşi: rămâneţi acasă, protejaţi NHS (serviciul naţional de sănătate) şi salvaţi vieţi”, a spus Johnson, avertizând că fără măsuri rata mortalităţii ar putea creşte şi mai mult.

„Crăciunul va fi diferit în acest an, poate foarte diferit, dar speranţa şi credinţa mea sinceră este că, luând măsuri dure, putem permite familiilor din toată ţara să fie împreună”, a spus şeful guvernului britanic, evocând măsuri similare luate de Franţa, Germania şi Belgia.

Nu va fi o închidere la fel de restrictivă ca cea din primăvara trecută, dar va implica faptul că cetăţenilor nu li se va permite să părăsească casele pentru alte motive decât educaţia, munca sau cumpărăturile esenţiale, a explicat premierul.

O oră pe zi de exerciţii şi contactul cu o singură persoană dintr-o altă familie vor fi, de asemenea, permise.

Citește și: