Autoritățile suedeze recomandă de acum locuitorilor din Stockholm, precum și celor din două regiuni din sudul țării, să-și limiteze contactele și să evite locurile închise, în condițiile în care regatul a înregistrat joi un nou record oficial de 3.254 noi cazuri de Covid-19 în ultimele 24 de ore, potrivit AFP.

Protest impotriva strategiei suedezeFoto: Lora Grigorova / Alamy / Profimedia Images

Este a doua zi la rând în care se înregistrează un record pentru această țară cu 10,3 milioane de persoane, care a înregistrat în total 121.167 contaminări și 5.934 decese.

Epidemiologul Anders Tegnell a explicat că dacă în primăvară gradul de propagare era "probabil de 10 până la 15 ori mai mare" decât astăzi - dar testele erau mai puțin răspândite - "în cursul ultimelor două sau trei săptămâni, propagarea a decolat", după acalmia estivală.

În momentul în care cea mai mare parte a Europei înăsprește măsurile în încercarea de a controla pandemia de Covid-19, Suedia încearcă să-și adapteze măsurile dar menține în mare abordarea inițială: fără carantină și fără măsuri coercitive.

Locuitorii din capitala suedeză, la fel ca și cei din comitatul Västra Götaland (sud-vest) și provincia Östergötland (sud-est) sunt invitați de joi să evite locurile închise precum bibliotecile, magazinele și alte centre comerciale și să limiteze interacțiunile sociale și participarea la evenimente publice.