Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că secțiile de terapie intensivă sunt pline în Europa și SUA. „Nu există nicio îndoială că Europa este acum un epicentru al pandemiei”, spune directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros Adhanom GhebreyesusFoto: Profimedia Images

Numărul celor infectați cu Covid-19 continuă să crească în lume, scrie Mediafax.

Săptămâna trecută a existat cel mai mare număr de cazuri Covid-19 raportate până acum. „Multe țări din emisfera nordică înregistrează o creștere îngrijorătoare a cazurilor și internărilor. Unitățile de terapie intensivă își ating capacitatea maximă în unele locuri, în special în Europa și America de Nord”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform agenției italiene ANSA.

„Nu există nicio îndoială că Europa este acum un epicentru al pandemiei”, a adăugat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că nimeni nu dorește mai multe restricții, dar pentru evitarea acestora trebuie ca fiecare să își facă partea de datorie.

„Nu putem avea redresarea economică pe care o dorim și să ne trăim viața așa cum am făcut-o înainte de pandemie. Ne putem ține copiii la școală, putem menține afacerile deschise, putem păstra mijloace de trai. Dar cu toții trebuie să facem compromisuri și sacrificii”, a adăugat directorul OMS.

Franța

Franța se confruntă cu al doilea val, mai puternic decât primul, cu „aproape de 100.000 de cazuri pe zi”.

„Acest virus este foarte dificil. Am obținut multe informații, dar nu știm totul. Acest al doilea val va fi probabil mai puternic decât primul și impactul asupra sistemului de sănătate va fi imediat, în următoarele trei săptămâni, în serviciile de resuscitare”, a spus profesorul Jean-Francois Delfraissy, şeful consiliului ştiinţific pentru pandemie al guvernului de la Paris.

În opinia acestuia, există „probabil mai mult de 50.000 de cazuri de coronavirus pe zi”. Delfraissy crede că această cifră „se îndreaptă spre 100.000 de cazuri pe zi”.

Rusia

Cazurile de coronavirus continuă să crească și în Rusia, unde au fost înregistrate 17.347 de infecții noi în ultimele 24 de ore: cel mai mare număr de până acum de la începutul epidemiei. Numai în Moscova există 5.224 de cazuri noi.

Potrivit datelor centrului național de operațiuni, în ultima zi au murit 219 de persoane, ceea ce ridică numărul oficial al victimelor bolii în Rusia la 26.269. Numărul total al infecțiilor înregistrate în Rusia a ajuns la un total de 1.531.224.

Belgia

Belgia a înregistrat o medie zilnică de 12.491 infecții cu coronavirus în perioada 16-22 octombrie, conform celor mai recente cifre ale Institutului de Sănătate Publică Sciensano.

În total, 321.031 de persoane au luat virusul de la începutul pandemiei, în timp ce internările în spital au atins o medie zilnică de 467,7, o creștere de 85%. În prezent, 4.827 persoane sunt spitalizate pentru Covid-19 (+ 10%), dintre care 757 în terapie intensivă (+ 12%). Sunt în total de 10.810 decese.

În Belgia intră în vigoare noi restricții. De la ora 22:00 până la ora 6:00 există interdicția ieșirii din case, iar măștile sunt obligatorii peste tot. Sălile de spectacol, teatrele, cinematografele, sălile de sport, piscinele și centrele de fitness vor fi, de asemenea, închise. Măsurile se vor menține până pe 19 noiembrie.