Guvernul suedez a anunțat joi că persoanelor vârstnice din această țară nu li se va mai recomanda să se autoizoleze, afirmând că măsura este justificată de rata mai scăzută a infecțiilor comparativ cu perioada de vârf din primăvară și de impactul izolării asupra sănătății mentale, transmit Reuters și The Local.

VarstniciFoto: Flickr

Măsura urmărește să amelioreze povara plasată asupra vârstnicilor fiind luată în timp ce restul Europei reintroduce restricții pentru a face față recrudescenței coronavirusului. Agenția de Sănătate Publică a Suediei afirmă însă că nu vede dovezi privind un al doilea val al pandemiei în această țară.

Suedia a adoptat o abordare diferită de combatere a pandemiei comparativ cu majoritatea țărilor europene, bazându-se pe conformarea voluntară în respectarea distanțării fizice, însă a plasat în carantină azilurile și centrele de îngrijire a bătrânilor după ce a înregistrat o rată ridicată a fatalităților în acestea.

Numărul de noi infecții a crescut constant în țara nordică în ultimele săptămâni însă rămâne la niveluri scăzute raportat la populație decât în majoritatea țărilor europene unde noi recorduri de contagieri sunt stabilite zilnic.

Suedia a înregistrat în jur de 107.000 de infecții cu coronavirusul și aproximativ 5.900 de decese cauzate de COVID-19. Miercuri, Agenția de Sănătate a raportat 975 de noi cazuri și șapte decese, cu mult mai puține decât perioada de vârf înregistrată în primăvară dar semnificativ peste numărul înregistrat în perioada de vară.

„Agenția de Sănătate Publică a decis că vârstnicii și cei din grupurile speciale de risc vor fi supuși acelorași recomandări ca restul populației”, a anunțat ministrul sănătății suedez, Lena Hallengren.

Până acum persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani li se indicase să evite contactele fizice apropiate și mijloacele de transport în comun, precum și evitarea magazinelor și a altor locuri publice, măsuri despre care oficialii suedezi afirmă că au diminuat rata infecțiilor dar au avut și un impact semnificativ asupra stării de bine a multor vârstnici.

Agenția afirmă că sistemul de sănătate nu mai este supus acelorași presiuni ca în primăvară datorită scăderii ratei contagierilor și înțelegerii mai bune a bolii cauzate de coronavirus.

Vârstnicii vor trebui să urmeze acum aceleași recomandări valabile și pentru restul populației, printre acestea numărându-se evitarea adunărilor numeroase, statul în casă în cazul prezentării unor simptome de îmbolnăvire și respectarea distanțării fizice.

Însă ministrul sănătății suedez a avertizat că ridicarea restricției nu înseamnă o revenire la normalitate.

„Viața cotidiană nu poate fi la fel ca înainte de pandemie”, a declarat Lena Hallengren, adăugând că „însă există multe moduri de a trăi care nu implică doar supraviețuirea”.

Citește și: