Primarul în exercițiu al Capitalei, Gabriela Firea, a lansat un atac la adresa prefectului Capitalei, Gheorghe Cojan, susținând că acesta ar fi trebuit să convoace de urgență o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență, după ce indicele de incidență a cazurilor de COVID-19 la 14 zile a trecut de 3 la mia de locuitori în București. "Nici până acum nu ne-a convocat în ședință a Comitetului pentru situații de Urgență. (...) Domnul prefect e o persoană ceva mai introvertita, nu e adeptul unui dialog interinstituțional. Părinții, realmente, nu știu ce să facă", a susținut Gabriela Firea.

Gabriela FireaFoto: PMB

Ea a făcut aceste declarații duminică, într-o conferință de presă în care PSD a anunțat candidatura medicului Adrian Streinu Cercel pe lista pentru Senat la alegerile parlamentare.

"Nici până în acest moment prefectul numit de Guvernul PNL nu ne-a convocat în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență. Eu înțeleg și cred că și dumneavoastră înțelegeți exact care este explicația termenului urgent, respectiv urgență, și anume un comitet care se poate întruni oriunde, oricând, și în weekend, și sâmbăta, și duminica și dacă sunt sărbătorile legale. Subliniez că acesta se poate desfășura online, deci nu presupune prezența fizică", a susținut Firea.

Întrebată dacă a încercat să vorbească astăzi cu prefectul, "Firea a răspuns: „Domnul prefect este o persoană ceva mai introvertită, nu este o persoană adeptă a dialogului. Am trimis mai multe adrese și eu, și domnul viceprimar și așteptăm să fim convocați într-o ședință, fie și online”.

Indicele de incidență a cazurilor de COVID-19 la 14 zile a trecut de 3 la mia de locuitori în București, ajungând duminică la 3,02.

Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă în România din 15 octombrie prevede instituirea unor noi restricții în cazul în care într-o localitate este depășită rata de infectare de 3 cazuri la mie, așa cum s-a întâmplat duminică în cazul Capitalei, dar acestea nu intră automat în vigoare. Conform HG, Comitetul pentru Situații de Urgență București ar trebui să se întrunească în cel mult 48 de ore.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii București, Mariana Stancu-Țipișcă, a declarat pentru HotNews.ro că până la această oră nu a fost convocată o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență.

Școlile și grădinițele din București rămân în scenariul hibrid până la o decizie a Comitetului pentru Situație de Urgență București, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educației, Monica Anisie. "Dacă va decide să se treacă la scenariul online, vom trece la sistemul online. Luni, școlile și grădinițele vor fi în scenariul 2", a spus Anisie, precizând că pentru luni dimineață a convocat o ședință cu inspectorii școlari din Capitală.

  • "Mâine, activitățile în școli și grădinițe se vor desfășura în scenariul 2, hibrid. După ce se convoacă Comitetul pentru Situație de Urgență, dacă ei decid să se treacă la scenariul online, vom trece la sistemul online.
  • (...) Părinții să stea liniștiți, activitățile se vor desfășura ca și până acum, până la o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență. În absența unei astfel de decizii, școlile vor funcționa în scenariul 2 (n-r. elevii fac cursuri fizice și cursuri online, prin rotație)", a declarat Anisie, pentru HotNews.ro.

Ea a spus că a convocat inspectorii școlari din București pentru o ședință luni dimineață de la ora 8.00.