Ipoteza carantinării Bucureştiului este exclusă în acest moment, dar printr-un sistem informatic privind incidența de cazuri noi de COVID-19 se va urmări dacă se va impune, eventual, carantinarea anumitor zone, afirmă primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan.

Foto:

Nicuşor Dan a spus, vineri seară, la Realitatea Plus, că nu a existat o colaborare foarte bună până în momentul acesta între Primăria Capitalei, Ministerul Sănătăţii și Direcţia de Sănătate Publică și că este gata să colaboreze cu cele două instituții, pentru că există mijloace pe care, dacă le pun împreună, pot împiedica răspândirea COVID-19, potrivit Agerpres.

În opinia sa, este nevoie de un suport pentru DSP în ceea ce priveşte call center-ul, astfel încât să se cunoască foarte repede lista de contacţi ai persoanelor depistate cu COVID-19, pentru ca aceştia să fie testaţi cât mai repede.

Nicuşor Dan a mai spus că este nevoie de o colaborare privind testarea şi de o supraveghere mai mare a ceea se întâmplă în spaţiul public acolo unde normele de protecţie sanitară nu sunt aplicate.

Întrebat ce măsuri va lua dacă la preluarea mandatului de primar incidenţa cazurilor de COVID-19 va fi 3 sau mai mult, el a răspuns: "Sunt nişte măsuri obligatorii pe care această hotărâre de guvern de acum câteva zile prin care se prelungeşte starea de urgenţă ne obligă să le luăm. În situaţia de 3 la mie devine obligatorie purtarea măştii în spaţii deschise. (...) Urmează să vedem, acum e în lucru la Ministerul Sănătăţii şi probabil că în câteva zile o să avem un sistem informatic să vedem dacă aceşti 3 la mie sunt distribuiţi cât de cât uniform în interiorul Bucureştiului sau există anumite zone care au o incidenţă mai mare, care eventual să fie carantinate. Nu se pune problema în momentul ăsta de carantinarea Bucureştiului. Această ipoteză este exclusă în acest moment".

Nicușor Dan a menţionat că probabil într-o săptămână va fi învestit în funcţia de primar.

Indicele de incidență a cazurilor de COVID-19 la 14 zile se află sub limita de 3 la mia de locuitori în toate județele, limită care ar impune aplicarea de noi măsuri restrictive pe plan local. Bucureștiul conduce topul cu o rată a incidenței COVID-19 de 2,81 la mie, urmat apoi de Alba (2,56), Vâlcea (2,5) și Cluj (2,24).