Secretarul de stat Raed Arafat spune că ”este foarte clar” că în Capitală se va ajunge la rata de infectare cu COVID-19 de 3 la mia de locuitori, iar în acest caz restaurantele, cinematografele şi teatrele se vor închide şi ”este posibil” ca elevii să urmeze cursuri online. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai spus că următoarele zile sunt cruciale pentru evoluția epidemiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Aşa cum evoluează lucrurile, riscul să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar", a declarat Raed Arafat, vineri seară, la Digi 24.

El a detaliat restricțiile care vor fi impuse în București în momentul în care se va atinge acest prag: restaurantele, teatrele, cinematografele vor fi închise, iar masca devine obligatorie în toate spaţiile publice, iar școlile ar putea trece în scenariul roşu, în care elevii vor învăţa online.

"Nu e de dorit ca Jandarmeria să meargă cu bastonul după oameni"

Secretarul de stat a mai susținut că, dacă oamenii nu înțeleg de ce se iau măsurile, înseamnă că este o problemă foarte mare în implementarea lor.

  • "Nu este de dorit nici să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni și de aceea se încearcă să fie un dialog, pentru că nimeni nu vrea să ajungem la alte acțiuni, la alt nivel de confruntare, așa cum s-a ajuns în alte țări”, a subliniat șeful DSU.

"Următoarele zile sunt cruciale"

Șeful DSU a mai spus că următoarele zile sunt cruciale pentru evoluția epidemiei.

  • "Dacă vom continua să vedem situații cum am văzut ieri în Centrul Vechi și dacă oamenii nu sunt dispuși să înțeleagă - petrecerile s-ar putea muta acasă, dacă se întâlnesc 30-40 într-un apartament și fac un chef, autoritățile nu pot avea niciun control -, atunci este inconștiență și vom vedea că măsurile noastre vor eșua (...) Dacă majoritatea vor respecta regulile, este posibil să ajungem să controlăm situația la un platou și să începem să vedem o curbă descendentă în următoarele săptămâni. Atenție, lucrurile nu se întâmplă brusc! Se întâmplă încet”, a adăugat Raed Arafat.

ERATĂ: În știrea inițială, apărea următorul citat atribuit lui Raed Arafat: "Lupta cu COVID-19, din păcate, am pierdut-o, mai ales că este presiune şi asupra sistemului medical nu numai asupra capacităţii, ci şi asupra oamenilor care lucrează în sistem". Citatul a fost preluat de pe site-ul Digi 24. Declarația secretarului de stat a fost făcută în contextul în care acesta s-a referit la doctorița de la Fetești care a murit din cauza COVID-19.

"Noi continuăm să creștem capacitatea la limita care ne permite și resursa umană, bineînțeles. La București acuma lucrăm pe încă niște paturi de terapie intensivă care vor fi conexate la Spitalul Marius Nasta, sper să înceapă să funcționeze cel târziu la începutul săptămânii viitoare, punând acolo al 5-lea tir mobil de terapie intensivă. Continuăm să detașăm oameni acolo unde este nevoie. Din păcate, mai avem colegi care se îmbolnăvesc dintre cei care îngrijesc pacienții și vreau să transmit public condoleanțele colegilor de la Fetești și întreg sistemul de urgență și a colegilor medici în general pentru decesul șefei unității de primiri - urgență de la Fetești care din păcate după o lună de luptă cu COVID-19, din păcate am pierdut-o. Și asta arată cât de serioasă este această luptă și cât de mare este presiunea și asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere, nu numai asupra capacității, dar și asupra oamenilor care lucrează în sistem”, a declarat Arafat, potrivit transcrierii transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

Indicele de incidență a cazurilor de COVID-19 la 14 zile se află sub limita de 3 la mia de locuitori în toate județele, limită care ar impune aplicarea de noi măsuri restrictive pe plan local. Bucureștiul conduce topul cu o rată a incidenței COVID-19 de 2,81 la mie, urmat apoi de Alba (2,56), Vâlcea (2,5) și Cluj (2,24).