Suedia a înregistrat 2.203 de noi infecții cu coronavirusul în ultimele patru zile, potrivit unui anunț făcut marți de Agenția de Sănătate Publică suedeză, numărul total al persoanelor care au contractat SARS-CoV-2 de la izbucnirea pandemiei ajungând la 100.654 în țara scandinavă, transmite Reuters.

Anders TegnellFoto: Pontus Lundahl / AFP / Profimedia Images

Autoritățile suedeze, adepte ale unei abordări mai relaxate privind măsurile de combatere a răspândirii coronavirusului, au evitat impunerea unei carantine, păstrând restaurantele, afacerile și majoritatea școlilor deschise de la izbucnirea pandemiei.

Însă la începutul acestei luni Agenția de Sănătate a țării nordice a anunțat că indivizii care locuiesc în aceeași gospodărie cu o persoană depistată cu COVID-19 vor fi nevoiți să se izoleze acasă.

„Credem că este rezonabil ca persoanele care locuiesc cu cineva care are COVID-19 să rămână acasă pentru a reduce riscul transmiterii mai departe a virusului”, a declarat epidemiologul-șef al Suediei, Anders Tegnell, adăugând că persoanele care se autoizolează ar trebui să rămână acasă timp de șapte zile și să se testeze după cinci.

Noua măsură a fost introdusă la mai puțin de două săptămâni după ce premierul Stefan Lofven a avertizat că există semnale îngrijorătoare că numărul de noi cazuri crește și în Suedia și că suedezii au devenit prea relaxați în ceea ce privește măsurile de combatere a pandemiei.

„Precauția care a existat în primăvară a fost înlocuită din ce în ce mai mult de îmbrățișări, petreceri, călătorit cu autobuzul la ore de vârf și o viață cotidiană care pentru mulți pare să fi revenit la normal”, a declarat Lofven în cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul lunii septembrie.

Numărul persoanelor care și-au pierdut viața din cauza COVID-19 în Suedia a ajuns la 5.899 după ce 5 noi fatalități au fost înregistrate de vinerea trecută.

Citește și: