Suedezii care locuiesc în aceeași gospodărie cu o persoană depistată cu COVID-19 vor fi nevoiți să se izoleze acasă, a anunțat joi Agenția de Sănătate Publică din Suedia în cadrul unei conferințe de presă, transmite The Local.

Anders TegnellFoto: Pontus Lundahl / AFP / Profimedia Images

„Credem că este rezonabil ca persoanele care locuiesc cu cineva care are COVID-19 să rămână acasă pentru a reduce riscul transmiterii mai departe a virusului”, a declarat epidemiologul-șef al Suediei, Anders Tegnell, adăugând că persoanele care se autoizolează ar trebui să rămână acasă timp de șapte zile și să se testeze după cinci.

Persoanele afectate de noua restricție vor fi contactate de angajați ai instituțiilor sanitare responsabili de monitorizarea infecțiilor care le vor furniza mai multe informații, deciziile privind regulile exacte care vor trebui urmate urmând să fie luate de medici.

„Acesta nu este un lucru asupra căruia să preiei inițiativa de unul singur. Veți fi contactați de către serviciul de sănătate publică pentru a primi regulile de conduită în mod oficial”, a afirmat Tegnell.

Agenția de Sănătate Publică suedeză a recomandat de asemenea ca anumiți membri ai gospodăriilor să facă excepție de la noile reguli, printre aceștia numărându-se copiii care merg la grădiniță, la școală în ciclul primar și gimnazial, precum și persoanele care s-au vindecat de COVID-19 sau au fost depistate cu anticorpi în ultimele șase luni.

În cazul unor profesii, precum angajații din domeniul sanitar și de îngrijire a bătrânilor, restricția va putea fi relaxată mai rapid prin testare directă dacă ar putea provoca o lipsă de personal.

Anders Tegnell a mai declarat că implementarea restricției respective nu ar fi fost rezonabilă mai devreme în cursul pandemiei, în parte datorită riscului de a provoca o criză de personal în azilurile de bătrâni și unitățile medicale.

Citește și: