Tot mai multe județe impun restricții din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19. În mai multe județe se închid restaurantele, cafenelele și sălile de jocuri de noroc, iar masca devine obligatorie în zona școlilor. În Suceava, la slujbele religioase de la bisericile din judeţ vor putea participa doar localnicii.

Coronavirus in RomaniaFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Restaurantele din Mangalia şi Cumpăna au fost închise

Prefectura Constanţa a anunţat că restaurantele şi cafenelele din Mangalia şi din comuna Cumpăna au fost închise deoarece rata incidenţei cumulate a cazurilor Covid-19 depăşeşte 1,5 la mia de locuitori. Deşi şi municipiul Constanţa depăşeşte această rată autorităţile au decis să nu restricţioneze nicio activitate a agenţilor economici, eliminând cele peste 80 de cazuri care provin din centre de îngrijiri, iar atunci rata incidenţei cumulate a ajuns la 1,36 la mia de locuitori, potrivit News.ro.

La Mangalia şi Cumpăna, rata incidenţei a ajuns la 1,53, respectiv 1,56 de cazuri la mia de locuitori.

Consiliul Județean pentru Situații de Urgență a decis miercuri închiderea restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv a celor din hoteluri sau pensiuni. De asemenea, se închid și sălile de jocuri de noroc.

Olt: Restaurante închise în două localități. Toate școlile din Caracal intră în scenariul galben

Autorităţile din judeţul Olt au decis închiderea restaurantelor, a cafenelelor și sălilor de jocuri de noroc în Caracal şi în comuna Cezieni după ce rata incidenţei cumulate a cazurilor de Covid-19 în cele două localităţi a depăşit 1,5 la mia de locuitori. De asemenea, masca de protecţie devine obligatorie la o distanţă de 100 de metri faţă de unităţi de învăţământ.

La Caracal rata de incidenţă este de 2,37, iar în comuna Cezieni - 4,94.

Restricțiile intră în vigoare de joi.

CJSU a mai decis ca toate unităţile de învăţământ din Caracal să treacă în scenariul 2 - cursuri online și cursuri fizice, prin rotație - începând de vineri.

De asemenea, a fost introdusă obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, pe o rază de 100 metri în jurul unităților de învățământ din județul Olt. Această măsură se aplică în intervalul 7:30 şi 19:30, începând de vineri.

Restricții în 9 localități din Prahova

Noi restricții au fost adoptate miercuri și în nouă comune din județul Prahova. În restaurante și cafenele se poate ocupa doar jumătate din spațiu, cu doi metri distanță între mese. Totodată, în cele nouă comune a fost aprobată limitarea la maxim 50% din capacitate în sălile de jocuri de noroc. Masca de protecție este obligatorie în jurul școlilor, pe o distanță de 50 de metri. Măsurile vor fi în vigoare în perioada 8 - 14 octombrie.

Este vorba despre comunele Bătrâni, Blejoi, Gura Vadului, Jugureni, Păulești, Poiana Câmpina, Sălciile, Scorțeni și Talea, unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 de locuitori.

Suceava: La slujbele religioase de la bisericile din judeţ vor putea participa doar localnicii

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, a anunțat, miercuri, că la slujbele religioase de la bisericile din judeţ vor putea participa doar persoanele din localităţile în care se află unităţile de cult, potrivit Agerpres.

Potrivit prefectului, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a dispus în şedinţa de miercuri ca toate administraţiile publice locale să aducă de îndată la cunoştinţă parohiilor de pe raza administrativ-teritorială de competenţă despre permiterea organizării sărbătorilor religioase numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară aceste activităţi, măsura fiind luată pentru prevenirea răspândirii cazurilor de infecţie cu noul coronavirus.

Moldovan a făcut un apel la populaţie să respecte măsurile sanitare, cum ar fi distanţarea fizică, folosirea măştii de protecţie, dar şi respectarea numărului permis de participanţi la diferite evenimente private. ''Momentul actual este unul crucial pentru a stopa un al doilea val la nivelul judeţului Suceava'', a spus Moldovan.

Prefectul a precizat că, potrivit unei analizei realizate de către DSP Suceava, în ultimele 14 zile în judeţ s-au înregistrat 614 cazuri noi, adică o medie de aproximativ 40 de cazuri noi pe zi, existând un singur focar de COVID-19, la un centru rezidenţial din oraşul Siret, unde sunt 14 cazuri, focar ce urmează să se închidă joi, 8 octombrie.

Restaurantele vor fi închise la Vaslui, iar masca devine obligatorie în spații publice

Restaurantele și cafenelele din Vaslui, Bârlad și Huși se închid începând de joi, prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Miercuri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis să prelungească măsura privind obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât nasul și gura să fie acoperite pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani, în spațiile publice deschise de pe teritoriul județului Vaslui, în grupuri de mai mult de trei persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii, potrivit Mediafax.

Administratorii și proprietarii spațiilor publice deschise trebuie să afișeze la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție.

De asemenea, începând de miercuri, purtarea măștii devine o obligație și pentru persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani și care staționează în spațiul public deschis, pe o rază de 20 de metri în jurul școlilor.

Autoritățile județene au decis ca începând de joi până pe 22 octombrie să suspende activitatea tuturor restaurantelor și cafenelelor din Vaslui, Bârlad și Huși. Excepția fac doar unitățile din hoteluri și pensiuni, care își pot servi clienții.