Măsurile stricte impuse la prestigioasa universitate americană Notre Dame, precum respectarea distanțării fizice și purtarea măștilor, nu au fost respectate de președintele instituției, testat pozitiv cu coronavirusul, declanșând un val de furie din partea studenților, relatează AFP și Barrons.

Reverendul John JenkinsFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Reverendul John Jenkis se numără printre cele 10 persoane diagnosticate cu COVID-19 după ce au participat în 29 septembrie la ceremonia de nominalizare de către președintele american Donald Trump a judecătoarei Amy Coney Barrett, o fostă studentă a Notre Dame, pentru Curtea Supremă a Statelor Unite.

Ceremonia, organizată în grădina de trandafiri a Casei Albe, a avut loc afară, dar invitații nu au purtat măști și au fost înghesuiți apropiat unii de ceilalți, fără respectarea distanțării fizice.

„Este frustrant fiindcă sora mea, care e în primul an, nici măcar nu poate să mă viziteze în dormitor”, afirmă Julia Tihansky, o studentă în anul 3 la inginerie chimică la Notre Dame, tânăra explicând că niciun student din afara facultății nu poate intra în cămin.

Aceasta este doar una din măsurile impuse de Universitatea Notre Dame pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

„A fost o decizie proastă, indiferent câte teste și-a făcut sau a afirmat că și-a făcut înainte”, afirmă și Michael Lee, un student la biologie în anul trei.

Ceremonia de nominalizare a judecătoarei Amy Coney Barrett

Respectarea regulilor

„[Jenkins] ar fi trebuit să respecte măsurile impuse pentru studenți și angajați întrucât el reprezintă universitatea”, adaugă Lee.

Peste 200 de studenți au semnat o petiție care cere demisia președintelui universității dar liga studenților de la Notre Dame a anunțat că nu susține demersul.

„Îmi regret greșeala de judecată de a nu purta o mască în timpul ceremoniei și de a da mâna cu mulți oameni”, a scris Jenkins într-o scrisoare adresată angajaților și studenților Notre Dame, o universitate catolică din orașul South Bend, Indiana, la est de Chicago.

„Am dat greș în a oferi un exemplu când le-am cerut tuturor membrilor comunității Notre Dame să facă acest lucru”, a adăugat acesta după ce a intrat în autoizolare cu simptome ușoare.

Jenkins a impus măsuri drastice de combatere a coronavirusului în cadrul universității, suspendând de asemenea cursurile în persoană timp de două săptămâni după ce numărul de infecții a început să crească după deschiderea anului universitar în luna august.

Conducerea Notre Dame a instituit obligativitatea purtării măștilor în campus și se asigură că studenții respectă locurile desemnate în timpul cursurilor pentru distanțarea fizică.

„Aici purtăm măști peste tot”, „Aici practicăm distanțarea fizică”, sunt doar două din anunțurile care au apărut peste tot în campus după ce 785 din cei 12.000 de studenți ai universității au fost testați pozitiv cu coronavirusul.

Citește și: