Premierul Ludovic Orban spune că a discutat cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, despre creşterea capacităţii în secţiile de Terapie Intensivă pentru pacienții cu COVID-19, după ce în unele spitale nu mai sunt locuri, precizând că poate fi mărită capacitatea la Institutul "Matei Balş", poate fi pusă în funcţiune secţia ATI de la Spitalul Witting sau pot fi transformate în spitale COVID unităţi medicale precum Spitalul Colentina.

Ludovic OrbanFoto: Guvernul Romaniei

Ludovic Orban a fost întrebat, joi, ce măsuri va lua Guvernul în condiţiile în care în Bucureşti şi în alte orașe nu mai există locuri la ATI pentru pacienţii cu COVID-19.

“Avem o posibilitate de creştere la Matei Balş, avem posibilitatea de a transforma din nou în spital COVID un spital cum este spitalul care a funcţionat ca spital COVID şi nu am înţeles de ce a fost scos din dispozitiv, cum e Spitalul Colentina. Nu înţeleg de ce nu e pusă în funcţiune secţia de ATI de la Spitalul Witting. (...) Acolo e o investiţie majoră care a fost făcută şi care nu înţeleg sincer de ce nu funcţionează. Mă voi interesa personal asupra acestui subiect”, a susținut Orban.

El a explicat că dacă un pacient cu COVID-19 are nevoie de terapie intensivă şi nu mai sunt locuri în spitalele din localitate sau din judeţ, atunci va fi transferat la un spital din alt judeţ.

“Numărul de locuri pe care îl avem în momentul de faţă este aproape dublu faţă de numărul persoanelor care sunt internate în secţiile de Terapie Intensivă. Sigur că numărul de cazuri nu ţine cont de distribuţia geografică a numărului de locuri la ATI, din acest motiv CNCI e pregătit în orice moment în care e un spital care are nevoie de tratament în secţia de Terapie Intensivă şi nu se găseşte loc în localitatea sau în judeţul respectiv să transporte pacientul într-o secţie de Terapie Intensivă din alt judeţ, lucru care s-a şi întâmplat”, a adăugat Orban.

Miercuri, pentru prima dată de la debutul pandemiei în România, bilanțul zilnic a depășit 2.000 de îmbolnăviri, ajungând la 2.158.

În spitalele COVID-19 din București se eliberează zilnic zeci de paturi - pacienții fie pleacă acasă pentru că s-au vindecat, fie la cerere, pentru că își doresc să părăsească spitalul și au acest drept, după ce au stat acolo cele 48 de ore obligatorii. În aceeași zi, în doar câteva ore, locurile rămase libere sunt ocupate de alți pacienți.

De asemenea, au fost și cazuri în care pacienții care ajung pentru evaluare la un spital din București sunt direcționați, după evaluare, către un alt spital din Capitală sau chiar din afara orașului, din lipsă de locuri. Cea mai gravă situație este în secțiile de Terapie Intensivă, unde numărul de locuri este limitat, au explicat reprezentanții celor mai importante două spitale COVID din București - Institutul Matei Balș și Spitalul Victor Babeș - pentru HotNews.ro.