În spitalele COVID-19 din București se eliberează zilnic zeci de paturi - pacienții fie pleacă acasă pentru că s-au vindecat, fie la cerere, pentru că își doresc să părăsească spitalul și au acest drept, după ce au stat acolo cele 48 de ore obligatorii. În aceeași zi, în doar câteva ore, locurile rămase libere sunt ocupate de alți pacienți. De asemenea, au fost și cazuri în care pacienții care ajung pentru evaluare la un spital din București sunt direcționați, după evaluare, către un alt spital din Capitală sau chiar din afara orașului, din lipsă de locuri. Cea mai gravă situație este în secțiile de Terapie Intensivă, unde numărul de locuri este limitat, au explicat reprezentanții celor mai importante două spitale COVID din București - Institutul Matei Balș și Spitalul Victor Babeș - pentru HotNews.ro.

Medici coronavirusFoto: Salvatore Laporta/IPA/ Profimedia Images

Adrian Marinescu, Institutul Matei Balș: Am avut pacienți pe care a trebuit să îi trimitem la spitale din afara Bucureștiului, din lipsă de locuri

Situația din spitale nu este ceva nou, se lucrează la capacitate maximă "și vorbim nu numai despre Terapie Intensivă, vorbim și despre secțiile de Boli Infecțioase, de ceva vreme. Cu atât mai mult în aceste zile, presiunea este mare, în principal dacă vorbim despre Spitalele din prima linie, cum este Institutul Matei Balș, pentru că sunt, din păcate, multe forme medii și severe. Iar atunci, se lucrează la capacitate maximă, noi facem locuri libere în fiecare zi, ele se ocupă foarte repede și cam asta e realitatea", a declarat pentru HotNews.ro medicul Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

Dr. Adrian Marinescu

"Ce se eliberează într-o zi nu se ocupă într-o zi, se ocupă mult mai repede, în câteva ore. Întotdeauna, în a doua parte a gărzii, nu mai sunt locuri. Cam aceeași situație este și la noi și la toate spitalele COVID", subliniază medicul Adrian Marinescu.

Există, de asemenea, situații când este necesar ca pacienții să fie direcționați către alte spitale din București sau chiar din afara orașului, din lipsă de locuri, spune Adrian Marinescu: "În tot acest timp, nu doar acum, ci și până acum, se întâmplă să nu fie locuri, caz în care pacientul este evaluat, iar în funcție de forma pe care o are se alege pentru el varianta cea mai bună și este direcționat în altă parte. S-a întâmplat să îi trimitem și la spitale din București, iar cei care au forme ușoare au ajuns și la spitale din afara Bucureștiului, atunci când nu au fost locuri."

Emilian Imbri, Spitalul Victor Babeș: Dimineața se eliberează paturi, în aceeași zi se ocupă din nou cu pacienți

Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș este spitalul cu cele mai multe paturi COVID-19 din Capitală. Am stat de vorbă cu managerul spitalului, Emilian Imbri, despre cum arată capacitatea spitalului în acest moment.

"În spitalul nostru zilnic se eliberează un număr de paturi, în special dimineața - 40-50 de paturi - pentru că sunt pacienți care pleacă acasă fie pentru că s-au vindecat și a venit momentul externării, fie pentru că doresc să părăsească spitalul și au acest drept, după ce au stat cele 48 de ore obligatorii, de comun acord cu medicul părăsesc spitalul. Încercăm să solicităm ambulanța, 112, pentru a îi transporta acasă în condiții de siguranță pe cei care pleacă acasă înainte să fie vindecați, dar și ambulanța este suprasolicitată", a explicat pentru HotNews.ro Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București, spital dedicat COVID-19.

Spitalul Victor Babeș

În cursul aceleiași zile, cam toate paturile eliberate se ocupă din nou cu pacienți, în decurs de doar câteva ore, spune medicul Emilian Imbri.

Spre deosebire de Institutul Matei Balș, Emilian Imbri spune însă că la Spitalul Victor Babeș nu s-au înregistrat cazuri în care să nu existe loc pentru a interna un pacient pozitiv și să fie necesar ca acesta să fie direcționat către un alt spital sau oraș.

Managerul Spitalul Victor Babeș admite că situația locurilor la Terapie Intensivă este mai strânsă, iar aici numărul de locuri este limitat.

La Victor Babeș vin și pacienți aduși de Direcția de Sănătate Publică, dar vin și oameni pe cont propriu, care au simptome și nu mai pot să aștepte acasă, mai spune Emilian Imbri.

El subliniază însă că, în acest moment, capacitatea spitalului nu este depășită, iar dacă acest lucru se va întâmpla, cu siguranță pentru pacienții COVID se vor aloca și alte spitale, alte structuri.