Rusia a anunțat miercuri finalizarea testelor clinice pentru al doilea test anti-Covid-19 dezvoltat de cercetătorii ruși, relatează Reuters citând agenția de stat rusă RIA Novosti.

VaccinFoto: Profimedia Images

Anunțul a fost făcut de Ana Popova, directoarea agenției sanitare ruse Rospotrebnadzor, aceasta subliniind că vaccinul va fi voluntar dar că în cazul ocupațiilor aflate în categoriile de risc din cauza coronavirusului obligativitatea „ar putea fi necesară”.

Vaccinul denumit EpiVacCorona a fost dezvoltat de către cercetătorii de la Centrul de Cercetare pentru Virologie şi Biotehnologie „Vector” din apropierea orașului siberian Novosibirsk.

Alexandr Ryzhikov, șeful departamentului de infecții zoonotice din cadrul institutului siberian, anunțase anterior în cursul lunii septembrie că testarea incipientă a vaccinului a arătat că acesta este „pe deplin sigur” dar că oferă imunitate pentru doar șase luni.

Săptămâna trecută ministerul rus al sănătății a început procedurile de înregistrare a vaccinului, autoritățile ruse așteptându-se ca acestea să fie finalizate până la jumătatea lunii octombrie.

EpiVacCorona va fi testat în continuare pe voluntari cu vârsta de peste 60 de ani și care suferă de afecțiuni cronice, urmând să aibă loc și teste placebo de control pe 5.000 de persoane din diferite categorii de vârstă.

Cercetătorii de la institutul „Vector” au anunțat de asemenea că cel puțin 3.000 de voluntari vor lua parte la studiile clinice din a treia fază în care va fi testată eficacitatea vaccinului.

Citește și: