Kremlinul a impus o carantină obligatorie de două săptămâni pentru orice persoană programată să aibă o întrevedere cu președintele Vladimir Putin, scrie miercuri site-ul de investigații rus Proekt citat de Moscow Times.

Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

Putin, în vârstă de 67 de ani, a ținut majoritatea întâlnirilor sale prin videoconferință de la izbucnirea pandemiei, președintele rus refuzând să se întâlnească în persoană inclusiv cu înalți oficiali ruși printre care și purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, și premierul Mihail Mișutin.

Putin a început să reia întâlnirile în persoană cu un număr tot mai mare de oficiali odată cu relaxarea restricțiilor și a ieșit cel puțin odată în afara reședinței sale din apropierea Moscovei.

„Toată lumea, indiferent de rang sau vârstă, trebuie să petreacă o perioadă de două săptămâni în carantină strictă pentru a se putea întâlni cu șeful statului”, a scris site-ul de investigații Proekt citând surse anonime.

Potrivit informațiilor obținute de jurnaliștii ruși, persoanele care urmează să intre în contact cu Putin trebuie să aștepte rezultatul unui test pentru coronavirus în izolare strictă la o stațiune din Soci sau o la vilă din Moscova. Dacă testul iese negativ acestora le este permis să iasă din cameră și să se plimbe în incinta locației în care au ales să se izoleze până la sfârșitul celor 14 zile de carantină.

Proekt a enumerat mai mulți oficiali ai Kremlinului, jurnaliști și fotografi care raportează activitățile cotidiene ale președintelui rus ce au intrat în carantină la Soci. Printre cei cărora li s-a oferit oportunitatea de a alege dacă să se izoleze în stațiunea de pe țărmul Mării Negre sau la Moscova s-au aflat și directorul companiei energetice Gazprom și Dmitri Rogozin, directorul agenției spațiale ruse.

„Nicio altă țară nu a anunțat că vizitatorii șefului statului trebuie să intre în carantină”, scriu jurnaliștii de la Proekt.

Kremlinul a anunțat într-un comunicat remis după apariția știrii că dispozițiile legate de carantină variază în funcție de situația privind coronavirusul din interiorul agențiilor oficialilor ruși.

Anterior, Proekt a anunțat de asemenea că membri ai elitei din Rusia au avut acces la vaccinul Sputnik V dezvoltat de cercetătorii ruși înainte ca acesta să fie înregistrat oficial luna trecută.

Jurnaliștii de investigație de la Proekt au relatat și că mai mulți directori ai companiilor de stat i-au obligat pe angajați din subordinea lor să se vaccineze cu vaccinul dezvoltat de oamenii de știință ruși când acesta se afla încă în stadiul de testări clinice.

Potrivit unor informații, Vladimir Putin i-ar fi promis în cadrul unei conversații avute recent cu președintele sud-coreean Moon Jae-in că va vizita Seulul imediat după ce va primi vaccinul Sputnik V.

Investigația Proekt a fost publicată în aceeași zi în care agenția de stat rusă RIA a anunțat că Institutul Vector din Siberia a finalizat testarea clinică a unui al doilea vaccin rusesc împotriva COVID-19.

Citește și: