Miniștrii și medicii britanici îndeamnă publicul să ia din nou în serios coronavirusul după ce o creștere abruptă a numărului de noi infecții a cauzat temeri că pandemia ar putea fi scăpată de sub control în anumite părți ale țării, relatează Reuters și The Times.

Plexiglas azilFoto: Profimedia Images/Thierry Roge/AFP

Aproape 3.000 de noi infecții au fost înregistrate duminică și luni, cel mai mare număr înregistrat din luna mai și un salt abrupt de la media de 1.000 de cazuri înregistrate pentru majoritatea lunii august.

Ministrul sănătății britanic Matt Hancock a avertizat că persoanele tinere au devenit prea relaxate în ceea ce privește distanțarea socială și ar putea să își pună în pericol rudele datorită delăsării.

„Nu-ți ucide bunica prin contractarea coronavirusului și transmiterea sa. Și poți să îl transmiți mai departe înainte să ai vreun simptom”, a declarat acesta într-un interviu acordat BBC Radio.

Potrivit ultimelor cifre oficiale 41.554 de persoane și-au pierdut viața în Marea Britanie din cauza COVID-19, cel mai mare număr de decese din Europa, însă în ultimele săptămâni numărul de noi infecții a fost mai scăzut comparativ cu cel al altora țări europene.

„Numerele au început să crească și am văzut în alte țări unde duce acest lucru și nu este un loc bun”, a afirmat Hancock.

Ofițerul medical șef adjunct al Angliei, Jonathan Van-Tam, a avertizat la rândul său cu privire la „o tendință geografică” îngrijorătoare legată de ratele de contagiere mai ridicate în unele părți ale țării.

„Acesta este un semnal că trebuie să schimbăm lucrurile acum, trebuie să le luăm în serios, foarte serios din nou”, a declarat acesta pentru Channel 4 News.

Marea Britanie a implementat o carantină strictă între luna martie și începutul lui iulie dar a relaxat gradual restricțiile, permițând redeschiderea restaurantelor, magazinelor și sălilor de fitness cu respectarea distanțării fizice.

Guvernul a mărit în luna august pedepsele pentru încălcarea gravă a restricțiilor rămase în vigoare după ce poliția a trebuit să spargă mai multe petreceri de muzică electronică.

Restricții mai stricte au fost reimpuse în unele părți ale țării care s-au confruntat cu o recrudescență a virusului, printre acestea numărându-se zona metropolitană Manchester din nordul Angliei și orașul Glasgow din Scoția.

Citește și: