Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat joi că persoanele care au fost în contact cu un caz de Covid-19 ar trebui să fie testate atât dacă prezintă cât și dacă nu prezintă simptome, potrivit AFP.

Testare Covid-19Foto: Sumit Sanyal/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Această recomandare a fost făcută de experți OMS, intervievați în cadrul unei conferințe de presă despre situația din Statele Unite, unde autoritățile medicale au considerat acum că testele nu mai erau considerate necesare pentru persoanele asimptomatice.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor pe acest subiect, Maria Van Kerkhove, responsabilă pentru direcția tehnică a luptei împotriva pandemiei Covid-19 la OMS, nu a comentat situația din Statele Unite, dar a declarat că Agenția de specialitate a ONU a recomandat ca toate „contactele, dacă este posibil, să fie testate, indiferent de dezvoltarea simptomelor”.

„Știm că oamenii care au simptome transmit (virusul) și știm că și persoanele care nu au simptome pot transmite virusul”, a spus ea.

Ea a subliniat importanța acestor teste, care ar trebui „utilizate ca o oportunitate de a găsi cazuri active, astfel încât acestea să poată fi izolate și să poată avea loc urmărirea contactelor”.

Autoritățile sanitare americane încurajau persoanele care nu prezentau simptome de Covid-19 să se testeze dacă au avut un contact cu o persoană infectată. Acum nu mai este cazul și deocamdată nu a fost oferită vreo explicație reală pentru această schimbare de direcție, scrie AFP.

Această schimbare în directive a fost operată discret luni pe site-ul Centrului de prevenție și de luptă împotriva bolilor (CDC), în timp ce o parte a presei acuză o ingerință a Casei Albe.