Autoritățile sanitare americane încurajau persoanele care nu prezentau simptome de Covid-19 să se testeze dacă au avut un contact cu o persoană infectată. Acum nu mai este cazul și deocamdată nu a fost oferită vreo explicație reală pentru această schimbare de direcție, scrie AFP.

Anthony FauciFoto: Hotnews

Această schimbare în directive a fost operată discret luni pe site-ul Centrului de prevenție și de luptă împotriva bolilor (CDC), în timp ce o parte a presei acuză o ingerință a Casei Albe.

Președintele Donald Trump a afirmat în mai multe rânduri că țara sa ar trebui să facă mai puțin teste, apreciind că acestea oferă o imagine eronată a gestionării pandemiei de coronavirus de către Statele Unite.

Ori, este adevărat că Statele Unite testează masiv, dar și cifrele sunt foarte ridicate: peste 5,8 milioane de cazuri confirmate și aproape 180.000 de decese legate de Covid-19.

Anterior, site-ul CDC afirma: "Testele sunt recomandate în caz de contact apropiat cu persoane infectate cu SARS-CoV-2".

"Din cauza potențialelor infectări de către persoane asimptomatice sau pre-simptomatice, este importantă identificarea rapidă și testarea contacților indivizilor cu o infecție SARS-CoV-2".

Astăzi, pe site scrie: "Dacă ați fost în contact (mai puțin de 1,8 metri) cu o persoană infectată cu Covid-19 timp de cel puțin 15 minute dar nu prezentați simptome, nu trebuie să vă faceți neapărat un test, cu excepția faptului că sunteți o persoană vulnerabilă sau doctorul dvs, statul dvs sau responsabili din serviciile locale de sănătate publică recomandă" acest lucru.

Într-un comunicat, un responsabil al departamentului Sănătății, Brett Giroir, a explicat că directivele au fost actualizate "pentru a reflecta datele actuale și cele mai bune practici în materie de sănătate publică".

Acesta a precizat că acest lucru a fost discutat cu specialiștii din grupul de lucru al Casei Albe privind pandemia.

Departamentul nu a explicat însă cum s-au schimbat datele pandemiei.

În trecut, CDC afirma că între 40 și 50% dintre persoanele infectate cu Covid-19 sunt asimptomatice iar testarea lor este importantă pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Directorul Institutului american pentru boli infecțioase, Anthony Fauci, a afirmat la CNN că nu a fost consultat în privința acestor modificări.

"Sunt îngrijorat de interpretarea acestor recomandări și sunt preocupat de faptul că ele pot oferi oamenilor impresia, falsă, că infectarea asimptomatică nu este îngrijorătoare. În realitate, este", a spus el.

Alți experți au reacționat cu stupefacție la modificări.

"Nu înțeleg schimbarea din directivele CDC", a scris pe Twitter Dr Leana Wen, profesor la Universitatea George Washington.

"Persoanele expuse la virus au nevoie să știe, pentru a-și proteja familia și populația. Nu putem decât să ne întrebăm: această schimbare este datorată faptului că nu avem destule teste?".

New York Times și CNN afirmă, citând oficiali care au preferat anonimatul, că CDC și-a schimbat directivele după presiunile din partea președintelui.​