Poliţiştii din Dolj au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce 126 de bătrâni şi angajaţi ai unui cămin pentru persoane vârstnice din Craiova s-au infectat cu noul coronavirus, transmite Mediafax.

Camin de batraniFoto: BURGER/PHANIE / Shutterstock Editorial / Profimedia

Acuzaţii grave la adresa conducerii căminului de bătrâni din Craiova, acolo unde 126 de vârstnici şi angajaţi s-au îmbolnăvit de Covid-19. Sub protecţia anonimatului, una dintre salariatele infectate spune că bătrânii sunt lăsaţi să zacă în camere. Ea spune că angajaţii nu au echipamente şi nici dezinfectanţi.

Bătrânii bolnavi sunt ţinuţi în centru pentru că ar ocupa prea loc în spital, spune Iuliana Manea, coordonator în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Poliliţiştii au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

„Ştiţi cu ce dezinfectez, doamnă, eu? Cu două pastile de cloramină, că una o dau la vase, la bucătărie. (...) Acolo e ca la Auschwitz. Sunt bolnavi care zac inconştienţi, iar doamnele asistente ne dădeau nouă medicamentele să le dăm. Nu voiau să intre, să nu fie infectate. (...) Au murit mai mulţi. Cel puţin pe etajul 4, erau trei sau patru, azi dimineaţă, să moară”, a spus o angajată de la căminul de bătrâni din Craiova.

„Aceste persoane necesită îngrijiri speciale. Dacă i-am fi dus în spital, am fi blocat un spital pentru pacienţii care necesitau, în mod special, asistenţă medicală. Adică, cei cu forme medii şi forme grave”, afirmă coordonatorul DSP Dolj, Iuliana Manea.

„În cursul acestei zile (joi - n.r.), poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din judeţul Dolj s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la un cămin de persoane vârstnice din Craiova mai multe persoane au fost confirmate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2”, explică purtătorul de cuvânt al Poliției Dolj, Mihaela Sadoveanu.

Conform DSP Dolj, focarul de aici a fost depistat în 24 iulie, când în cele două clădiri ale căminului au fost depistate 24 de cazuri pozitive Covid. Ulterior, cazurile confirmate au ajuns la 126, din care 26 angajați ai căminului și 100 de rezidenți.