Numărul de decese cauzate de coronavirus în Iran este aproape de trei ori mai mare decât bilanțul oficial anunțat de autorități, arată o investigație a BBC.

Coronavirus Iran, moschee inchisaFoto: ATTA KENARE / AFP / Profimedia

Propriile date ale guvernului iranian par să arate că aproape 42.000 de persoane și-au pierdut viața în republica islamică din cauza unor simptome asociate COVID-19 până în 20 iulie comparativ cu numărul de 14.405 de decese raportat de ministerul sănătății.

Bilanțul infecțiilor ar fi de asemenea dublu față de numărul raportat oficial: 451.024 versus 278.827, Iranul fiind una din cele mai afectate țări la nivel mondial de pandemie, confruntându-se în ultimele săptămâni cu o creștere abruptă a numărului de noi cazuri.

Primul deces din cauza COVID-19 a fost înregistrat în țară în 22 ianuarie cu aproape o lună înainte ca autoritățile să raporteze prima infecție în Iran, potrivit listelor și dosarelor medicale care au intrat în posesia BBC,

Datele au fost transmise BBC de către o sursă anonimă, acestea incluzând informații detaliate despre numărul de spitalizări zilnice, vârsta, numele, sexul, simptomele, durata spitalizării și comorbiditățile pacineților.

Potrivit BBC, sursa a relatat că a transmis datele televiziunii britanice pentru a „face lumină în privința adevărului” și pune capăt „jocurilor politice” cu privire la epidemie.

Discrepanța între cifrele prezentate de autorități și numărul de decese din documentele intrate în posesia jurnaliștilor BBC se potrivește și cu diferența dintre numerele oficiale și calculele privind mortalitatea excesivă (numărul de decese înregistrate suplimentar într-o perioadă comparativ cu ceea ce ar fi considerat condiții „normale).

Teheranul are cel mai mare număr de decese, 8.120 de persoane pierzându-și viața din cauza COVID-19 sau a unor simptome asociate bolii în capitala iraniană, aceasta fiind urmată de orașul Qom ca număr de fatalități raportat la populație, 1.419 de persoane decedând în localitatea care a fost epicentrul inițial al pandemiei în republica islamică.

Primul deces a fost înregistrat de autorități în 22 ianuarie, cu o lună înainte ca acestea să admită existența oficială a coronavirusului în țară. La momentul respectiv oficialii ministerului Sănătății iranian negau cu vehemență că ar exista măcar un caz de infecție în republica islamică, în pofida informațiilor obținute de jurnaliști și avertismentelor venite din partea specialiștilor medicali.

În cele 28 de zile scurse între primul deces și prima infecție raportată oficial de autorități, 52 de persoane își pierduseră deja viața din cauza coronavirusului, potrivit informațiilor BBC.

Citește și: