Secretarul de stat Raed Arafat spune că direcțiile de sănătate publică sunt cele care vor stabili spațiile și intervalele în care populația va purta masca de protecție și în spațiile deschise, iar decizia se va lua la nivel local, în funcție de situație. Arafat afirmă că încă nu s-a decis dacă măsurile se aplică de la 1 august sau de la publicarea lor în Monitorul Oficial.

Foto:

Declaratii Arafat:

Purtarea măștii sanitare:

  • DSP decide spațiile si intervalele pentru mască.
  • Decizia se ia însă la nivelul Consiliului Județean. Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă vor decide unde și când se vor aplica aceste măsuri.
  • În București, decizia va fi luată de Comitetului municipal de urgență

Barurile și restaurantele:

  • Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.
  • Orarul special trebuie respectat și afișat vizibil, nu vor sta mai mulți oameni decât scaunele de la o masă
  • Măsura se ia pe plan zonal și nu pe toate județele deodată
  • Zonele vor fi propuse către Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă și le vom dezvălui după aprobare
  • Arafat spune că încă nu s-a decis dacă măsurile se aplică de la 1 august sau de la publicarea lor în Monitorul Oficial

"Propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă este aceea de a impune obligativitatea portului măştii şi în aer liber în anumite spaţii, în anumite intervale orare. Practic, noi vom împuternici comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă de a decide această măsură de obligativitate a portului măştii în anumite spaţii deschise în aer liber care sunt foarte aglomerate şi unde nu există posibilitatea asigurării unei distanţe fizice de protecţie de minimum 1,5 metri", a declarat Ludovic Orban, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.

El a adăugat că sunt foarte multe zone în aer liber cu astfel de aglomerări.

"Aici e vorba de pieţe, sunt pieţe foarte aglomerate, unde circuitele nu permit păstrarea distanţei fizice, unde se formează cozi, unde inclusiv interacţiunea între vânzători şi clienţi este foarte apropiată. Este vorba, de exemplu, de faleze, am dat exemplu faleza Galaţi. Sâmbătă şi duminică, între orele 19-22, acolo este o aglomeraţie în care aproape, efectiv, nu ai cum să păstrezi distanţa fizică de protecţie. Este vorba de târguri, este vorba de diferite festivităţi sau serbări care o să fie", a explicat Orban.