Doctorița pro-hidroxiclorochină aflată în centrul unui videoclip redistribuit de Donald Trump - și șters de Facebook, YouTube și Twitter pentru dezinformare - a promovat în trecut ideea că Statele Unite sunt guvernate de "reptilieni" și că problemele ginecologice sunt legate de relații sexuale cu spirite malefice, scrie AFP.

Stella ImmanuelFoto: Captura YouTube

Videoclipul în discuție arată un grup de doctor care explică, între altele, că măștile nu sunt necesare și că "există un medicament" pentru tratarea coronavirusului, hidroxiclorochina.

"Virusul are un remediu, se numește hidroxiclorochină, zinc sau Zithromax”, afirmă doctorița, Stella Immanuel. Aceasta asigură că medicamentul a salvat pacienți pe care îi avea în grijă de Covid-19 și că, în acest fel, portul măștii și măsurile de carantină sunt inutile.

Fiul președintelui american, Donald Jr., a vorbit despre un videoclip care trebuie văzut.

Întrebat despre această doctoriță marți, într-o conferință de presă, Donald Trump a declarat. "Cred că vocea sa este importantă, dar nu știu nimic despre ea", a precizat el. Când reporterii au insistat cu întrebările, Donald Trump a părăsit conferința de presă.

Hidroxiclorochina, la originea unui medicament împotriva malariei, a fost vehiculată des la începutul pandemiei ca un tratament promițător, inclusiv de Donald Trump, care a afirmat că ia medicamentul de manieră preventivă.

Autoritățile sanitare americane au recomandat ulterior să nu se prescrie acest medicament bolnavilor de Covid-19, din cauza riscurilor cardiace și în absența unor beneficii dovedite.

Mai multe teste clinice riguroase nu au observat niciun efect pozitiv asupra pacienților. Dar medicamentul a devenit favoritul militanților anti-sistem și, în Statele Unite, al dreptei trumpiste.

Stella Immanuel purta în acest video o bluză pe care scria "America's Frontline Doctors", numele unui site creat în urmă cu 11 zile dar care marți după amiază-dispăruse.

Arhivele site-ului personal și ale paginii YouTube ale doctoriței relevă însă o lungă listă de declarații pseudo-științifice: astfel, spirite ar avea relații sexuale "astrale" cu femeile, ceea ce ar provocat "probleme ginecologice, probleme conjugale".

Într-o înregistrare video din 2015, aceasta afirmă că liderii Statelor Unite sunt "spirite reptiliene", "jumătate oameni, jumătate extratereștri". Ea acuză de asemenea folosirea de ADN extraterestru în medicină, ceea ce ar crea ființe care sunt un amestec între oameni și demoni.

Stella Immanuel, născută în 1965, are o diplomă în medicină la universitatea Calabar din Nigeria și o licență medicală valabilă în Statale Unite, potrivit site-ului Texas Medical Board.