Încă o anchetă epidemiologică ratată de DSP București, la un cămin unde 3 bătrâni au murit și cel puțin 30 sunt infectați: "În loc să testeze și să întrebe cine cu cine a stat în cameră, DSP a trimis două echipe să numere măștile și sticlele de clor"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 23 iulie 2020, 19:50 Actualitate | Coronavirus


Camin de batrani
Foto: BURGER/PHANIE / Shutterstock Editorial / Profimedia
Haos într-o anchetă epidemiologică făcută de Direcția de Sănătate Publică București la un cămin de bătrâni din sectorul 1 al Capitalei, unde 3 rezidenți infectați au murit, iar 30 sunt deja confirmați cu coronavirus și internați în spitale. Alți 70 se află încă în cămin, DSP a refuzat într-o primă fază să îi testeze, iar o parte dintre ei au acum simptome de COVID, a declarat directoarea căminului, Iuliana Căpraru, pentru HotNews.ro. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost joi în vizită la cămin, declarând apoi că a cerut "o retestare" a tuturor rezidenților și o "reevaluare" a situației. Nelu Tătaru a anunțat, de asemenea, că va trimite o echipă de control și la DSP. De cealaltă parte, Iuliana Căpraru spune că nu mai poate aștepta după DSP să vină să testeze rezidenții și personalul și că a decis să facă acest lucru pe cont propriu, la un laborator privat.

Șefa Direcției de Sănătate Publică București, Oana Nicolescu, nu a putut fi contactată pe tot parcursul acestei zile de Hotnews.ro, pentru precizări pe acest subiect.

Oana Nicolescu este medic de familie și a fost numită la conducerea DSP București în urmă cu două luni și jumătate. La momentul numirii sale la conducerea Direcției de Sănătate Publică, presa a scris că Oana Nicolescu este membră a PNL Sector 2 și este fina ministrului Educației, Monica Anisie.


DSP nu a testat niciodată toți rezidenții căminului, cu toate că metodologia de testare în epidemie prevede că trebuie să îi testeze de două ori pe lună


Căminul de bătrâni din sectorul 1 este unul privat, însă metodologia de testare prevede că, în epidemie, Direcția de Sănătate Publică are atribuția de a face aici anchetă epidemiologică, la apariția unui caz, și de a testa contacții. Mai mult, conform metodologiei oficiale de testare elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică, Direcția de Sănătate Publică are obligația să testeze întreg personalul căminului și pe toți rezidenții, chiar și în lipsa apariției vreunui caz, la fiecare două săptămâni.

Iuliana Căpraru povestește însă că DSP nu a respectat niciodată această prevedere în cazul căminului pe care îl conduce: "La început, când s-a introdus testatea obligatorie a personalului o dată la două săptămâni, au făcut 3 testări ale personalului, deci corect, să zicem. Din 19 iunie s-a introdus și obligativitatea testării rezidenților din două în două săptămâni, împreună cu personalul. La noi, ultima dată au testat personalul pe 25 mai. De atunci nu au mai testat nici personalul, iar din 19 iunie, nu au testat niciodată rezidenții căminului, de când s-a dat această regulă. Noi am tot sunat, am insistat, se făceau că nu știu (DSP - n.red.). Mizau pe faptul că noi nu știm de acest drept, de a testa rezidenții. În final, ne-au spus: 'Nu avem fonduri, nu avem voie să testăm, că avem Curtea de Conturi pe cap.' Asta mi-au spus funcționarele din DSP."

Iuliana Căpraru, directoarea căminului

În căminul de bătrâni din sectorul 1 al Capitalei se mai află, în acest moment, aproximativ 70 de bătrâni. O parte dintre ei au simptome de coronavirus. Alți 30 au fost confirmați cu infecția cu virusul și internați în spital. 3 dintre ei au murit, dar directoarea declară că îi mulțumește lui Dumnezeu că nu au fost mai mulți.


Anchetă epidemiologică făcută haotic. "Eu am decis să vorbesc nu de curajoasă ce sunt, ci de frică să nu moară acești oameni"


Ancheta DSP în acest caz s-a făcut pe bucăți și haotic, povestește directoarea căminului, care acuză faptul că, în loc să testeze rezidenții și personalul și să îi îndrume pe angajații căminului cum să îi izoleze corect pe bolnavi și ce măsuri trebuie să ia, directoarea DSP ar fi ales să îi trimită două echipe de control, "6 oameni au stat 5 ore în cămin ca să ne numere sticlele de dezinfectant, măștile, mănușile, clorul. Nimeni nu a intrat la niciun pacient". Suspiciunea directoarei căminului este că șefa DSP ar fi vrut să se răzbune după ce Iuliana Căpraru, directoarea căminului de bătrâni, a ales încă de acum câteva zile să vorbească cu presa pe această temă.

"Eu am decis să vorbesc nu de curajoasă ce sunt, ci de frică, pentru că nu știu ce să fac în această situație. Eu iau o taxă de la oamenii din cămin să îi hrănesc, să îi spăl. Nu să decid viața lor. Eu de frică vorbesc, de frică să nu moară acești oameni. Deja au murit 3 în spitale, îi mulțumesc lui Dumnezeu că doar atâția", motivează Iuliana Căpraru.

Directoarea căminului povestește că ancheta epidemiologică a DSP în acest caz a decurs haotic: "Într-o primă fază, DSP a testat doar un etaj, iar săptămână trecută, cu chiu cu vai, au testat tot căminul, dar abia marți, acum, am avut primele rezultate. Au fost două etape de testări. Marți am avut ultimele rezultate și marți noaptea, după mari chinuri, au fost duși la spital ultimii găsiți pozitivi. Dar marți a fost nebunia de pe lume ca să îi ia pe cei infectați din cămin la spital, în mintea lor era ca acei rezidenți infectați să rămână în cămin."


Iuliana Căpraru spune că "durând atât de mult până să vină rezultatele testelor, la momentul venirii rezultatelor, ele nu mai erau concludente. Între timp, s-au infectat și au apărut simptome și la alți pacienți, care au ieșit negativi la test. Practic, au trecut 9 zile între primul caz și ultimul rezultat venit. Este evident că în timpul ăsta, între testări și rezultate, ei s-au mai infectat, între testare și rezultat. Asta este problema, că și testarea s-a făcut târziu, și rezultatele au venit târziu, și nici nu s-a testat tot odată, ca să ai o imagine. În aceste intervale, ei se infectează în continuare și nu avem niciodată o imagine clară."

"La noi, acum, în cămin, toată lumea este negativă, dar în mod sigur nu este negativă, pentru că unii s-au infectat între timp, unora le-au apărut simptome între timp. La fel și personalul. Spre exemplu, ei au testat etajul 1 miercurea trecută, iar rezultatele au venit vineri. Dar ei au stat în continuare în cămin cu parterul și cu etajul 2, care erau netestați, până marți când au venit ultimele teste și de la celelalte etaje. Ei stau izolați, dar cineva trebuie să circule totuși între ei, adică mâncarea de la bucătărie, într-un fel sau altul trebuie să ajungă în camere. Rufe spălate... Nu ai cum să faci o izolare totală. Pe ei nu îi putem lăsa în cameră, asta nu se înțelege, ei trebuie hrăniți, spălați, nu e ca la izolare, la carantină, să le lăsăm mâncarea la ușă. La noi nu există așa ceva", adaugă directoarea căminului.

"Dacă ei ar fi testat la timp pe toată lumea, luau ce era pozitiv și internau, iar după câteva zile mai făceau o testare, la momentul ăsta puteam să fim curați în cămin", consideră Iuliana Căpraru.

Directoarea căminului mai povestește că "Ieri a început să le fie rău la încă 4 bătrâni care sunt rezidenți în cămin. Am sunat la ambulanță și i-au dus la Elias. Spitalul Elias, care este în apropiere, ne acuză mereu că le trimitem bătrâni, dar nu noi hotărâm asta, ci dispeceratul de la ambulanța. O doctoriță de acolo mi-a spus că nu au locuri și îi țin în ambulanță, în curte. Până seara mi i-au adus înapoi, ei având simptome clare de COVID, chiar dacă au fost testați inițial negativ. La Elias nu știu unde i-au ținut ieri toată ziua, i-au testat dar nu au așteptat să vină rezultatul testului, i-au trimis înapoi la cămin. Dacă spitalele ni-i trimit înapoi, îi testează dar nu așteaptă rezultatul, virusul se împrăștie."


"Au stat 6 oameni 5 ore să ne numere sticlele cu dezinfectant, dar nimeni de la DSP nu a întrebat cine cu cine stă în cameră"


Iuliana Căpraru acuză faptul că "Nimeni nu a făcut o anchetă la noi la cămin, DSP nu a întrebat cine cu cine a stat în cameră, nu ne-au spus mutați-i pe aceia dincolo. În schimb au venit la control, au stat 6 oameni 5 ore în cămin ca să ne numere sticlele de dezinfectant, măștile, mănușile, clorul. Nimeni nu a intrat la niciun pacient. Pe oamenii care sunt acum în cămin nu i-a văzut niciun medic infecționist, ei stând în focar, poate având contact. Noi nu avem acest profil, iar medicul nostru de familie este medic de familie. Și nici pe el nu l-am mai lăsat să intre în cămin, pentru că el lucrează la cabinetul lui de medic de familie și ne-am gândit să nu aducă ceva de acolo sau să nu ia de aici să ducă acolo."

Iuliana Căpraru s-a decis, în cele din urmă, joi seară, să nu mai aștepte după DSP și să testeze personalul și rezidenții pe cont propriu, în privat. Și aici este o problemă, pentru că laboratoarele private nu vin să recolteze probe din cămin, iar ea nu îi poate duce pe bătrânii din focar la un laborator pentru a li se lua probe. Iuliana Căpraru e nemulțumită de faptul că ministrul Sănătății a promis retestarea în cămin, dar pe de altă parte a spus că așteaptă să apară încă un prim caz pozitiv pentru a se întâmpla acest lucru. De cealaltă parte, angajații DSP au sunat-o abia astăzi, după vizita ministrului, să îi ceară tabele, schema căminului și a așezării în camere, dar nu au spus nimic despre testare. "Ne facem calcule, vom retesta pentru început întreg personalul și măcar o parte dintre rezidenți", afirmă Iuliana Căpraru. "Primul caz nu are cum să fie unul, ci vor fi mai mulți, ei au stat împreună în camere. L-au 'îmbârligat' pe Nelu Tătaru. Nu putem aștepta primul pozitiv, pentru că nu va fi primul, ci primii, vreo 20, bănuiesc", mai spune directoarea căminului.

"Suntem pe cont propriu", este concluzia Iulianei Căpraru. Ea adaugă că ministrul Sănătății, care a anunțat că a vizitat astăzi căminul, nu a pășit, de fapt, în cămin, ci a stat la intrare. "Eu nu am nicio indicație de la DSP, nici că trebuie să stăm în carantină, nici că nu trebuie să stăm, nici nimic. Dacă nu era presa, noi eram acum în cămin și cu cei pozitivi", mai spune ea.

DSP a dat în cele din urmă o amendă căminului, pe motiv că dezinfecta cu spirt și clor, care nu sunt potrivite. Directoarea spune că echipele DSP i-au reproșat că nu are biocide de la o anumită firmă. A primit o amendă și i s-a spus să cheme o firmă care să facă nebulizare. "Am contactat firme care fac nebulizare și toți mi-au spus că nu vin la noi, că e focar. Plus că ar însemna să îi fâțâim iar pe bătrâni dintr-o cameră în alta."

În ceea ce privește personalul căminului, acesta a fost testat miercurea trecută, "dar ei între timp au stat cu cei care erau netestați la acel moment. Nu mai este relevant. Și două infirmiere, la momentul acela, au fost găsite pozitive și sunt în spital."


Două infirmiere din cămin, internate cu coronavirus. "Nu le-a întrebat nimeni de la DSP de familiile lor"


Pe cele două infirmiere confirmate cu infecția și internate nu le-a întrebat nimeni de la DSP nimic despre familiile lor, mai spune Iuliana Căpraru: "Și mai este o problemă despre care eu nu am apucat să vorbesc: pe cele două infirmiere care sunt în spital nu le-a întrebat nimeni de unde sunt, unde este familia lor, să se ducă acolo să se facă anchetă epidemiologică. Ele puteau fi infectate și înainte de turele din cămin. Există și posibilitatea ca ele să fi fost infectate dinainte."

Sediul DSP București

O altă problemă, spune directoarea căminului, este că personalul a fost dat peste cap de această situație: jumătate lucrează fără pauză de 10 zile, iar oamenilor le este frică să mai meargă acasă la familii, iar cealaltă jumătate este acasă și se teme să mai vină la lucru. "Personalul este în cămin de când a început nebunia, din 12 iulie. Nimeni nu înțelege că personalul din cămin nu vine de la 8 la 4 după-amiază. Treaba în cămin este și ziua și noaptea. Și noaptea sunt schimbați, sunt supravegheați să nu cadă din pat. În curând nu vom mai avea personal. Chiar dacă nu pleacă acasă, le e frică să se ducă acasă, la familie, să nu își infecteze familiile, ele nu mai pot munci, cad din picioare. E posibil ca ele noaptea să adoarmă, pentru că nu poți să stai două săptămâni fără să dormi, și poate să se dea un pacient jos din pat, să cadă și așa mai departe. Instituțiile noastre, care se ocupă de căminele de bătrâni, habar nu au ce se întâmplă într-un cămin de bătrâni."

Acasă mai sunt cam 15 angajați, "dar eu nu pot să mă uit în ochii lor și să le spun: 'Veniți la lucru, pentru că e sigur! Nu pot să le spun așa ceva! Nu vin de frică, să nu se îmbolnăvească. Au familii, au acasă copii, rude în vârstă, poate stau toți într-o casă", mărturisește directoarea căminului.


"Suntem pe cont propriu din toate punctele de vedere"


Iuliana Căpraru povestește și prima discuție pe care a reușit să o aibă cu șefa DSP București, abia după intervenția presei: "Directoarea DSP, când am reușit în sfârșit să vorbesc cu ea, după ce a intervenit presa, prima întrebare pe care mi-a pus-o a fost: 'Dumneavoastră, la cămin, câți epidemiologi aveți angajați?' Păi eu în cămin angajez epidemiologi? Îmi venea să îi răspund: cam câți sunt în județul nu știu care, adică zero. Legislația nu prevede așa ceva, singurul lucru pe care noi trebuie să îl facem este să asigurăm accesul rezidenților la medic de familie. Dacă un rezident de-al nostru spune că are nevoie de medic de familie, să îi putem indica unul atât. Noi nu angajăm medici, ci oferim servicii sociale - îi hrănim, îi spălăm. Noi le dăm o pastilă, ce tratament au ei de luat, dar nu angajăm medici."

"Și atunci doamna director DSP București mi-a spus: 'Haideți că vă trimit o echipă DSP, să vă sfătuiți.' Și mi-au trimis două echipe DSP - deci înțeleg că au oameni, dacă au putut să trimită 6 oameni să stea 5 ore la noi, să ne numere măștile, sticlele de clor, totul ca să ne dea amendă. Asta a făcut doamna marți, astfel că noi, în loc să ne ocupăm de pacienți și de cei infectați, să îi pregătim, pentru că noi le facem pachete când îi trimitem la spital - cu hrană, cu apă, cu medicamente, cu scutece, su șervețele umede, cu acte medicale - în loc să facem treaba asta, au stat și au zăpăcit personalul din cămin, care oricum lucra de 10 zile în continuu, și abia mai putea să mai reacționeze", continuă Iuliana Căpraru.

"Suntem pe cont propriu din toate punctele de vedere. Dacă nu intervenea presa, nici nu reușeam să îi duc pe cei confirmați până acum la spital. Am cerut retestarea celor, am tot făcut solicitări, dar nu am primit niciun răspuns de la DSP. Dar au avut timp și oameni să ne trimită să ne numere sticlele de clor", este concluzia Iulianei Căpraru.

În urmă cu aproape 3 săptămâni, pe data de 5 iulie, HotNews.ro semnala cazul incredibil al unei familii din București cu un confirmat COVID. Într-un caz concret, al unei femei testate pozitiv cu coronavirus și internate la Spitalul Victor Babeș din București, niciun membru al familiei, nici măcar cei 3 care locuiesc în același apartament cu ea, nu au fost testaţi. Li s-a făcut rău la câteva zile după internarea femeii, dar la DSP București, instituţia responsabilă de efectuarea anchetei epidemiologice în acest caz, nu le-a răspuns nimeni la telefon timp de aproape două zile. Li s-a răspuns la telefon la 112, au fost plimbaţi cu ambulanţa de două ori între spitale, și în cele din urmă au fost trimiși înapoi acasă de fiecare dată, fără să fie testați.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10127 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  Răbdare (Joi, 23 iulie 2020, 20:00)

  falcoind [utilizator]

  acum oficial au fost sau sunt infectați 1 la 500 persoane, realitatea probabil e undeva spre 1 la 200 , dacă se ajunge la 1 la 50 nici nu mai are rost sa testezi decât pe cei care au simptome medii spre grave.
  • +16 (18 voturi)    
   DSP e o institutie invechita si fara utilitate (Joi, 23 iulie 2020, 22:14)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   care e rolul DSP?

   pun pariu ca nici astia nu au 'protocoale' ca nu stiu ce, cum, si unde sa controleze. adica ei au atributii de control dar nu au niste protocoale clare care sa le spuna in mod obligatoriu ce sa controleze

   se duc si ei in 'control' si cointroleaza in functie de capacitatea celui trimis sau de interes
 • +36 (36 voturi)    
  Păi atâta știu să facă! (Joi, 23 iulie 2020, 20:01)

  fdaniel [utilizator]

  DSP-urile sunt niște locuri călduțe pentru neveste și amante de medici unde nu s-a făcut nimic niciodată numai s-au luat șpăgi pentru autorizații și alte documente necesare.
  Acum credem că vin "specialiștii" să facă anchete? care specialiști? va dura generații să reparăm ceea ce poporul român prin votul său imbecil a stricat în 30 de ani de "libertate". Și asta cu condiția să vrem, ori se pare că nu vrem!
  • +15 (15 voturi)    
   E un haos total! Astfel, pierdem batalia cu corona (Joi, 23 iulie 2020, 23:28)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   DSp-istii astia ar trebui trimisi la porci in cocina, numai de aia sunt buni.
 • -2 (14 voturi)    
  In sfarsit in Romania e ca in America (Joi, 23 iulie 2020, 20:05)

  AliB [utilizator]

  Adica invers. Ar trebui sa fim mandri, in fine America ne-a prins din urma.

  N-am stiut acum 30 de ani ca eram model de urmat de americani. Noroc cu Donald, singurul care recunoaste calitatea cand o vede.
  • 0 (0 voturi)    
   Gresit (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 10:51)

   Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui AliB

   America ne-a depasit total, au un numar de cazuri si decese per capita mult mai mare.
 • +10 (18 voturi)    
  Hai cu explicatiile penibile, (Joi, 23 iulie 2020, 20:12)

  xrogo [utilizator]

  hai bagati acarii Paun la inaintare, habarnistii care ne conduc confirma, haos si incompetenta!
 • +28 (28 voturi)    
  dsp-urile (Joi, 23 iulie 2020, 20:51)

  tcvl [utilizator]

  în sfârșit, bună dimineața.
  DSP-urile au grijă ,atunci când e o sesizare a unei persoane sau autosesizare (mai rar) , să fie hârtiile în regulă - dacă au semnat toți oamenii care vin la servici că nu au intrat în contact cu persoane bolnave, că nu au febră , că nu tușesc, etc. Habar nu au ce e efectiv in teren, dacă se respectă hotărâri sau recomandări - birouri pline de angajați, nimeni nu poartă mască, nimeni nu dezinfectează. Iau hârtiile și pleacă la birou.
 • +30 (30 voturi)    
  lipsa de comunicare si aroganta sunt specifice cel (Joi, 23 iulie 2020, 21:00)

  WV [utilizator]

  "Șefa Direcției de Sănătate Publică București, Oana Nicolescu, nu a putut fi contactată pe tot parcursul acestei zile de Hotnews.ro, pentru precizări pe acest subiect."
  Am incercat mai mult de doua saptamani sa port o discutie cu cineva din DSP Bucuresti, pe un caz care putea degenera in cercetare penala, dar nu am reusit.
  La intrarea in tara prin PCTF Giurgiu, intorcandu-se dintr-o tara din zona rosie (necesita izolare 14 zile), fiul meu a completat formularul specific, fiindu-i indicat sa contacteze DSP Bucuresti. Patru persoane am incercat mai multe zile sa contactam telefonic DSP Bucuresti la numere de telefon disponibile pe internet, dar fara succes. In situatia in care a raspuns cineva, imediat a inchis telefonul (lasa-ma domne in pace!).
  Vazand ca nu se poate comunica telefonic, avand in vedere contextul - necontactarea DSP constituia infractiune si se deschidea dosar penal - fiul meu a trimis la cateva ore dupa ajungerea in Bucuresti un mesaj email catre DSP. Dupa insistente si mai multe mesaje transmise de mine catre DSP, M.Sanatatii si MAI, la 7 zile de la mesajul initial, fiul meu a primit numarul de inregistrare al documentului si un raspuns eronat in ultima zi de izolare (14 zile de la mesaj). Conform datelor DSP acesta se afla la izolarea impusa de autoritati la adresa din cartea de identitate nu la adresa declarata la PCTF si in mesajul catre DSP. Spre norocul nostru politia a verificat izolarea la adresa corecta, nu la cea transmisa de DSP. Nu stiu cum a ajuns adresa corecta la Politie si de ce DSP avea alta adresa.
  Oare cine trebuia sa raspunda daca politia facea verificarile la adresa transmisa de DSP si nu il gasea la domiciliu? De ce oare la PCTF Giurgiu nu am primit o copie a declaratiei pe proprie raspundere care poate atrage raspunderea penala? Oare nu ar trebui ca DSP Buucuresti sa raspunda penal pentru dezinformarea autortitatilor?
 • +5 (13 voturi)    
  Haos dar nu brownian (Joi, 23 iulie 2020, 21:05)

  cmariusalin [utilizator]

  Ci controlat, indus direct si/sau indirect - cu scopul de a disemina noul virus.
 • -8 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 23 iulie 2020, 21:07)

  [anonim]

 • +20 (20 voturi)    
  incompetenta si coruptie = numiri politice (Joi, 23 iulie 2020, 21:16)

  UnOarecare [utilizator]

  Vai de curu`nostru cu asa "manageri"!
 • -3 (17 voturi)    
  Oficial sunt bolnavi 5% din populatie (Joi, 23 iulie 2020, 21:34)

  mmagic [utilizator]

  Pentru ca oricand de multe teste se tot fac procentul de bolnavi din testati este testul de constant in jurul 4.5 - 5.5% cu usoare variatii in timp.

  Statistica ne invata ca e probabil ca acesta sa fie in realitate procentul populatie romane infectate. Adica din 18mil 5% sunt infectatit asta inseamna ca sunt in total 900.000 infectati la nivelul romaniei.

  Parerea mea e ca daca cineva mai crede in acest moment ca epidemia mai poate fii oprita sa nu infecteze toata populatia atunci acela este un visator.

  Statistica globala la numarul de morti este acum 0.28% din cei infectati, sunt cifre date la nivel global 0.28%. Avand in vedere ca cei
  Mortality Rate (23k / 8.4M = 0.28% CMR to date) and Probability of Dying. Vezi articolul: https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/

  Deci cand vom fii toti infectati 18 milioane vor fii murit 50.400 romani
  = 18.000.000 * 0.25 / 100

  Oare nu facem prea mare tambalau de la moarte acestora cand lunar inainte de covid mureau/emigrau in total circa 50 mii de romanii ?
  • +7 (11 voturi)    
   aia e statistica globala optimista (Joi, 23 iulie 2020, 22:59)

   falcoind [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   cea pesimista e mortalitate de 7% , asa am ajunge la 1 260 000 , nu mai suna asa bine.
  • +6 (12 voturi)    
   @mmagic (Vineri, 24 iulie 2020, 0:13)

   veganu [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Doamne cat poti sa aberezi. Cum poti sa compari 50k de oameni mori cu 50k de emigranti.. parca esti contabilul lui mengele. Discutam de oameni nu de preamarirea patriei p*zdii!

   Premiza ta e gresita si implicit concluzia. Garbage in, garbage out. 5% dintr-un esantion nereprezentativ, DSP testeaza in general pe cei cu simptome, mai sunt spitalele care testeaza in masa la internare si personalul propriu si restul vin de la privati. E ca si cum ai face un sondaj de opinie la spital sa vezi cati oameni sunt bolnavi.. surpriza cam toti, ca d-aia sunt acolo. Nici pe departe ca 5% au contactat sars2.

   Daca s-ar imbolnavi peste jumatate din populatia, ar fi vorba de sute de mii de morti. Mai ia in considerare ca foarte multi raman cu sechele serioase si probleme de sanatate ulterioare. Daca mai pui ca imunitatea tine cateva luni si poti sa o iei de la capat... suna ideal sa-i dam drumul pe strada sa ne omoram bunicii / parintii... si asa avem deficit bugetar si il mai usuram de niste pensii

   In momentul de fata mortalitatea e cam 5% la noi cu maximul de ingrijiri medicale pe care le poate oferi statul roman. Mortalitatea reala e mai mica pentru ca nu toti sunt testati... suni la ambulanta doar daca ai vreun simptom.
   • -1 (7 voturi)    
    Diverse (Vineri, 24 iulie 2020, 4:45)

    Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui veganu

    0.010% este mortalitatea pana acum din total populație. Nu cred ca ajunge la 0.1%. Din cei infectați 95% sunt asimptomatici, cred ca procentul este mai mare, se presupune ca sunt și cu de 10x mai mulți asimptomatici în unele zone. Pana acum nu era folosit termenul asimtomatic, a fost inventat o data cu descoperirea acestui virus. În manualele de medicina de mai bine de 200 de ani, găsești termenul "purtător sanatos". Acest virus nu poate sa facă nasoale mai mari de atat, doar dacă suferă o mutație mai periculoasa. Deși au crescut cazurile și în alte tari europene, puterea lui s-a mai diluat, asta se vede din numărul de cazuri grave și cele care ajung la ATI. Singura necunoscuta, este asupra tarilor din Europa de Est, primul val al pandemie apărând în tarile din vestul Europei, cei din Est au avut timpul sa închidă și sa evite dezastrul. Dar virusul nu a dispărut nicăieri, după relaxare s-a activat și de fapt se pare ca doar am amânat data punctului culminant. La noi a mai fost un fenomen, prostia mai accentuata a unei părți din populație dar și incompetenta crasa a autorităților. Totuși sa nu exageram cu isterii alarmiste ca încă nu vine apocalipsa.��
    • +1 (1 vot)    
     alta minciuna (Vineri, 24 iulie 2020, 13:36)

     Vecin [utilizator] i-a raspuns lui Flav_

     Daca tu n-ai auzit pana la covid ca exista asimptomatici, nu inseamna ca termenul s-a inventat acum, ca sa sperie lumea cu virusul. Mai informeaza-te.

     ASIMPTOMÁTIC, -Ă, asimptomatici, -ce, adj. (Med.; despre boli) Care nu prezintă simptom clinic. – Din fr. asymptomatique.

     sursa: DEX '98 (1998)

     ASIMPTOMÁTIC, -Ă adj. (Despre boli) Fără simptom clinic. [Cf. fr. asymptomatique].

     sursa: DN (1986)
  • +2 (6 voturi)    
   0.28% CMR irelevant (Vineri, 24 iulie 2020, 0:25)

   veganu [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   @mmagic

   Am intrat pe linkul de la tine, acel CMR este nr de morti la totalul populatiei NYC care n-a avut toata covid ci 1,7miloane.

   Ce te interesa pe tine era Infection Fatality Rate (1,7% = 23000 morti / 1,7milioane de infectati reali). La populatia Romaniei 1.7% ar inseamna ~327000 morti, dar tine cont ca vorbim de alta componenta demografica, alte spitale, alta sanatate a populatiei etc. toate in defavoarea noastra
   • +1 (5 voturi)    
    mortalitatea este mult sub 1% (Vineri, 24 iulie 2020, 7:23)

    Catalin Balan [anonim] i-a raspuns lui veganu

    conform acestui studiu facut la sfarsitul lunii mai
    https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24031548-studiu-medlife-20-din-populatia-sucevei-fost-imunizata-natural-pentru-covid-19-care-este-profilul-demografic-populatiei-imunizate.htm
    • 0 (2 voturi)    
     Nici un studiu nu-i perfect (Vineri, 24 iulie 2020, 9:12)

     Dan B [anonim] i-a raspuns lui Catalin Balan

     E interesant studiul de la MedLife, dar nu au testat random, ci au asteptat ca oamenii sa sune si sa spuna ca vor sa se testeze. E mult mai probabil sa ma voluntariez daca cred ca am/am avut virusul decat daca cred ca nu l-am avut.

     "Se pleaca de la premiza ca populatia totala si populatia dispusa sa se testeze sunt similare din perspectiva indicatorilor de
     laborator masurati (procentul celor cu PCR pozitiv, procentul persoanelor imunizate)."

     https://www.medlife.ro/site_storage/public/poze_articole/medlife_-_raport_de_cercetare_-_suceava_31.05.20_compressed.pdf

     Au testat numai in municipiul Suceava, dar numarul de morti e pentru tot judetul. Nu spun cum au extrapolat numarul de infectati de la municipiu de judet , dar si ei recunosc ca au o marja mare de eroare:

     "200 de decese cauzate de COVID 19, cel mai probabil, la nivel de judet, rata de mortalitate este mult mai mica fata de cea estimata, respectiv sub 1% sau chiar intre 0,3-0.5% . O astfel de afirmatie se poate face tinand cont ca numarul de decese se refera la judetul Suceava, cu aproximativ 600.000 locuitori, iar studiul evidentiaza doar persoanele care s-au infectat cu Sars CoV 2 in municipiul Suceava, care are o populatie de cca 100.000 locuitori."

     https://www.medlife.ro/comunicat-de-presa/studiu-medlife-pentru-covid-19-in-municipiul-suceava-20-din-populatia-sucevei-a-fost-imunizata-natural-pentru-covid-19

     New York a fost in extrema cealalta: spitalele au fost depasite, au fost infectati multi batrani (ca sa faca loc in spitale, multi batrani au fost trimisi acasa/la azil fara sa fie testati de COVID-19). Sunt convins ca ar avea si ei IFR sub 1% daca ar fi stiut in martie ce stiu acum.
  • +4 (4 voturi)    
   Hmmm (Vineri, 24 iulie 2020, 3:35)

   andypandy [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   https://covid19.who.int/ spune ca la nivel mondial sunt "15,012,731 confirmed cases of COVID-19, including 619,150 deaths". Asta inseamna 4% decese din cazurile confirmate. Si 4% din 18 mil de oameni inseamna cam 720.000. Deci cum e cu tambalaul?!?
   • 0 (4 voturi)    
    x10 (Vineri, 24 iulie 2020, 7:30)

    Catalin Balan [anonim] i-a raspuns lui andypandy

    inmulteste cu 10 cazurile confirmate si mortalitatea ajunge la 0,4%
  • +1 (1 vot)    
   gresit (Vineri, 24 iulie 2020, 8:39)

   GabrielNegrila1 [anonim] i-a raspuns lui mmagic

   Cei 50400 trebuie adunati la numarul celor care mor fara sa fie infectati.
 • +15 (17 voturi)    
  Despre DSP (Joi, 23 iulie 2020, 21:40)

  galeo [utilizator]

  DSP e un cuib de dpagari si nepotisme ca orice alta institutie de stat unde se intra pe baza de relatii
 • +6 (12 voturi)    
  Unde (Joi, 23 iulie 2020, 22:09)

  sysrq [utilizator]

  Unde-i postacul ăla penelist, efemeris sau cum boalele își spune, să ne explice cum stă treaba cu peneleu
  • 0 (6 voturi)    
   Hai noroc din partea "postacului' (Vineri, 24 iulie 2020, 8:59)

   Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui sysrq

   vad ca esti "marcat" rau de comentariile mele daca mi-ai dus dorul si asteptai un comentariu de-al meu :))
   Sunt penelist doar in masura in care sunt constient de faptul ca dintre PNL si PSD, PNL e clar de preferat. Cu toate defectele PNL (si nu putine), nu se poate compara cu PSD. E raul cel mai mic.
   Iar comentariile mele nu sunt pro-PNL ci anti-PSD. Sincer, m-am saturat de PSD, care conduce tara asta sub o forma sau alta de 30 de ani.
   De aceea, imi doresc o majoritate reformista in parlament, care sa faca PSD si aliatii lui irelevanti.
   Orice recul al PNL duce PSD-ul pe primul loc. E simplu. Nu vad alt partid care sa poata castiga alegerile parlamentare, cel putin deocamdata.
   Postac insa nu sunt, ce scriu scriu din convingere, potrivit celor de mai sus. Nu cred ca e asa grav.
   Altfel, sa auzim numai de bine
 • +6 (8 voturi)    
  nu prea inteleg de ce merge Tataru personal (Joi, 23 iulie 2020, 22:18)

  dessik [utilizator]

  sa verifice situatia. Face baie de multime, puncte politice? Nu are o armata de consilieri care sa-i poata trimite sa-si verifice institutiile subalterne? DSP-urile, cele insarcinate cu anchete epidemiologice, erau printre primele care trebuiau verificate de la inceputul pandemiei, iar sefii lor inlocuiti la cel mai mic semn de nepricepere.

  Am impresia ca acest ministru are capacitati de management limitate. Se ocupa de ce ii place mai mult, nu de ce arde mai tare.
  • +8 (10 voturi)    
   Pai probabil asta face ... (Vineri, 24 iulie 2020, 3:39)

   andypandy [utilizator] i-a raspuns lui dessik

   ... confirma cu ochii lui starea lucrurilor ca sa trimita un control peste "finuta" de la DSP ... si iaca si PNL-ul umbla cu nepotisme. Vai de fundu' nostru ca o sa tot schimbam guverne dar oamenii din ele au acelasi narav se pare.
 • +5 (11 voturi)    
  hehe (Joi, 23 iulie 2020, 22:27)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  100% corect. pnl e la fel ca psd, doar ca vorbesc mai frumos. am vazut si eu dsp-ul in actiune pe strada la mine. jalnic. jumatate dintre bronzati s-au ascuns de dsp-isti in casa, au testat vreo 5 din aia care au vrut ca a sunat unul ca nu mai putea sa respire si au sters-o :)) 2 zile pana au venit rezultatele aia se plimbau peste tot, erau pozitive, i-au saltat si i-au tinut fix 6 zile in curte la aslan, a mai facut una un test cand i-au luat, era si aia pozitiva dar total asimptomatica, aia a stat la aslan fix 3 zile. cand i-a adus pe toti s-au testat toti din curtea aia cand au vazut ce vrajeala e toata situatia, n-a mai iesti nimeni pozitiv, acum au sters-o toti in anglia fericiti.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 23 iulie 2020, 22:52)

  [anonim]

 • +6 (10 voturi)    
  Tataru stie aceste situatii (Vineri, 24 iulie 2020, 8:11)

  alfa1 [utilizator]

  de fapt din cauza asta cresc cazurile de covid fata de alte tari dar el da vina doar pe populatie pentru ca altfel ar trebui sa recunoasca esecul lor si sa demisioneze toti
 • +5 (5 voturi)    
  DSP si Vrajitoarea -care alerga bucurestenii cu (Vineri, 24 iulie 2020, 9:24)

  deval [utilizator]

  teste- nu fac lunar teste angajatilor din subordine (cu care relationam ca vrem nu vrem) si celor institutionalizati si fara aparare din azile, orfelinate, de la asistentii maternali, din balamuc etc ??!! Intreb asta din aprilie ?! Sau asa ceva nu e interesant ca nu se poate face pe stadion si cu televiziuni ??
 • -2 (2 voturi)    
  Caminele de batrani (Vineri, 24 iulie 2020, 15:19)

  twe5wer [utilizator]

  Doamna directoare de la camin s-a obisnuit doar sa incaseze onorarii (deloc mici) pentru ingrijirea batranilor, dar cand se ivesc probleme asteapta statul sa ii rezolve treaba. Nu scuz DSP, nu merita nici o scuza, dar in asemenea situatii trebuie sa inveti sa gestionezi criza. Nu conduce un hotel, conduce o institutie care trebuie sa respecte reguli clare de ingrijire.
  Ture prelungite, de cate o saptamana, cu testare prealabila a personalului la intrarea in tura, cu echipamente corespunzatoare de protectie, nu cu halatele dubioase purtate de infirmiere, interzicerea vizitelor apartinatorilor sau conditii drastice de distantare fizica intre acestia si cei ingrijiti.
  Doamnei directoare ii e frica de responsabilitate, dar sa incaseze banii nu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by