Alte patru cazuri de COVID-19 au fost confirmate în rândul turiștilor români aflați în Grecia, astfel că numărul total al turiștilor depistați cu coronavirus în Grecia ajunge la 12, potrivit Ministerului român de Externe . Legat de situația unor români care ar fi refuzat carantina în Grecia, plecând spre România, MAE precizează că, în conformitate cu legislația bulgară, persoanele cu COVID-19 urmează să fie plasate în carantină, din dispoziția autorităților sanitare. Autoritățile bulgare pot lua, de asemenea, decizia de a nu permite accesul pe teritoriul Bulgariei.

Testare coronavirusFoto: Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia

Cu privire la cetățenii români testați pozitiv pentru COVID-19 pe teritoriul Greciei, MAE spune că, suplimentar față de cele opt cazuri comunicate anterior, în conformitate cu datele comunicate, fost identificate alte patru cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul turiștilor români - trei în insula Thassos și un caz în Lefkada.

Legat de informațiile din spațiul public privind turiștii români depistați cu COVID-19 în Grecia și care refuză efectuarea carantinei pe teritoriul acestui stat, decizând să revină în România pe cale rutieră, MAE precizează că, în conformitate cu legislația bulgară, persoanele confirmate cu COVID-19 urmează a fi plasate în carantină, din dispoziția autorităților sanitare. Autoritățile bulgare pot lua, de asemenea, decizia de a nu permite accesul pe teritoriul Bulgariei.

MAE reamintește că cetățenii care intră în Republica Bulgaria, inclusiv în scopul tranzitului, sunt obligați să completeze o declarație prin care atestă că nu au simptome specifice infecției cu COVID-19 și că nu au intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate ca infectate cu virusul SARS-CoV2 în ultimele 14 zile și nici nu sunt plasați în carantină. Declarația este disponibilă pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe - https://www.mae.ro/node/51904. În acest sens, MAE subliniază că declararea unor date false este sancționată conform legii bulgare.

Ministerul român de Externe face apel la cetățenii români care au fost confirmați cu virusul SARS-CoV2 în Grecia să respecte toate recomandările autorităților elene, inclusiv efectuarea măsurii carantinei. MAE subliniază că "nerespectarea recomandărilor autorităților elene și încălcarea protocoalelor epidemiologice cresc riscul de propagare a infecției iar în cazul revenirii în România anterior efectuării măsurilor stabilite pot pune în pericol siguranța celor de acasă".