Secretarul de stat Raed Arafat reclamă atacurile împotriva sa după votul dat joi seară din Senat pe legea privind carantina și izolarea. El spune că actul normativ nu dă "puteri supreme" nici lui și nici unei alte persoane și că încercările de a spune că tot ce se face în lupta cu acest virus este un abuz, "încercând să se lege acest aspect de o persoană sau două", reprezintă o încercare de dezinformare a populației și de a menține în continuare un curent de opinie negativ față de orice acțiune luată la nivel de autorități".

Foto:

Raed Arafat a reacționat printr-un mesaj pe Facebook, joi seară, după ce senatorii au votat legea care reglementează condițiile de carantină și izolare, lege întocmită de guvern și modificată substanțial în Parlament.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a susținut că nici nu a fost publicată legea şi au început deja atacurile împotriva sa: "Nici nu s-a publicat legea şi au început atacurile împotriva ei şi a persoanei mele parcă eu sunt cel care a scris-o singur, a dezbătut-o singur şi a votat-o singur. Încercarea de a lega cu orice preţ numele meu de orice este negativ şi orice este neplăcut în relaţie cu COVID-19 este evidentă, mai ales în ultima perioadă".

În continuare, el face precizări legate de măsurile reglementate prin lege și de instituțiile care le dispun și afirmă că doar o citire atentă a legii poate clarifica ce pârgii de control sunt și rolul fiecărei autorități.

"(...) legea nu dă puteri supreme nici dr.-ului Arafat şi nici unei alte persoane. Doar că aceasta ne permite să putem acţiona prompt şi să putem lua decizii bazate pe analize şi recomandări fără pierdere de timp. Încercările de a spune că tot ce se face în lupta cu acest virus este un abuz şi nejustificat, încercând să se lege acest aspect de o persoană sau două, reprezintă o încercare de dezinformare a populaţiei şi de a menţine în continuare un curent de opinie negativ faţă de orice acţiune luată la nivel de autorităţi”, mai spune Arafat.

El subliniază că toate deciziile luate în baza acestei legi pot fi contestate în instanţă, astfel încât deciziile să fie anulate dacă un judecător consideră acest lucru necesar.

Raed Arafat mai spune că ”problema COVID-19 este una complexă” și că importantă este "informarea corectă şi ignorarea minciunilor şi a ştirilor ce nu pot fi confirmate din surse credibile”.

Senatorii au votat joi seară, după 4 zile de dezbateri, raportul la proiectul de lege al Guvernului privind carantina și izolarea, proiect modificat substanțial de parlamentari. Senatul este forul decizional în acest caz. După adoptare, procedura prevede ca proiectul să stea la Paralment două zile, termen pentru contestarea la CCR. După cele 2 zile, legea va fi trimisă la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. După promulgare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Printre modificările aduse de către Comisia Juridică din Senat se numără posibilitatea ca pacienții să conteste juridic carantinarea sau izolarea, s-au eliminat prevederile privind carantinarea bunurilor iar asimptomaticii pot sta în carantină la domiciliu după ce au fost ținuți sub monitorizare 48 de ore în spital.