VIDEO

UPDATE DOCUMENT Legea carantinării a fost adoptată de către Parlament și merge la promulgare / Care sunt noile condiții pentru izolarea sau carantinarea unei persoane

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Joi, 16 iulie 2020, 19:24 Actualitate | Politic


Plenul Senatului
Foto: Hotnews
 documente
​Senatori au votat joi seară, după 4 zile de dezbateri, raportul la proiectul de lege al Guvernului privind carantina și izolarea, proiect modificat substanțial de parlamentari. Cu cu 115 pentru, 8 împotrivă şi 3 abţineri legea cadru pentru instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic trece de Parlament și va merge la promulgare.

Senatul este forul decizional în acest caz. După adoptare, procedura prevede ca proiectul să stea la Paralment două zile, termen pentru contestarea la CCR. După cele 2 zile, legea va fi trimisă la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. După promulgare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Au votat împotriva proiectului de lege senatorii: Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Teodorovici, Emilia Arcan, Titus Corlăţean, Gabriel Leş, Nicolae Moga, Emanuel Savin şi Adrian Ţuţuianu.

S-au abţinut senatorii Ion Hadârcă, Lungu Vasile şi Teodor Meleşcanu.

După patru zile de negocieri și dezbateri aprinse, seatorii juriști au elaborat raportul și l-au votat în unanimitate. Printre modificările aduse de către Comisia Juridică din Senat se numără posibilitatea ca pacienții să conteste juridic carantinarea sau izolarea, s-au eliminat prevederile privind carantinarea bunurilor iar asimptomaticii pot sta în carantină la domiciliu după ce au fost ținuți sub monitorizare 48 de ore în spital.

UPDATE 20.10 A început votul

UPDATE 20.07 George Dircă, senator USR: Grupul USR va vota pentru această lege şi sunt sigur că toată lumea va fi de acord cu măsurile pe care le-am dispus.

UPDATE 20.02 Károly Zsolt Csaszar, senator UDMR: Proiectul legislativ a fost îmbunătăţit, în opinia noastră, de prima Cameră sesizată, iar forma adoptată de Cameră a fost discutată de Senat. Reinterăm poziţia UDMR – credem că e necesară aplicarea cu prioritate a măsurile de combatere şi răspândire a epidemiei pe zone şi judeţe. UDMR va susţine adoptarea raportului de admitere la acest proiect de lege, în forma prezentată în raport.

UPDATE 19.55 Daniel Fenechiu: "PNL salută faptul că astăzi, în Comisia juridică, după 6 zile avem un raport. Ştim că nu este o lege perfectă, ştim că această lege ne-a arătat pe parcurs o serie de imperfecţiuni. Am votat legea ştiind că există aceste imperfecţiuni, pentru că PSD a avut grijă să introducă o serie de originalităţi în lege. Acel termen de 48 de ore, posibilitatea contestării în instanţă a măsurii în primele 48 de ore, eliminarea articolului cu privire la carantinarea bunurilor sunt lucruri care în viitor ne vor da mult de furcă. una peste alta Guvernul va avea un instrument cu care să acţioneze împotriva virusului",

UPDATE 19.45 Radu Preda, PSD: Domnule Orban, dacă ne auziţi, aţi avut la dispoziţie trei săptămâni pentru a face o lege corectă clară, care să nu lase loc de niciun abuz asupra cetăţenilor. În seara zilei de 6 iulie aţi adoptat în şedinţa de Guvern proiectul care prevedea carantinarea persoanelor. De abia pe 7 iulie aţi trimis la Parlament proiectul. Cu siguranţa indolenţa dvs a devenit politică de stat, dar asta nu e tot. Aţi trimis Parlamentului un proiect de lege care era un dezastru total. (...) Da, PSD va vota proiectul. Spunem nu, abuzurilor şi votăm pentru proiectul de lege aflat azi în dezbaterea Parlamentului.

UPDATE 19.30 Ședința de plen a început.

Comisia juridică a Senatului a votat joi seara, în unanimitate, raportul proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Președintele Comisiei Juridice, Robert Cazanciuc:
 • "După un maraton de dezbateri am reușit să finalizăm raportul Comisiei juridice asupra legii carantinei. Proiectul a suferit modificări în proporție de 90%, față de forma trimisă de guvern. (...)
 • Guvernul a trimis către Parlament un proiect extrem de șubred, fără niciun fel de preocupare pentru drepturile fundamentale. Am reparat în Comisia juridică aceste nedreptăți, oferind în același timp autorităților pârghiile pentru a fi eficiente împotriva pandemiei.
 • După cum știți, am eliminat din proiect acea posibilitate ca statul să confiște bunuri sub motiv de pandemie. Am eliminat posibilitatea izolării doar pe suspiciuni. Am definit foarte clar noțiuni referitoare la ce înseamnă simptomatologia unor boli
 • Riscurile privind carantina au fost clar stabilite prin procedură- statul nu poate im pune oricând și oricând carantina unei persoane. O persoană nu poate fi izolată doar pentru o simplă suspiciune.
 • În cazul infectării ambilor părinți, statul nu poate lua copilul în grijă fără acordul lor, iar ei pot opta să îl lase în îngrijire familiei sau unor apropiați.
 • Sunt și două proceduri judiciare de contestare a acestei legi.
 • Nicio persoană în cazul căreia s-a stabilit că prezintă un risc de transmitere comunitară a unui virus nu va putea umbla nestingherită pe stradă, punându-i în pericol pe ceilalți. Prin consimțământul dat, persoana infectată își asumă să respecte anumite reguli de distanțare socială atunci când medicii apreciază că izolarea se poate face la domiciliu sau într-o altă locație.
Senatorul PNL Iuliana Scântei:
 • "Membrii comisiei au finalizat, centralizat, corectat, actualizat toate articolele, amendamentele din cuprinsul acestui raport. (...) Potrivit Regulamentului Senatului, raportul cu amendamentele admise şi respinse va fi publicat cât mai curând pe site-ul Senatului României şi, în scurt timp, vom relua şedinţa plenului Senatului pentru exercitarea votului final asupra proiectului de lege".
Cum arată forma finală a legii carantinei. Vezi mai jos principalele amendamente:
 • carantina persoanelor – măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau la locaţia declarată de către persoana carantinată, stabilită prin decizie individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege;
 • izolarea – măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive, la domiciliu, la locația declarată de persoana izolată, într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament, după caz, măsură instituită în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate pe baza consimțământului persoanelor sau, în lipsa acestuia, prin decizia individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei izolate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege.
 • Carantina persoanelor se instituie pe baza informațiilor științifice oficiale și a definiției de caz, la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen, care:
 • osesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele competente în domeniu;
 • a) au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boala infectocontagioasă.
 • În situația în care persoanele menționate la alin. (1) refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locația declarată de acestea, precum și atunci când persoanele în cauză încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deși au consimțit-o anterior, medicul sau după caz, organele de control, recomandă, iar reprezentantul direcției de sănătate publică decide carantinarea persoanei în spațiul special desemnat de autorități dacă aceștia constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Medicul sau după caz, organele de control, vor informa de îndată direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București care confirmă sau infirmă, după caz, măsura carantinării persoanei în spațiul special desemnat de autorități printr-o decizie cu caracter individual.
 • Decizia va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege. Decizia se emite în cel mult 8 de ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control, după caz, și se comunică de îndată persoanei în cauză. În scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea deciziei direcției de sănătate publică prin care se infirmă măsura carantinei recomandate în spațiul special desemnat de autorități sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanțe, persoana în cauză nu poate părăsi domiciliul, locația declarată pentru carantină sau, după caz, spațiul special desemnat de autorități, fără încuviințarea medicului sau a reprezentantului direcției de sănătate publică.
 • Măsura prevăzută de alin. (1) și alin. (2) se instituie pe durata perioadei de incubație specifice bolii infectocontagioase suspicionate. Măsura încetează la expirarea termenului specific perioadei de incubație sau anterior, ca urmare a confirmării persoanei ca purtătoare a agentului înalt patogen, cu sau fără semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, fiindu-i aplicabile dispozițiile privitoare la măsura izolării din prezenta lege.
 • (1) Izolarea persoanelor se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, în condițiile alin. 6, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locație alternativă atașată unității sanitare, stabilite conform alin. (2), în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluarilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.
 • (2) Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice și paraclinice și dacă se menține riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară sau într-o locație alternativă atașată unității sanitare ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta.
 • (3) Izolarea la domiciliu sau la locația declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locația declarată nu poate fi dispusă în situațiile în care informațiile științifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locație alternativă atașată acesteia
 • In situația în care persoanele refuză măsura izolării instituite conform alin. (3), medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, care, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locație alternativă atașată acesteia. Decizia are caracter individual și se comunica de îndată persoanei în cauză. Decizia va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare a persoanei izolate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege.
 • În scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea hotărârii primei instanțe de anulare a actului administrativ contestat, persoana în cauză nu poate părăsi locația unde se află izolată, fără încuviințarea medicului sau a reprezentantului direcției de sănătate publică.
 • În situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) refuză măsura izolării prelungită și recomandată conform alin. (4) sau dacă persoanele încalcă măsura izolării instituită la domiciliu sau la locația declarată pe durata acesteia, deși au consimțit-o anterior, medicul sau, dupa caz, organele de control informează de îndată direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, care poate confirma sau infirma măsura izolării într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată acesteia, printr-o decizie cu caracter individual. Decizia se va emite în cel mult două ore de la informarea făcută de medic sau, dupa caz, de organele de control, și se comunică de îndată persoanei în cauză. Decizia va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare a persoanei izolate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege. În scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea deciziei direcției de sănătate publică prin care se infirmă măsura prelungirii izolării în unitatea sanitară sau la o locație alternativă sau după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanțe, persoana în cauză nu poate părăsi locația unde se află izolat, fără încuviințarea medicului sau a reprezentantului direcției de sănătate publică.
 • Când măsura carantinei sau a izolării a fost luată față de o persoană în a cărei ocrotire se află un minor, o persoană pusă sub interdicție, o persoană căreia i s-a instituit tutela sau curatela ori o persoană care, datorită vârstei, bolii sau altei cauze, din orice alt motiv, rămâne fără supraveghere și îngrijire, părintele, ocrotitorul legal, personalul medical sau reprezentantul direcției de sănătate publică anunță serviciul public de asistență socială în vederea monitorizării acestora și dacă se impune, în vederea luării măsurilor legale de ocrotire temporară pentru persoanele respective.
 • Art. 13. - Institutul Național de Sănătate Publică, pe toată perioada situației de risc epidemiologic și biologic, pentru prevenirea introducerii si limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul național, are obligația de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate și numărul total de teste pentru cazurile noi și cazurile retestate, raportate separat, la nivel național și județean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.
 • Autoritățile publice centrale sau locale au obligația de a asigura pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu sau în locația declarată de acestea, necesarul de hrană ori, după caz, și tratament în funcție de vârsta și starea de sănătate a persoanei, precum și livrarea acestora dacă persoanele se află în imposibilitatea de a-și asigura procurarea hranei ori, după caz, a tratamentului.
 • Art. 16 (1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis potrivit art. 8 alin. (3), poate introduce acțiune la judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are reşedinţa ori la judecătoria în a cărei circumscripţie este situat spațiul sau unitatea sanitară în care este izolată, solicitând anularea actului. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru.
 • (2) Judecarea cererilor prevăzute la alin. (1) se face în cel mult 24 de ore de la sesizarea
 • instanței, dispoziţiile art. 200 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nefiind aplicabile.
 • (3) Părţile vor fi citate potrivit dispoziţiilor privind citarea în procesele urgente astfel încât să se asigure respectarea termenului de judecată prevăzut la alin. (2), asistența juridică a persoanei fiind obligatorie.
 • (4) Instanța nu poate amâna pronunțarea, iar redactarea hotărârii se face de îndată.
 • (5) Dispozițiile art. 15 alin. (13) – (16) se aplică în mod corespunzător.
 • (6) Hotărârea instanței este definitivă.
Senatul este forul decizional în acest caz. După adoptare, procedura prevede ca proiectul să stea la Paralment două zile, termen pentru contestarea la CCR. După cele 2 zile, legea va fi trimisă la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. După promulgare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18788 vizualizari

 • -15 (41 voturi)    
  Legea pica la CCR (Joi, 16 iulie 2020, 21:46)

  galeo [utilizator]

  Nu poti interna pe cineva cu forta.
  • +21 (37 voturi)    
   Ba cum sa nu poti (Joi, 16 iulie 2020, 23:16)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Din constitutie:

   ARTICOLUL 53
   (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

   Adica dreptul la libera circulatie iti poate fi restrans fara probleme, in interesul sanatatii publice, daca exista o lege care sa prevada asa ceva.
   • -13 (33 voturi)    
    numai dacă se impune (Vineri, 17 iulie 2020, 0:57)

    marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Articolul 53 are și partea aia cu ”numai dacă se impune”. Or... în România nici astăzi nu este declarată legal epidemia (printre altele pentru că nu se pupă cifrele pentru a îndeplini criteriul).
    • +4 (10 voturi)    
     palarie (Vineri, 17 iulie 2020, 10:30)

     Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

     Cu palarie, cu palarie, dar sub ea ai ceva?
   • -10 (22 voturi)    
    Intrebarea reala e de ce ai vrea, nu daca poti (Vineri, 17 iulie 2020, 2:13)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Diferenta intre mentalitatea oamenilor din statele democratice si a celor din dictaturi este urmatoarea:
    - democratul: cum rezolv problema X fara sa ma ating de drepturile celorlalti?
    - sclavul mentalitatii autoritariste: cum sa restrang legal drepturile celorlalti ca sa rezolv problema X?

    Europa civilizata nici nu si-a pus problema sa interneze fortat, nu o face, iar rezultatele in gestionarea crizei sunt foarte bune.

    Romania nici nu si-a pus problema ca gestionarea crizei se poate face fara lipsire de libertate, iar rezultatele sunt foarte proaste.

    Romania nu a fost niciodata si nu este nici acum o democratie. Chestia cu "vrem o tara ca afara" e o vorba pe care nu o intelege, de fapt, nimeni. "Afara" e democratie, nu control. Prosperitatea vine din libertate, nu din limitarea acesteia.
    • +7 (15 voturi)    
     Prezumtii false (Vineri, 17 iulie 2020, 8:40)

     albik [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     Unele probleme grave nu se pot rezolva in democratii fara restrangerea unor drepturi, situatii prevazute de toate constitutiile statelor democratice.
     • -1 (5 voturi)    
      Unele, da, dar nu criza asta. Vestul a putut. (Vineri, 17 iulie 2020, 13:00)

      andipetre [utilizator] i-a raspuns lui albik

      Cum au demonstrat din plin toate tarile real democratice, criza covid se poate rezolva fara restrangerea brutala a libertatilor personale. Despre asta e vorba. Faptul ca decidentii nostri sunt incapabili sa le gaseasca, nu inseamna ca nu exista solutii civilizate.

      Din cate vad, tu te situezi cam in a doua categorie: tinzi sa preferi autoritarismul. Nu e o surpriza si nici nu e neaparat vina ta: traiesti intr-o tara in care mentalitatea asta ne-a fost propovaduita din 1945 incoace, fara oprire.
    • -1 (11 voturi)    
     Problema e că aici nu e Europa civilizată. (Vineri, 17 iulie 2020, 10:16)

     Popeye_the_Sailor [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     Aici trebuie să obligi oamenii să facă lucruri care pentru Europa civilizată sunt absolut normale și le fac din proprie conștiință.
     • +2 (6 voturi)    
      Asta e o minciuna, pur si simplu (Vineri, 17 iulie 2020, 12:55)

      andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Popeye_the_Sailor

      Povestea asta ca romanii ar fi inconstienti e o minciuna, e de fapt pretextul pe care il folosesc politicienii care vor sa faca abuzuri pentru a si le justifica. Nu mai inghite nimeni farsa asta. Nu suntem cu nimic mai prejos decat alti europeni. Mai mult, in legatura cu restrictiile din pandemie, altii au reactionat mult mai agresiv decat noi (demonstratii masive, "relaxare" brusca etc), in conditiile in care masurile la ei erau mai putin dure.

      A, sigur, ca exista si la noi unii care sunt inconstienti sau chiar criminali, dar astea sunt, ca peste tot, exceptiile. Iar pentru ele exista amenzi, sanctiuni, daca e cazul chiar penale.

      In rest, noi ceilalti, majoritatea, suntem cinstiti, respectam regulile si suntem seriosi. De ce sa mi se restranga mie si tie drepturile pentru ca altii sunt iresponsabili? De ce sa nu ii pedepseasca pe aceia? Cu niste amenzi consistente si bine plasate rezolvi mai mult decat cu orice restrictie.
      • +1 (1 vot)    
       Amenzi pentru ce? (Vineri, 17 iulie 2020, 16:29)

       Dan B [anonim] i-a raspuns lui andipetre

       Politia nu poate da o amenda pentru o activitate legala. Deci trebuie o lege care sa restranga dreptul oamenilor la libera circulatie.

       Sigur, din punctul de vedere al pacientului e o mare diferenta daca sta in izolare la el acasa sau la spital, dar ambele ii "ating" drepturile.

       La un lucru sunt de acord cu tine: nici in Vest nu respecta toti regulile, si mai ales nu "din proprie conștiință". Diferenta e ca acolo sunt mult mai multi pisalogi si paraciosi care nu stau cu mainile in san cand vad cum altcineva nu respecta regulile.
   • -2 (14 voturi)    
    Legea e un abuz asupra libertatii individului (Vineri, 17 iulie 2020, 9:03)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    cred ca orice om de buna credinta si cu macar 1 neuron functional vede clar ca aceasta lege a fost facuta pt a acoperi viitoare ABUZURI asupra oamenilor

    un singur exmplu dau: bolnavul e definit ca "neavând semne si simptome"

    adica tu poti sa fii sanatos tun si sa stranuti de la aerul conditionat sau de la praf si aia au dreptul sa te bage la puscaria spitalului, sa te lege de pat 48 de ore si sa faca teste pe tine in timpul asta
  • +7 (15 voturi)    
   Asa iti dai seama ca orice individ are dreptul (Vineri, 17 iulie 2020, 3:57)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   (nefundamental), mai bine zis libertatea, de a spune lucruri fara sa gandeasca in prealabil (prostii in speta), cu conditia ca acestea sa nu afecteze drepturile si libertatile altora !
  • 0 (12 voturi)    
   Altul este baiul ! (Vineri, 17 iulie 2020, 7:40)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Legea votată de Senat nu este aceeași cu Legea votată la Camera Deputaților.Normal ar trebui o ședință comună să fie votată legea în forma actuală.Dacă cineva vrea să-i împiedice,ăsta ar fi un motiv-Legea nu este votată și de Camera Deputaților.
 • -12 (42 voturi)    
  Bravo! (Joi, 16 iulie 2020, 21:55)

  Mazeta [utilizator]

  De mâine va scădea numărul infectărilor.
  • -1 (5 voturi)    
   Dar nu si al prostilor (Vineri, 17 iulie 2020, 12:49)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   O confirmare si de la un troll mujic https://mediastandard.ro/nerespectarea-masurilor-de-distantare-sociala-ar-avea-legatura-cu-nivelul-capacitatii-cognitive/
 • -11 (31 voturi)    
  De ce sa nu munceasca medicul (Joi, 16 iulie 2020, 22:53)

  galeo [utilizator]

  Si sa convinga pacientul, cu vorba buna, fara aroganta, ca e bine sa se izoleze. Fara a folosi forta, interziceri
  • +15 (27 voturi)    
   da, sa le faca medicul pe toate! (Vineri, 17 iulie 2020, 0:38)

   katka [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Medicul munceste destul avand grija de cazuri serioase. In plus, stim bine ca sunt foarte multi care nu pot fi convinsi de vorba buna, nici macar cu argumente
 • +15 (31 voturi)    
  A indreptat PSD legea de-a omorat-o de tot (Joi, 16 iulie 2020, 23:12)

  Eu the first [utilizator]

  Mai pe romaneste:
  - asa cum e formulata acuma, legea nu permite izolarea contactelor - tre' sa le faci test, abia dupa aia ai voie sa-i izolezi, daca le gasesti virus; chestia asta-i o sarcina relativ mare pe infrastructura de testare, insemnand potential mii de teste, in viitorul apropiat posibil zeci de mii de teste in plus, pe zi, daca vrei sa-i izolezi
  - decizia de izolare se muta de la medic la o entitate birocratica - directia de sanatate publica - fara a specifica cine anume din directiile de sanatate publica trebuie sa formuleze/semneze/parafeze deciziile
  - mai rau, directiile de sanatate, care-s institutii cu program de lucru de opt ore, cinci zile pe saptamana, tre' sa dea decizii in termen de doua ore si noaptea si in weekend, cand e cazul
  - instantele la care pot fi atacate deciziile de izolare trebuie sa dea decizii in 24 de ore - asta-i o soparla tipica PSD, ca activitatea instantelor pe alte procese decat alea legate de COVID-19 va avea de suferit
  - instantele vor cita partile - adica inclusiv pe cel infectat, desi e infectat - ce-i drept, nu se specifica ca fiind obligatorie prezenta celui infectat in sala, da' lasa loc de interpretari
  - tot tipic PSD: in tot documentul nu se specifica nici un fel de pedeapsa , indiferent ca-i amenda sau puscarie, pentru incalcarea prevederilor

  Ce-i mai rau e ca legea asta, asa cum a modificat-o PSD-ul, continua o veche practica comunista. Faci legi imposibil de aplicat cum trebuie, asta obliga oamenii si autoritatile locale sa se inteleaga cumva, ca totusi treaba sa functioneze (de exemplu seful DSP semneaza ca primarul deciziile, sau le semneaza dupa ce le-a analizat da' le antedateaza, sau medicii in colaborare cu politia si jandarmeria ii tin pe oameni cu forta pana cand capata decizia, chiar daca se depaseste timpul maxim admisibil), si asta erodeaza si mai mult respectul populatiei fata de lege. Adica desconsiderarea legii devine norma.

  Asa-i cand ai un parlament plin de prosti numiti de-un infractor.
  • -7 (21 voturi)    
   Pe rand... (Vineri, 17 iulie 2020, 1:35)

   Concediati_Bugetarii [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

   - Daca statul isi permite 50 de millione de euro pentru difuzarea propagandei la televizor, atunci isi permite sa plateasca si extinderea infrastructurii presupuse insuficienta. Legat de teste, avem prezumptia de nevinotie, deci trebuie sa fim dovediti purtatori inainte de carantina, fie ea si la domiciliu.
   - Sechestrarea unei persoane in contextul statului de drept este o decizie "birocratica". Este necesar mai mult decat opinia unui doctor in a limita libertatiile unei persoane. Apoi, decizile DSP vor fi facute de cine a facut decizii si pana acum, adica Supraveghere si Control Boli Transmisibile si Diagnostic si Investigare Boli Transmisibile, ca doar DSP-ul are deja structura administrativa de operare.
   - Vezi primul punct, extinde infrastructura.
   - 24 de ore este perfect normal; nu poti impune unei persoane sa fie sechestrata zile in sir, ea fiind (prezumtiv) nevinovata. Nici arestul nu poate dura mai mult de 24 de ore, deci totul este consistent.
   - Se face cerere ca din motivul x, inculpatul sa nu fie prezent, iar instanta o aproba intr-un ordin judecatoresc.
   - Daca nu respecti carantina, esti dus la izolare in spital, iar daca imbolnavesti pe cineva, acea persoana poate face plangere penala, cum a putut tot timpul.

   Mai mentionez ca decizile DSP pot fii contestate tocmai din asemenea motive mentionate de tine (iar respectivul sef poate fi reclamat), iar politistii si jandarmii nu au jurisdictia sa faca astfel de lucruri, infractiunea numindu-se arestare ilegala.
   Apropo si tu ai o veche tendinta Stalinista.

   Nu facea fostul vice presedinte USL, Iohanis, trafic de copii prin anii 90?
   • +2 (14 voturi)    
    Infectat nu este egal cu infractor (Vineri, 17 iulie 2020, 7:18)

    scarpa [utilizator] i-a raspuns lui Concediati_Bugetarii

    Comentariul tau se refera la prezumtia de nevinovatie si la infractori. Legea carantinei si izolarii se refera la sanatatea publica. Cum reusesti sa pui egal intre a fi bolnav si a fi infractor?
    ... iar ultima fraza ... efectiv, strict la subiect! Ai dovezi, apropo?
    • +1 (1 vot)    
     Atunci de ce (Vineri, 17 iulie 2020, 16:42)

     Concediati_Bugetarii [utilizator] i-a raspuns lui scarpa

     il tratezi de parca ar fi?
    • -1 (1 vot)    
     Legat de ultima faza (Vineri, 17 iulie 2020, 16:55)

     Concediati_Bugetarii [utilizator] i-a raspuns lui scarpa

     https://www.youtube.com/watch?v=HE47r-QXWvE
   • +3 (11 voturi)    
    CARANTINA (Vineri, 17 iulie 2020, 8:34)

    sim18 [utilizator] i-a raspuns lui Concediati_Bugetarii

    Spui ca daca nu respecti carantina... infectatul sa faca plangere penala? ASta daca nu cumva moare, sau daca esti in familie nu depui plangere... Ce s-a rezolvat in caest caz, nimic... Legea e proasta, nu rezolva nimic. PSD vrea sa fie destept, sa arate lumii ce isprav au facut ei.... prinde doar la prosti! Nu stiu cum pot suporta unii asemenea specimene de oameni!
    • -1 (1 vot)    
     Da, sau mai exista autosezirarea (Vineri, 17 iulie 2020, 16:49)

     Concediati_Bugetarii [utilizator] i-a raspuns lui sim18

     Ori persoana sau familia va face plangere penala, ori autoritatiile se vor autosezisa in cel de-al doilea caz.
   • -3 (3 voturi)    
    Bravo inca o proba (Vineri, 17 iulie 2020, 12:50)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Concediati_Bugetarii

    https://mediastandard.ro/nerespectarea-masurilor-de-distantare-sociala-ar-avea-legatura-cu-nivelul-capacitatii-cognitive/
    • +1 (1 vot)    
     Eu locuiesc in Olanda (Vineri, 17 iulie 2020, 16:57)

     Concediati_Bugetarii [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

     E un neam plin de prosti? Nimemi nu sta distantat, nimeni nu poarta masca, inclusiv in interior si inclusiv caseritele.

     Da lasa ca stie mai bine propagandistul de la mediastandard.
  • +5 (13 voturi)    
   Min. Sanatatii sa emita Ordine de Ministru (Vineri, 17 iulie 2020, 1:57)

   Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

   1.- Min. Sanatatii face teste si trebuie sa stabileasca "protocoalele" (cuvant foarte drag MS si Comandantului Actiunii, recte Nelu Tataru si Raed Arafat) pentru acestea.
   2.-Idem, DSP sunt subordonate MS si in situatie de URGENTA/EPIDEMIE nu exista zi, noapte, 8 ore, 5 zile etc. E lucru la foc continuu/razboi si se fac ture, garzi etc. E treaba MS sa emita "protocoale".
   3.-Idem , instantele iar "protocoalele" se stabilesc de MS si MJ inclusiv pentru avocatii numiti de stat pentru cei care n-au bani pentru avocati.
   4.-Pedepsele (si amenzile) sunt specificate in Codul Penal. Don Base le-a spun la TV.

   Se pare ca "dolce farniente" se ca termina pentru bugetari si in situatia de URGENTA (RAZBOI cu acest parsiv COVID (cum l-a numit Presedintele cat si Premierul) si trebuie pus "osul la treaba".

   Sanatate Multa !
  • +8 (12 voturi)    
   Perfecta radiografia legii ! (Vineri, 17 iulie 2020, 4:08)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

   Sanctiune exista. Este prevazuta in art 352 cod penal (zadarnicirea combaterii bolii).
 • -3 (17 voturi)    
  Si CUM introduce actiunea? >: (Vineri, 17 iulie 2020, 1:13)

  Codruta N [utilizator]

  Persoana e izolata (sau in carantina) - concret: CUM ajunge la Judecatorie, ca sa introduca actiunea? :P
  O trimite pe e-mail (presupunand ca are Internet)? Pai cica semnatura scanata (presupunand ca are scanner!) NU e valabila, ca nu-i "certificata"!
 • -7 (19 voturi)    
  Unanimitate? (Vineri, 17 iulie 2020, 1:46)

  marie-cu-palarie [utilizator]

  Sunteți voi așa de siguri că senatorii au votat în unanimitate? Eu am văzut niște abțineri și ceva voturi împotrivă...

  Și la starea de urgență (la prelungire) ați insistat zile la rând că a trecut cu unanimitate când de fapt nu era chiar așa.

  Înțeleg că vreți să convingeți disidenții că nu mai are rost să se opună dar faceți-o și voi mai discret nu prin minciuni sfruntate.
  • -4 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2020, 8:25)

   [anonim] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

  • +3 (3 voturi)    
   8 voturi impotriva, 3 abtineri (Vineri, 17 iulie 2020, 13:49)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

   Nu a fost unanimitate. Unanimitatea e numai la comunisti. Sau la analfabeti, ca vad ca sunt unii care nu inteleg cuvantul. Parca. ;)
 • -9 (21 voturi)    
  De azi, sistemul medical romanesc a murit (Vineri, 17 iulie 2020, 1:51)

  andipetre [utilizator]

  S-a transformat intr-un mecanism opresiv, de control, care face anchete, decide cine trebuie sa stea minim 48 ore in spital (de parca ar fi arestare preventiva) si poate prelungi acest fapt oricat vrea. Caz unic in lumea normala.

  Medicul nu mai e un partener, care este alaturi de bolnav, il consilieaza, ii explica, il incurajeaza si il vindeca. Medicul e doar o autoritate oarba si dura, un fel de jandarm care aplica norme votate de politicieni, impune izolare la spital, pe baza unor nedefinite (in lege) "dovezi stiintifice" pe care le poate interpreta dupa bunul plac. Evident, pentru unii, bunul plac s-ar putea sa fie influentat de anumite...atentii, ca deh, precedent exista.

  Asa ca n-o sa ii vedeti internati cu forta pe politicienii viteji si corupti care au votat cu ambele maini, o sa ii vedeti bagati in saloanele insalubre doar pe amaratii care nu au "spate" financiar sau de alta natura, care sa ii apere.

  Poporul manipulat si speriat se va bucura de lege, pana cand va ajunge, pe persoana individuala, in situatia de internare fortata. Cand, brusc, "infectatul periculos" va fi persoana proprie a furiosului care cerea internarea fortata, iar lumea i se va schimba. Radical. Din cauza sa.

  Sistemul medical romanesc a murit. N-a fost niciodata foarte viu, dar acum a devenit istorie. Iar faptul ca suntem unici in Europa, e de fapt explicabil. Romania nu a iesit niciodata din comunismul autoritar. Romania e zero, democratic vorbind, din 1945 incoace.
  • +2 (12 voturi)    
   cappo di tutti cappi: Arafat (Vineri, 17 iulie 2020, 9:05)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   si-a vazut visul cu ochii, e sef peste dreptul la sanatate al romanilor

   sunt sigur ca urmeaza sa-si comande statuia

   pe aia as vrea sa o daram si eu inca de pe acum , inainte sa fie construita
 • -7 (15 voturi)    
  o lege decenta (Vineri, 17 iulie 2020, 2:42)

  srpc [utilizator]

  care limiteaza posibilitatiloe de abuz, motiv pentru care leberalii o contesta deja
 • -10 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2020, 6:24)

  [anonim]

 • -2 (10 voturi)    
  CARANTINARE?! (Vineri, 17 iulie 2020, 7:56)

  schroedinger [utilizator]

  Ce inseamna "carantinare"? In ce limba este asta?
  • +1 (1 vot)    
   In evul mediu izolarea de molima (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 2:48)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   dura 40 de zile, adica quaranta in italiana, quarante in franceza).

   PS. Daca supravietuiai celor 40 de zile erai scapat !
 • -5 (11 voturi)    
  dar stai (Vineri, 17 iulie 2020, 8:12)

  Gheorghe Pudila [anonim]

  Astai o lege proasta, fara nici un rost.
  Tipic pentru ceva facut de psd.
  Psd introduce legea dictaturii medicale !
  Dar navea grija ca va deconta la alegeri psd mizeria asta de lege, o va deconta cu varf si indesat !
 • +2 (16 voturi)    
  Lege boli contagioase (Vineri, 17 iulie 2020, 9:59)

  Lukkian [utilizator]

  Atentie ca legea se refera la ORICE boala contagioasa: rujeola, oreion, rubeola, varicela, GRIPA etc. Ganditi-va la asta putin: esti obligat sa te izolezi daca ai gripa, asta nu s-a intamplat pana acum. Chiar credeti ca nu e dictatura sanitara?
  • -3 (11 voturi)    
   pt GRIPA te pot lega de un pat in spital 48 ore (Vineri, 17 iulie 2020, 11:47)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Lukkian

   cei care astazi se bucura in nebunia si prostia lor ca exista o lege pt carantina, nu inteleg ce abuzuri se pot face daca exista rea intentie din partea celor care detin puterea
   • -2 (10 voturi)    
    Exact! (Vineri, 17 iulie 2020, 12:21)

    Lukkian [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    48 de ore in spital pentru gripa si orice boala contagioasa! Abuzuri din plin, mai ales in Romania!
    • +3 (3 voturi)    
     Ce ziceam noi, gandesc si altii, mai destepti (Vineri, 17 iulie 2020, 15:02)

     Lukkian [utilizator] i-a raspuns lui Lukkian

     https://www.contributors.ro/drumul-inapoi-catre-servitute/
     • +2 (2 voturi)    
      Excelent articol, excelent citatul de mai jos (Vineri, 17 iulie 2020, 15:35)

      andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Lukkian

      "Din păcate, deceniile de propagandă anticapitalistă au lăsat urme adânci în mentalul colectiv românesc, ceea ce face ca societatea românească să fie dispusă să creadă în continuare asemenea discursuri revanșarde și să nu fie conștientă de faptul că statul s-a dovedit incapabil să prevadă criza sanitară și să adopte măsurile de prevenție necesare. La fel ca în alte privințe (inundații, înzăpeziri, incendii etc.), eterna justificare a autorităților române – „situația „ne-a surprins nepregătiți” – este considerată verosimilă de către o mare parte a opiniei publice, deși, în realitate, capacitatea statului de a răspunde crizelor a fost redusă drastic de diletantismul și lipsa de responsabilitate a guvernelor care s-au succedat la putere în cele trei decenii ce au trecut de la căderea comunismului."


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by