Regiunea Catalonia din Spania a emis marți un nou ordin de introducere a carantinei pentru aproximativ 160.000 de rezidenți din Lerida pentru a opri răspândirea coronavirusului, sfidând hotărârea justiției spaniole care a spus că un astfel de pas ar fi ilegal, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noile restricții, au încă nevoie de aprobarea unui judecător după o serie de ordine paradoxale care au provocat confuzie printre rezidenți, ar intra în vigoare în orașul Lerida și alte șapte localități din jurul său miercuri și ar dura 15 zile, a spus purtătoarea de cuvânt a guvernului catalan Meritxell Budo.

Guvernul regional este încrezător că judecătorul va aproba noul decret emis în timp ce oferă autorităților catalane o poziție legală mai puternică în combaterea focarelor, a spus ea.

Noile restricții vor permite oamenilor să își părăsească locuințele doar pentru activități specifice precum ar fi pentru muncă, achiziția de bunuri alimentare și exerciții fizice. Adunările de peste 10 oameni vor fi interzise, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Hotelurile vor fi, de asemenea, închise, precum și restaurantele și barurile.

Justiţia spaniolă a suspendat luni reintrarea în izolare la domiciliu a locuitorilor unei zone de lângă Lerida, cel mai mare oraş din vestul Cataloniei, ordonată duminică de autorităţile regionale din cauza unei recrudescenţe a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2.

”Tribunalul din Lerida a decis să nu ratifice măsurile rezoluţiei din 12 iulie" luate de guvernul regional, "întrucât acestea contravin legii", a indicat pe contul său de Twitter Tribunalul superior de justiţie din Catalonia.

Ulterior, liderul guvernului catalan, Quim Torra, le-a cerut locuitorilor să rămână în case în pofida faptului că ordinul de a reimpune izolarea la domiciliu a fost suspendat de justiția spaniolă.