Liderul guvernului catalan le-a cerut locuitorilor să rămână în case în pofida faptului că ordinul de a reimpune izolarea la domiciliu a fost suspendat de justiția spaniolă, relatează Reuters.

Quim TorraFoto: David Zorrakino / ContactPhoto / Profimedia

Liderul catalan Quim Torra a anunțat că urmează să aprobe un nou decret în acest sens în cursul zilei de astăzi, afirmând că nu poate accepta o asemenea decizie din partea instanței.

„Nu putem înțelege să existe obstacole birocratice când vine vorba de decizii luate pentru protejarea sănătății și siguranței cetățenilor”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă președintele guvernului catalan.

„Este un lux să pierdem timpul cu rezoluții legale. Nu putem permite asta”, a mai afirmat acesta, precizând că guvernul său va încerca rezolvarea problemelor de legalitate privind ordinul de izolare și cerându-le oamenilor să rămână în case.

În faţa creşterii numărului de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2, guvernul catalan a decis duminică să ordone ca de la miezul nopţii să reintre în izolare la domiciliu locuitorii din Lerida şi şapte municipalităţi adiacente (aproximativ 150 km distanţă de Barcelona).

Este prima oară când o astfel de decizie este luată în Spania după sfârşitul regimului de izolare la domiciliu. Zona în cauză a fost deja izolată de restul Cataloniei sâmbăta trecută pentru ca locuitorii să nu poată să o părăsească.

REFERINȚĂ: