Românii care călătoresc în Austria trebuie să prezinte la intrarea în această țară un test negativ la Covid-19, nu mai vechi de 4 zile, tradus în germană sau engleză, dar şi dovada cazării pe teritoriul austriac. Cei care nu au test, vor trebui să intre în autoizolare timp 14 zile, la domiciliu sau într-o unitate de cazare, pentru care trebuie prezentată dovada rezervării.

Controale la granita ungaraFoto: Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, vineri, într-un comunicat, că autoritățile din Austria au emis în cursul acestei zile o ordonanță prin care au fost actualizate condițiile de intrare pe teritoriul țării.

Astfel, „accesul persoanelor provenind din România cu destinația Republica Austria este posibil numai dacă acestea deţin un test biologic molecular SARS-COV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile de la data emiterii, tradus în limba germană sau engleză”.

„Pentru persoanele care nu dețin un astfel de test se aplică măsura autoizolării pentru o perioadă de 14 zile la domiciliu sau într-o unitate de cazare, pentru care trebuie prezentată dovada rezervării”, precizează MAE.

„În situația în care persoanele călătorind din Romania nu pot prezenta la intrarea în Austria un test Covid-19 şi dovada cazării, le va fi interzisă intrarea pe teritoriul austriac”, subliniază MAE.

Dacă pe perioada celor 14 zile de autoizolare este efectuat un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 al cărui rezultat este negativ, măsura autoizolării se suspendă.

Potrivit MAE, prevederile ordonanței nu se aplică în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre alte destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

MAE mai precizează că autoritățile austriece pot solicita, la frontieră, documente care să justifice intrarea în ţara de destinaţie: domiciliu / rezidență / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.

Citește și: