Toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație Austria vor putea intra în această țară doar dacă prezintă un certificat de test negativ pentru COVID-19 făcut cu 4 zile înaintea intrării în Austria. În lipsa acestui certificat, ei trebuie să intre în izolare pentru 14 zile, iar dacă nu respectă acestă măsură riscă amenzi de până la 1.450 de euro, potrivit Ministerului român de Externe. Măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

Testare coronavirus in laboratorFoto: Profimedia Images

Austria a decis să impună restricții la intrarea în țară pentru cetățenii din România, Bulgaria și Republica Moldova, motivând decizia prin agravarea pandemiei în aceste state.

Potrivit Ministerului român de Externe, autoritățile austriece au comunicat miercuri că începând din 9 iulie, ora 0.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în acestă țară doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecția cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria.

În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro.

De asemenea, autoritățile austriece au anunțat că va exista posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria, în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

Partea austriacă a precizat că măsura anunțată are caracter temporar, aceasta urmând să fie revizuită în funcție de evoluțiile epidemiologice, conform MAE.

Ministerul de Externe mai spune că a transmis autorităților austriece că "măsura trebuie să afecteze cât mai puțin contactele directe dintre cele două state, mediul de afaceri și turismul, ținând cont și de proximitatea geografică, dinamica relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniul economic, precum și de faptul că Austria reprezintă un stat important de tranzit pentru cetățenii și transportatorii români". "Partea română a evidențiat, de asemenea, că Austria este în prezent pe lista statelor exceptate de la măsura de carantină, fiind, totodată, una din destinațiile pentru care a fost permisă reluarea zborurilor", adaugă MAE.