Italia plănuiește să monitorizeze apele uzate la nivel național pentru a putea avertiza din timp cu privire la un nou val de infecții cu coronavirus, a spus miercuri Institutul Național de Sănătate, relatează Reuters.

Milano, ItaliaFoto: Profimedia Images

Mișcarea subliniază speranța Italiei că va fi bine pregătită pentru un eventual nou val de coronavirus. Italia a devenit una dintre cele mai grav lovite de pandemia de Covid-19 la începutul acestui an, care a înregistrat până acum 242.149 de cazuri și 34.914 decese.

Proiectul de monitorizare a apelor uzate se va axa, într-o primă fază, luna aceasta, asupra zonelor prioritare precum stațiunile turistice. Se va extinde în octombrie cu o supraveghere la nivelul tuturor orașelor.

Acest program, coordonat de Institutul Național de Sănătate, va implica agențiile regionale, autoritățile locale de sănătate, universități și 50 de companii utilitare. Mostre luate din apă înainte de a intra în uzinele de tratare a apei vor fi examinate pentru orice urmă de virus, potrivit INS-ului italian.

”Această abordare poate anticipa... unde circulă coronavirusul în țara noastră”, a spus Luca Lucentini, director al Calității Apei din cadrul Institutului Național de Sănătate.

Luna trecută un studiu al Institutului italian al Sănătății a identificat că noul coronavirus era prezent în apele uzate din Milano și Torino încă din decembrie 2019, cu două luni înainte de a fi detectat în mod oficial primul caz de Covid-19 în țară.