"Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii”, a răspuns președintele Klaus Iohannis, miercuri, întrebat despre îndemnul premierului către români să nu respecte hotărârea CCR privind carantinarea și izolarea. Iohannis a evitat să facă alte comentarii.

Valer DorneanuFoto: Agerpres

Iohannis a fost întrebat de un jurnalist, miercuri seară, cum comentează apelul premierului Ludovic Orban către români de a nu ține cont de decizia CCR privind carantinarea și izolarea.

"Deciziile CCR sunt obligatorii, precum respectarea Constituției și a legilor. Mai mult nu am ce comenta aici", a răspuns președintele.

Sâmbătă, premierul Ludovic Orban i-a îndeamnat pe românii care sunt infectați cu noul coronavirus să nu respecte deciziile Curții Constituționale, care a stabilit că izolarea și carantinarea nu pot fi stabilite prin ordin de ministru.

”CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și de alertă a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare. Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți. Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare. E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament”, a declarat Orban, la Digi 24.

Luni, la începutul ședinței de Guvern, Orban a lansat un nou atac la CCR, susținând că aceasta este "o filială a PSD".